TAJEMSTVí PáLENKY S OBRáZKEM BOJOVNíKA STřEžILO ZA 135 LET JEN PěT MUžů. ŘECKá METAXA I DíKY TOMU CHUTNá STáLE STEJNě

Spousta národů má nějaký svůj vlastní alkoholický nápoj, s nímž si ho spojujeme. Zatímco my máme Becherovku, Francouzi koňak a Skotové whisky, pro Řeky je to Metaxa. I když se vyrábí z vinných hroznů, je to pálenka samostatné kategorie.

Historie řeckého destilátu

I když by to tak mohlo vypadat, Metaxa není jen jednou ze značek destilátů, ale společně s anýzovým ouzem se považuje za řecký národní nápoj a součást řecké kultury. Díky své jantarové barvě vypadá, jako by se v ní odrážely paprsky slunce, chutná po sladkém víně dozrávajícím na řeckých vinicích a voní středomořskými bylinkami.

A zajímavá je i její dlouhá historie. Před více než 135 lety ji totiž vymyslel Spyros Metaxa, jehož jméno destilát nese do dnešních časů. Spyros se narodil na řeckém ostrově Kefalonie v dlouhé linii obchodníků s hedvábím.

Díky rodinnému obchodu hodně cestoval a stal se z něj dobrodruh, který chtěl poznat svět. Během svých cest se seznámil s různými druhy lihovin a kvalitních vín, které se vyráběly po celé Evropě. Právě zkušenosti, které nasbíral, stály za vznikem nového alkoholického nápoje. 

Gin s tonikem dřív sloužil jako lék. Dnes byste museli vypít 67 litrů oblíbeného nápoje, a malárii stejně neporazíte

Slavný obrázek bojovníka na každé láhvi 

První továrna na Metaxu byla založena v roce 1888 strategicky v pobřežním městě Pireus, jednom z největších evropských přístavů a hlavním přístupovém bodě ke Středozemnímu moři.

Traduje se, že během stavby továrny Spyros nebo jeden z dělníků objevili starobylý medailon s obrázkem bojovníka z bitvy u Salamíny, v níž Řekové zvítězili. Právě tento obrázek je dodnes Řeky vnímán jako symbol odvahy a riskování. Spyros si jej zvolil do znaku Metaxy a v současnosti zdobí každou láhev.

Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem

Čím je Metaxa výjimečná

Spyros proslul hlavně tím, že zařadil do své receptury sladká muškátová vína. Tato vína zmírnila drsné tóny, které byly v té době v řeckých lihovinách běžné, a vytvořila mnohem jemnější destilát.

Metaxa si získala značnou oblibu u místních obyvatel a rychle se začala prodávat po celém Řecku, brzy se dostala i dál do Evropy a později i do USA. V 60. letech 20. století byla založena nová moderní palírna v Kifissii, předměstí, které se nachází na severovýchodě Atén a toto místo je domovem společnosti dodnes.

Limoncello Spritz je hitem tohoto léta: Osvěžující italský koktejl voní citrony a bublinky mu dodávají sodovka a prosecco

Spojení sladkého vína a destilátu

I když bývá Metaxa často označována za brandy nebo koňak, ve skutečnosti jde směs brandy, koření a vína. Tedy spojení sladkých muškátových vín pocházejících převážně z ostrova Samos v Egejském moři, jemně vyzrálých vinných destilátů a tajné směsi středomořských bylin a rostlin.

Muškátová vína a vinné destiláty zrají v dubových sudech, a to odděleně, po skončení zrání se spojí s výtažky růžových okvětních lístků a bylinkami, aby vznikla typická chuť. Receptura, podle níž se nápoj vyrábí, je od počátku stále stejná. Sklenička současné Metaxy se tak hodně podobá té, kterou udělal Spyros před více než 130 lety. I na to dohlíží speciální pracovník.

Výroba totiž probíhá pod dohledem tzv. Mistra Metaxy, jenž má za úkol zajistit kvalitu a správné složení nápoje. Za celou historii této značky na výrobu dohlíželo pouze pět mužů včetně samotného Spyrose.

Tři letní destinace, kde si Češi u moře užívají hodně jídla za pár korun: Chorvatsko to ale není a na Řecko taky zapomeňte

Pěti nebo sedmihvězdičková

Metaxa není jen jedna. Mezi základní druhy patří v současnosti Metaxa pěti a sedmihvězdičková. Hvězdičky v tomto případně odkazují na dobu zrání v sudu. K těmto dvěma jmenovaným posléze přibyly další, přičemž jednou z největších specialit byla Metaxa AEN, vytvořená při příležitosti 120. narozenin Metaxy.
Tehdy bylo naplněno jen 1888 lahví a každá z nich obsahovala tekutinu z legendárního sudu č. 1, jenž je nejstarším z tisíců sudů ve sklepeních společnosti. 

Doba koktejlová: První drinky byly z lihovin a zázvoru, rozmach nastal v době americké prohibice, kdy vznikl i slavný Martini koktejl

Jak se pije Metaxa?

Nejlépe samotná a chlazená. Můžete si ji ale dát i na ledu a nebo jako součást různých koktejlů. Nejvíc se její chuť snoubí s tonikem, což dokazuje spousta drinků, které se takto míchají. Zkuste třeba následující:

Budete potřebovat: 50 ml pětihvězdičkové Metaxy, 60 ml toniku, led, hroznové víno nebo brusinky na ozdobu a snítku čerstvého rozmarýnu. 

Vysoké sklenice naplňte ledem, přilijte Metaxu a dolijte tonikem. Hotový nápoj dozdobte hrozny a rozmarýnem.  

Zdroje informací: 

Metaxa.com: Historie Metaxa

Wikipedia.org: Metaxa

Expres-napoje.cz: Metaxa AEN

Elitetraveler.com: House of METAXA: The History Behind the Original Greek Spirit

Náš tip: Hledáte-li nějakou inspiraci na dokonalý letní drink, zkuste klasiku v podobě mojita

 

Přečtěte si také:

2024-06-26T06:52:49Z dg43tfdfdgfd