HLADKá CHODIDLA BEZ POPRASKANé A TLUSTé KůžE: KOKOSOVý OLEJ JE HIT!

Léto je mimo jiné sezónou odhalených nohou. Sandály ukazují také chodidla, proto bychom se měli postarat o to, aby vypadala co nejlépe. Tlustá, suchá či popraskaná kůže na patách je nejenom nepříjemná, ale nevypadá dobře. Abyste se cítili co nejlépe, nemusíte podstupovat složité zákroky. Stačí, když se o své nohy budete pravidelně starat.

Odstraňování tvrdé kůže

Na trhu jsou dostupné možnosti, jak se můžete zbavit tlusté kůže na patách. Ideální je použít pemzu nebo speciální škrabku na paty a použít je po koupeli nebo klidně i při ní. Čepele a různá struhadla nejsou vhodná, protože je velmi snadné s nimi odstranit i tu část kůže, kterou nechcete. To by mohlo způsobit bolestivá poranění (o vzhledu nemluvě). Když už po nich saháte, odstraňte s nimi jen povrchové oblasti a pak dejte přednost pemze.

Kokosový olej pro hladká chodidla

Hydratace je důležitá. Pokud hledáte vhodný hydratační krém, který by pomohl pokožku zjemnit a zabránit dalšímu vysušování, nemusíte používat speciální krémy na paty. Vystačíte si například i s kokosovým olejem. Příjemně voní, hydratuje a má hojivé vlastnosti. Hodí se tedy i v případě popraskaných pat. Je nabitý mastnými kyselinami, včetně kyseliny laurové, která má antimikrobiální vlastnosti.

  • Naneste si kokosový olej na chodidla, obujte je do čistých ponožek a spěte s nimi.
  • Maska na popraskané paty – utřete kokosový olej s avokádem a naneste na paty. Nechte působit 30 minut, poté smyjte.
  • Smíchejte 1 lžičku kokosového oleje a 1 lžíci citronové šťávy a nechte hodinu působit nanesené na patách. Poté smyjte.

Namáčení chodidel

Jemná chodidla můžete získat také tak, že je budete namáčet do teplé lázně. Je to příjemné a navíc zdraví prospěšné. Pro dosažení jemných chodidel a odstranění suché kůže přidejte do vody několik kapek rozmarýnového oleje (či rozmarýnu), lipový květ nebo olivový olej.

Chodidla s puchýři

Puchýře jsou nepříjemné a velice bolestivé. Může je způsobit příliš těsná obuv nebo přílišné třetí. Bohužel to většinou zjistíme až po určité době, kdy body máme na sobě. V takovém případě nemusíte mít možnost přezout se, a tak jen tiše trpíte dál. Tomuto problému můžete předcházet tím, že si koupíte dobře padnoucí obuv. Tření je vyšší v případě, že nemáte ponožky. Takže nošením ponožek můžete puchýřům předejít. Na problémové oblasti můžete nanést prášek nebo vazelínu, které pomohou snížit tření. A jak léčit puchýře?

  • Přelepte puchýře náplastí, abyste zabránili dalšímu tření.
  • Nepraskejte puchýře (pokud již puchýř praskl, neodstraňujte přebytečnou kůži).
  • Udržujte oblast čistou.
  • V případě podezření na infekci kontaktujte co nejdříve svého lékaře.

Zdroje info:

https://www.wikihow.com/Soften-and-Smooth-Your-Feet

https://www.hkvitals.com/blog/got-cracked-heels-try-coconut-oil-today/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36701678/

https://health.clevelandclinic.org/foot-soak-types-benefits

Foto: Unsplash

The post Hladká chodidla bez popraskané a tlusté kůže: kokosový olej je hit! first appeared on Plné zdraví.

2024-06-30T11:41:47Z dg43tfdfdgfd