JAK SE ZBAVIT DRáTOVCE: DíKY SNADNýM FíGLůM VE VAšICH BRAMBORáCH řáDIT NEBUDE

Vypěstovat si svoje vlastní brambory, to je snem asi každého pěstitele. Znáte snad lepší dobrotu nežli nové brambory ve slupce podávané se solí a máslem? Já tedy ne. Jenže, pokud nám bramborový porost nenapadne mandelinka, která právě v těchto dnech v bramborách řádí, tak dalším škůdcem, který nám znemožní pochutnat si na čerstvých brambůrkách je drátovec. Naštěstí ale funguje jeden zcela banální fígl, jak na tohoto škůdce vyzrát a těšit se na pořádnou úrodu brambor.

Jak vypadá drátovec

Svým vzhledem sice připomínají kousek žlutohnědého drátu, ale jakmile se jich dotknete, začnou se hýbat a mrskat. Drátovci jsou larvy brouka kovaříka, který sám o sobě neškodí, a dokonce je někdy na zahradě i užitečný. Jakmile se ale larvy v půdě přemnoží, napadají nejen brambory, ale také mrkev a další zeleninu. Jestli si tedy myslíte, že když nepěstujete brambory, tak máte vyhráno, jste na omylu.

Jak drátovci škodí

Drátovci jsou nejvíce aktivní během sucha, vlhké půdy nemusí, to se stahují hlouběji do půdy, nicméně jsou zabydlení v hlízách brambor, řepy či kořenové zeleniny a vyžírají zde buď povrchové chodbičky nebo se zavrtají hluboko do hlízy, kde opět tvoří chodbičky, které navíc vyplňují svými výměšky. Jakmile je půda hodně vlhká, hlízy opouštějí.

Jak vypadá brouk kovařík a co vyhledá

Je to štíhlý, hnědočerný až černý brouk, velký asi 10 cm a má takový charakteristický znak. Dokáže se totiž vymrštit z pozice na hřbetu rychlým prohnutím těla za slyšitelného cvaknutí. Žije v různých částech zahrady, v trávě, v půdě, na rostlinných zbytcích. Často také vyhledává květenství mrkve nebo petržele.  V dubnu až květnu probíhá kladení vajíček, kterých může být až 160, a následné líhnutí larev. Zajímavé je, že aby se mohla larva vylíhnout, potřebuje vlhkou půdu. V suchu se stává, že vajíčka zaschnou a problém je tak vyřešen. Na rostlinách nezpůsobují dospělí brouci žádné velké škody.

Jak dlouho žije drátovec

Drátovec je vlastně takový oranžovohnědý červ, dorůstá do délky asi 2-3 cm a na břišní straně má tři páry nohou. V půdě mohou žít drátovci několik let, klidně 3-5 let, a proto je důležité je z půdy vypudit, jinak vám budou dělat ze života peklo.

Jak bojovat proti drátovci

Drátovci škodí nejvíce na jaře a v létě. První, co je možné proti drátovcům udělat je časnější sklizeň brambor. Platí zde úměra, že čím déle budou hlízy v půdě, tím větší napadení od drátovců můžeme čekat. Nemají totiž moc co žrát, a tak se pouští do hlíz brambor. Tím dalším fíglem je pravidelná okopávka mezi řádky, díky které zlikvidujeme výskyt všech stadií citlivých na sucho.

Co také platí na drátovce 

Zní to až banálně jednoduše, ale i na drátovce platí, že je stačí nalákat do pasti. Tou pastí je většinou kousek bramboru nebo klidně i mrkve, který mělce zapravíme do půdy a pak je jen vyndáme i s drátovci. Jednoduché a účinné.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-07-02T07:51:11Z dg43tfdfdgfd