SUSHI PříMO LáKá K OBJEVOVáNí NOVýCH CHUTí BěHEM DOVOLENé, OBEZřETNOST JE VšAK NA MíSTě

Sushi je moderní pokrm, který dělá z Japonců rekordmany v dlouhověkosti, ale je otázkou, zda jde vždy o bezpečné a zdravé jídlo, nebo se spíš musíme smířit s tím, že se necháváme ovlivnit hezkým vzhledem a reklamami.

V dnešní době vidíme sushi téměř všude. V našich obchodech s potravinami, v restauracích, dokonce si ho můžete nechat dovést až domů. Velkým lákadlem je i během exotické dovolené. Sushi je extrémně oblíbené a moderní jídlo. Toto oblíbené jídlo z japonská kuchyně může být uspokojivou a lehkou večeří, která díky chuti umami dokáže vykouzlit koncert pro chuťové pohárky, ale také časovanou bombou, která dokáže potrápit.

Je bezpečné jíst syrové ryby? Rtuť, paraziti, nemoci přenášené jídlem jsou jen některé ze souvisejících zdravotních rizik, která mohou pramenit z konzumace ryb bez tepelné úpravy.

Dnes se pod názvem sushi prodává celá řada produktů z rýže zabalené v mořských řasách, která je ozdobená různou zeleninou, vejci, syrovými rybami, vařenými rybami a dalšími surovinami. Některé druhy sushi se vaří, ale většina sushi obsahuje kousky syrové ryby a sashimi je syrová ryba podávaná s výběrem omáček a s rýží.

Jak se ujistit, že nekupujete zajíce v pytli

Vůně

Vaše sushi by nemělo být cítit rybí vůni. Čerstvé ryby by neměly mít žádnou vůni, stejně jako místo, které sushi nabízí. Světově proslulý sushi šéfkuchař Hidekazu Tojo řekl:

Dobrá sushi restaurace by měla vonět jako okurka nebo meloun, ale nikdy ne jako ryba.

Vizuální kontrola

Udělejte si chvilku a podívejte se na kousky sushi a věnujte zvláštní pozornost samotnému rybímu masu. Plátky a kousky ryby by měly být lesklé a téměř průsvitné. Na dobrém zdravém kousku ryby by neměl být vůbec žádný mléčný sliz. Pokud ve svém sashimi nebo na sushi uvidíte kus ryby, který vypadá matně nebo slizce, je to hlavní známka toho, že ryba už není v dobré kondici.

Bělost a vlhkost rýži a také to, jak křupavá je nori (mořská řasa), může také leccos prozradit o čerstvosti.

Pokud vaše sushi nebo sashimi neprošlo vizuálním a čichovým testem, nejezte ho a dokonce ani neochutnávejte.

Pokud kupujete balené sushi v obchodě s potravinami, na trhu nebo kdekoli jinde, vždy si zkontrolujte datum spotřeby a nebojte se zeptat personálu, kdy bylo připraveno.

Nejčastější nebezpečí při konzumaci špatně připraveného sushi

Paraziti – Profesionálové před přípravou rybu pro sushi zmrazí na nejméně 15 hodin při teplotě kolem -37 °C. Při této teplotě by žádný z přítomných parazitů nepřežil.

Bleskově zmrazené ryby odstraní mnoho nebezpečí, jako jsou tasemnice a sleďový červi (nejsou jen ve sledích). Parazit, který má odborný název Anisakis simplex má složitý vývojový cyklus a když skončí v rybách, je nebezpečný i pro člověka. Larvy pozřené s rybou mohou být silným alergenem a také se přes žaludeční stěnu mohou dostat do vnitřních orgánů. Onemocnění se nazývá anisakióza.

Další nebezpečí představují bakterie. Salmonela se do syrových ryb dostává špatným výrobním postupem, kdy je maso nejčastěji kontaminované od syrového drůbežího masa.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příprava masa ke grilování je pro mnohé rituálem, někdy stačí jen oblíbené bylinky a sůl

Kdo by neměl riskovat jíst sushi

Sushi se nedoporučuje jíst těhotným ženám, ženám, které se snaží otěhotnět a které kojí.

Především během dovolené ve vzdálených destinacích se nedoporučuje za syrova konzumovat korýše. Ani syrové sladkovodní ryby nejsou bezpečné, protože mají často hodně parazitů. Tuňák obecný je považovaný za kvalitní rybu, za kterou si připlatíte, ale právě tuňák má často vysoký obsah rtuti, což se nedoporučuje hlavně těhotným a kojícím ženám.

Pokud restaurace podvádí zákazníka a místo krabího masa nabízí nějakou běžnou rybu, kterou obarví, ze zdravotního hlediska je to v pořádku. Pravý krab ve formě sushi může představovat ohromné zdravotní riziko.

Je třeba si dát pozor i na sushi z bílého tuňáka. Více než polovina těchto ryb je nahrazována podřadnou rybou podobnou makrele, jejíž konzumace za syrova často vede k zažívacím problémům.  

2024-07-02T09:33:16Z dg43tfdfdgfd