JAK PěSTOVAT VINNOU RéVU V čERVENCI: PřIPRAVTE SI Z LISTů ZáZRAčNé MAZáNí NA KřEčOVé žíLY

V červenci je nutné udělat mnoho pracovních úkonů kolem keříčků vinné révy. Na stoncích se již jeví násada hroznů. Abyste je dopěstovali ke zdárné úrodě, nesmíte polevit v péči. Jaké práce vás čekají v červenci na vinici a jak si staří vinaři dokázali ulevit od bolavých nohou? Připravte si lék podle jejich receptu.

Jak na plíseň a padlí na vinné révě v červenci

V červenci bývá horké a vlhké počasí. Teplo a vysoká vzdušná vlhkost jsou ideálními podmínkami pro vznik houbových patogenů, které vinnou révu napadají. V případě, že se již plíseň nebo padlí v porostu objevily je třeba rychle zasáhnout, aby se zabránilo většímu poškození. Na trhu najdete aplikační prostředky, které tento problém mohou vyřešit.

Jak ošetřovat vinnou révu v červenci

Vinná réva nyní potřebuje mnoho síly a energii pro své plody. Důležité jsou tzv. zelené práce na vinici, při kterých je nutné např. redukovat zelený porost. Co je tedy třeba v červenci udělat?

 
  • Zkracování šlahounů, které přerostly drátěnku tzv. osečkování neboli topování. Za poslední násadou hroznů zkracujte plodonosné letorosty na čtyři až pět listů.
  • Vylamování nových letorostů v paždí listů. Tuto práci nepodceňte, protože boční letorosty mateční rostlinu zbytečně vysilují a zahušťují porost, ve kterém se pak mohou šířit choroby.
  • Odstraňování listů kolem plodů má mnoho důvodů. Hrozny po deštích rychleji uschnou a omezí se tak možnost napadení chorobami. Bobule na slunci pak vytváří více cukru a aromatických látek. Listy kolem hroznů otrhávejte postupně, protože bobule ještě nemají ochranný povrch a mohlo by dojít k jejich úžehu.
  • Vyvazujte a rovnoměrně zastrkávejte letorosty do drátěnky. Jak se budou bobule hroznů nalévat, budou těžší a mohlo by dojít k vylomení plodonosných šlahounů. Poškození také mohou způsobit letní bouřky a vítr. Redukce zelených výhonů a listů zmenšuje plochu odpařování vody a rostlina s ní pak může lépe hospodařit.
  • Při velmi suchém počasí keře vinné révy zalévejte ke kořenům, aby nevznikaly plísně. Hrozny se začínají nalévat a voda je pro ně důležitá. Ideální je kapková závlaha, která vodu dodává pravidelně.
  • Pokud keře nasadily velké množství hroznů je dobré, pro větší kvalitu, přistoupit k jejich redukci. Odstřihněte hlavně poškozené a slabé.

Starat se o vinnou révu je téměř každodenní práce, věřte, že se to vyplatí a s úrodou budete nakonec spokojeni.

Jak je léčivá vinná réva

Vinná réva nejen chutná ale i léčí. Staří vinaři to moc dobře věděli. Uměli si totiž z listů vyrobit mazání na podrážděnou pokožku a proti křečovým žilám. Vinné listy se používaly již ve středověku v kuchyni, ale i k léčení. Obsahují antioxidanty, třísloviny, vitamíny A, C, ale i flavonoidy a další. Mají v sobě účinné látky, které snižují otoky nohou, léčí záněty a poranění kůže a přispívají k pružnosti cév.

Jak si připravit mazání na křečové žíly

Čisté a chemicky neošetřené listy révy nakrájejte a zaplňte jimi zavařovací sklenici. Zalejte kvalitním olejem. Do hrnce s horkou vodou sklenici postavte tak, aby byla cca z poloviny ponořena a takto ji ohřívejte asi půl hodiny. Nahřátý olej opatrně scedíte, necháte vychladnout a můžete používat na unavené nohy (hlavně před spaním) nebo na podrážděnou pokožku. Kromě křečových žil uklidňuje i kůži spálenou od slunce.

 

Zdroje: https://www.leros.cz/, https://zilniporadna.cz/, https://www.hermankuvherbar.cz/

Související články

2024-07-03T10:55:46Z dg43tfdfdgfd