PLNěNé PAPRIKOVé LUSKY V RAJčATOVé OMáčCE PODLE HONZY PUNčOCHářE: DO ZáKLADU DEJTE KOřENOVOU ZELENINU A OMáčKU S PAPRIKAMI PEčTE V TROUBě

Jak se vaří v restauraci U Matěje?

Známý šéfkuchař a také porotce soutěže MasterChef Jan Punčochář už dlouhá léta toužil napsat svou vlastní kuchařku. A po otevření své dejvické restaurace ‚U Matěje‘ tak učinil. Kniha ‚Jak vaříme u Matěje‘ je plná osvědčených receptů, ze kterých si hravě zvládnete sestavit celé menu a díky detailním postupům i několika praktickým fíglů se rázem stanou šéfkuchaři i z vás. A protože si Honzova restaurace zakládá na lokálních a také sezónních surovinách, plněné papriky v rajčatové omáčce se pro nadcházející měsíce nejspíš stanou hitem.

Plněné papriky v rajčatové omáčce jako od Matěje

Pokud jste zavítali do pražské restaurace ‚U Matěje‘ a právě plněné papriky v rajčatové omáčce vás nadchly, můžete si je teď úplně stejně připravit i doma. A rovnou i s nadýchaným domácím houskovým knedlíkem.

  • Budete potřebovat 4–8 paprik. V kuchařce není uvedeno, jaký konkrétní druh použít, ale za nás se nejlépe hodí paprika bílá, červená nebo jiná tenkostěnná.
  • Na masovou náplň do paprik Honza volí kombinaci mletého vepřového bůčku a hovězího krku (60 % vepřového a 40 % hovězího). Kromě soli a pepře už žádné další koření do směsi nepřidává.
  • Rajčatová omáčka se skládá z cibulového základu, kořenové zeleniny, rajského protlaku a drcených rajčat. Důležité je také nešetřit kořením, proto přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a také svitek skořice.
  • Na závěr omáčku dochuťte cukrem, citronovou šťávou a pro ty, kteří rádi ostré, Honza doporučuje přidat i feferonku.

Samotný postup přípravy je velmi jednoduchý. Nejprve připravte omáčku a následně ji přelijte na naplněné papriky narovnané v pekáčku. Přiklopte a v troubě pečte 50 minut na 170 °C. Nakonec hotové papriky vyndejte, omáčku propasírujte a podávejte s houskovým knedlíkem.

Kynutý houskový knedlík, nadýchaný jako obláček

V restauraci ‚U Matěje‘ se kynuté houskové knedlíky připravují z hrubé mouky, mléka, droždí, cukru, vejce a staršího pečiva. Podstatou je při hnětení vhánět do těsta pomocí vařečky vzduch, aby těsto dostatečně nakynulo. Jakmile bude těsto vykynuté, vytvořte z něj kulaté knedlíky a nechte kynout ještě jednou. Poté vařte v páře 25 minut.

„Pokud chcete mít opravdu dobré a nadýchané knedlíky,“ radí Honza Punčochář „zadělejte těsto den předem, přikryjte a nechte vykynout přes noc v ledničce. Druhý den těsto vyndejte, znovu nechte 45 minut kynout, pořádně propracujte, následně přidávejte houstičku a dokončete dle receptu.“

Papriky v rajské omáčce a lehké obměny

  • Rýže v masové směsi – Velmi často se do masové směsi přidává i vařená rýže. Zpravidla je to proto, že dutina u některých paprik je poměrně velká a rýže dokáže masovou složku značně nastavit. Stejně tak umí hutné maso odlehčit.
  • Ochucení masové směsi – Přestože Jan Punčochář do mletého masa přidává jen sůl a pepř, můžete do něj přidat i osmaženou cibulku nebo česnek.
  • Koření – Kromě již zmíněných druhů koření se do rajské omáčky výborně hodí také tymián. Rajská náhle získá lehce středomořský šmrnc.
  • Bez paprikových lusků – Děti většinou nemají vařené paprikové lusky příliš v lásce. A pokud i u vás takový problém nastává, nezoufejte. Z části masové směsi vytvořte koule a upečte je společně s plněnými paprikami v rajské omáčce.

Zdroj informaci: Jan Punčochář, PR Jana Punčocháře Jana Suja

2024-06-28T15:10:46Z dg43tfdfdgfd