LETNí ODLEHčENé MENU SE SALáTY NA GRILU: KDYž Už JE GRIL ROZTOPENý, PAK STOJí ZA TO VYUžíT JEJ NA MAXIMUM

Čas dlouhých letních večerů s rodinou a přáteli je tu, proto jsme pro vás připravili tipy na jedinečné grilované saláty, které se hodí jako doplněk ke grilovanému masu, ale připravit je můžete také jako hlavní chod.

Zelenina na grilu!

Máte rádi pestrost na talíři? A zajímá vás, jaké druhy zeleniny se hodí na grilování? Vyzkoušejte recepty na grilované saláty a nechte se unést příjemně vyuzenou vůní linoucí se z grilu, která k létu neodmyslitelně patří. Jaká zelenina je vhodná k přípravě na grilu?

  • Lilek stačí z obou stran potřít olivovým olejem, osolit a ogrilovat. Špaldový salát s grilovaným lilkem je králem salátů z grilu.
  • Cuketa sluší grilu podobně jako lilek. Vyzkoušejte cuketu na grilu s česnekem, nebo se salátem panzanella.
  • Paprika ve všech barvách je z grilu příjemně nasládlá a šťavnatá. Připravte si grilovaný salát z paprik s mátou a česnekem, nebo papriky naplňte sýrem. Vhodným sýrem je například mozzarella, sýr s modrou plísní či balkánský sýr.
  • Rajčata na grilu můžete připravit jen se solí, pepřem a pár kapkami olivového oleje, nebo vydlabat dužinu a naplnit jej oblíbeným sýrem.
  • Kukuřici je vhodné předem uvařit a následně ji ze všech stran ogrilovat. Pak už jen stačí horkou kukuřici poklást plátky másla a posypat solí.
  • Avokádo rozřízněte podélně napůl a vyndejte pecku. Neloupejte a grilujte dužinou dolů. V našem receptu jsme avokáda naplnili hummusem a musíme uznat, že jde o jednu z nejlepších úprav avokáda vůbec!
  • Květáku na grilu sluší orientální chuť tahini, citronu a česneku. V lahodném pestrobarevném salátu vás grilovaný květák příjemně překvapí.
  • Ledový salát na grilu příjemně zkřupaví a svou chutí vás rozhodně překvapí.
  • Meloun. Tento chuťově ovocný, ale rodově tykvovitý zeleninový, svěží plod léta dokáže na grilu skutečné divy. Vyzkoušejte svěží salát s grilovaným melounem a nechte se unést jeho zkaramelizovanou chutí. 

Grilované saláty s masem, sýrem, tofu, obilovinami a luštěninami

Pro bohatou nutriční hodnotu, vydatnost i lepší chuť můžete ke směsi grilované zeleniny přidávat další obvyklé i nevšední suroviny na grilu. Když už je gril roztopený, pak stojí za to využít jej na maximum. 

Zdroj: časopis Apetit

2024-06-30T11:18:12Z dg43tfdfdgfd