JAKé JSOU DRUHY TřEšNí A NA CO SE HODí? V BUBLANINě JSOU DOKONALé, V POHáRU FANTASTICKé, V KNEDLíCíCH BáJEčNé

Chrupky na bublaninu, srdcovky na džem 

Až se budete chystat na zpracování třešní, při výběru zohledněte pevnost slupky a dužniny. Třešně fantasticky ladí s chutí čokolády, mandlemi, smetanou i kávou

Chystáte se na výrobu domácí třešňové pálenky? Vyberte si spíše pozdní, tmavě červené druhy třešní. Rané odrůdy třešní a třešně se světlou barvou pálence nedodají tolik aroma. Na výrobu pálenky se hodí také višně.

Vyznejte se v odrůdách třešní 

Třešně se u nás těší velké oblibě. První zmínky o pěstování třešní na našem území pochází už ze 14. století. V té době se pěstovaly v okolí Mělníka. Podle tvaru, pevnosti slupky a dužniny rozeznáváme několik druhů: 

Třešeň srdcovka

Plody třešně srdcovky mají slabší slupku, dužnina je měkčí a šťavnatější. Jsou tmavě červené a velmi sladké. Mezi nejznámější odrůdy patří Rivan, Karešova či Kaštánka

Třešeň chrupka

Třešně chrupky mívají větší plody než třešně srdcovky. Jejich slupka je pevnější, dužina tužší a křupavá. Mezi odrůdy chrupek patří Vanda, Sylvana, Sandra, Justyna či Halka. Chrupky se dále dělí podle barvy:  

  • tmavé chrupky – mají tmavě červenou barvu, červenou dužinu i šťávu, která silně barví 
  • pestré chrupky – jsou charakteristické žíhanou žluto-červenou barvou, dužnina může být zbarvena do žluta a mírně do červena, šťáva je světlá 
  • světlé chrupky – světlé chrupky mají žlutou barvu a dnes už se příliš nevyskytují

Třešeň polochrupka

Třešeň polochrupka je podobná chrupce, jen má trochu slabší slupku, díky čemuž také dřív dozrává. Známou odrůdou polochrupky je Helga

Třešeň ptačí

Lidově se jí říká ptačinka, ptačka či brabčinka. Jedná se o planou třešeň rozšířenou po celé Evropě. Roste v lesích, mezi křovím i podél cest. Plody třešně ptačí jsou drobné a tmavě červené. Název prozrazuje, že na plodech si velmi rádi pochutnávají ptáci, především špačci.  

Sklizeň podle třešňových týdnů 

Jednotlivé odrůdy třešní se od sebe liší nejen vzhledem a chutí, ale také dobou zrání. Třešně dozrávají v tzv. třešňových týdnech, od konce května do zhruba poloviny srpna: 

1. týden - 24.5. - 6.6. 

2. týden - 8.6. - 18.6. 

3. týden - 20.6. - 30.6. 

4. týden - 2.7. - 12.7. 

5. týden - 14.7. - 24.7. 

6. týden - 26.7. - 8.8. 

7. týden - 10.8. - 20.8. 

Ranné - srdcovky a polochrupky 

Mezi rané odrůdy třešní patří srdcovky a polochrupky. Dozrávají na konci května a v průběhu června. U těchto odrůd nehrozí, že narazíte na červa. Vrtule třešňová, hmyz, který klade do nezralých třešní vajíčka, se totiž líhne až později, a tak jsou srdcovky a polochrupky návštěv červů ušetřeny. 

Pozdní chrupky 

Na chrupky se můžete těšit v průběhu července a srpna. Ty mají pevnější slupku a hutnější dužinu než polochrupky, proto jim zrání trvá trochu déle. V červenci dozrávají odrůdy jako Vanda, Sylvana či Sandra, srpen je obdobím odrůd Kordia a Halka.  

Zdroj informací: Apetit, NKZ

2024-06-28T05:24:06Z dg43tfdfdgfd