CO JSTE NEVěDěLI O KOčKáCH? NEDOKážOU VNíMAT SLADKOU CHUť A DO JEJICH JíDELNíčKU PATří I ZELENINA

Že jsou kočky a kocouři velcí gurmáni, není žádnou novinkou. Věděli jste ale, že na rozdíl od lidí nedokážou vnímat sladkou chuť? A to i přesto, že pro ni mají na jazyku receptory. Kočky jsou sice výhradní masožravci, ale jejich jídelníček můžete obohatit hned několika způsoby.

„Kočka je predátor a jako výhradní masožravec je na vrcholu potravního řetězce. V přírodě loví často a raději přijímá menší porce. Je velmi ostražitá k tomu, co pozře, protože pokud by sežrala něco, co by jí ‚zkazilo žaludek‘, tak by pak nemohla znovu lovit a měla by velký problém. Proto jim zůstal přirozený instinkt, že krmivo nejprve bedlivě prozkoumají, očichají, trochu ochutnají a pak teprve se na kvalitní recepturu vrhnou,“ vysvětlil MVDr. Leoš Železný na eventu Sheba.

Kočičí vnímání dobrého jídla

Možná už jste sami u své kočky vypozorovali, že pokud je se všemi faktory spokojená (chuť, textura, teplota), je pravděpodobnější, že bude jíst v dostatečném množství a pravidelně. Díky tomu získá živiny potřebné pro zdraví, což je zvláště důležité u starších nebo nemocných koček, které mají snížený apetit. Pokud je kočka spokojená, může to podpořit i její zažívání, tj. trávení a absorpci živin. Při výběru krmiva je tedy důležité zohlednit jednak chuťové preference, ale také zvážit výživovou hodnotu.

Kočky vnímají chuť jinak než lidé, mají totiž zhruba kolem 500 chuťových pohárků – což je oproti lidem o 8 500 méně. Toto omezení však kompenzují svým výjimečným čichem, který hraje klíčovou roli při vnímání chuti. Kočky mají speciální chuťové receptory pro aminokyseliny, které se nacházejí v masu, což je také důvod, proč pro něj mají přirozenou preferenci.

Tipy pro zajištění pestré kočičí stravy:

Různé druhy masa: Kočky jsou masožravci a maso by mělo tvořit základ jejich stravy. Zkuste střídat různé druhy (kuřecí, hovězí, krůtí nebo ryby), aby se kočka nenudila a zároveň získala různé živiny.

Kombinace mokrého a suchého jídla: Mokré jídlo je pro kočky přirozenější a pomáhá jim zůstat hydratovanými. Některé kočky však také mají rády křupavé suché krmivo, které může pomoci udržovat jejich zuby čisté. Kombinujte tedy obě tyto možnosti, kterými kočce zajistíte vyváženou stravu.

Přidejte trochu zeleniny: Ačkoli jsou kočky masožravci, mohou také mít prospěch z malého množství zeleniny, která jim poskytne vitamíny a vlákninu. Můžete vyzkoušet třeba dušenou mrkev, kořenovou petržel nebo brokolici. Pokud krmíte kvalitním kompletním krmivem, které obsahuje vše včetně vlákniny, není potřeba nic přidávat.

Pozor na toxické potraviny

Následující potraviny by kočky jíst neměly, jsou pro ně toxické. Pozor dejte také na chemicky ošetřené či nahnilé ovoce a zeleninu a samozřejmě do misky našich mazlíčků nepatří ani zkažené maso.

  • cibule a česnek
  • čokoláda a kakaové boby
  • hrozny a rozinky
  • některé druhy ořechů
  • avokádo
  • houby
  • mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
  • alkohol
  • kofein

Kočky a žvýkání trávy

Zatím není úplně jisté, proč přesně kočky konzumují trávu, kterou pak často zvrací. Vědci se přiklání k tomu, že jde o vrozené chování, které díky současné veterinární medicíně už nepotřebují. Dříve to totiž dělaly, aby si hrubou trávou „očistily“ střeva od parazitů.

Aby vám kočka doma neokousala pokojové rostliny, můžete jí do malého truhlíku vysadit travní směs, šantu kočičí, petržel, tymián nebo šalvěj.

Pozor dejte na tyto rostliny, které jsou pro kočky nebezpečné: kaktus, difenbachie, filodendron, poinsettia (vánoční hvězda), tabák, žaludy, jablečná jádra, azalka, semena višně, narcis, evropský břečťan, zimolez, kaštan, cibule kosatce, svlačec, konvalinka, muškátový oříšek, slupky zelených brambor, rododendron, rebarbora, kapusta, cibule tulipánu, vistárie, pryšec, cesmína, plamének, hrachor, zvonek, azalka, stračka, vlčí bob.

Smrtelně nebezpečné rostliny jsou: jmelí, semeno bobrovce, oleandr, muchomůrka zelená, bobule tisu.

Zdroje: Sheba, kocka.zviratadoma.cz

Podívejte se také, jaká antiparazitika jsou pro kočky bezpečná:

2024-06-29T05:01:12Z dg43tfdfdgfd