KVíZ: VíTE, JAKý MOTýLEK VáM POLETUJE PO ZAHRADě? OTESTUJTE SVé ZNALOSTI V NAšEM KVíZU

Ať již vám po zahradě motýl vesele poletuje nebo v klidu sosá z květu sladký nektar, vždy jej na zahradě rádi vidíme. Pozorovat motýly je někdy velmi zajímavé, jen je škoda, že na to často nemáme tolik času, kolik bychom rádi měli. Do zahrad motýly můžeme nalákat vhodnou skladbou rostlin nebo potravou, kterou bývají třeba citrusy nebo různé šťávy. Tak či tak, při pozorování je dobré, pokud alespoň víme, jaký druh se nám v celé své kráse právě ukazuje. Pokud si myslíte, že jste opravdovými znalci motýlů, zkuste si náš kvíz. Třeba se v něm dozvíte, jak se jmenuje ten krásně zbarvený motýlek, který vám každé ráno navštěvuje vaše květiny.

Motýli jsou velmi početným řádem hmyzu a od běžného hmyzu se odlišují dvěma páry křídel pokrytých šupinkami a sosákem, který vznikl přeměnou části ústních orgánů. Sosák motýlů bývá dle druhu různě vyvinutý, a dokonce existují druhy, které ho nemají vůbec.

 

Kde motýli žijí, a kde se jim  nelíbí

Motýlů bylo dnes popsáno něco kolem 180 000 druhů, nicméně tento počet není konečný, protože se neustále objevují nové a nové druhy. Motýly najdeme ve všech koutech planety, pouze na Antarktidě se jim vůbec nelíbí, zde žádného motýlka poletovat asi neuvidíte.

 

Proč mají motýli barevná křídla

To, co na motýlech nejvíce obdivujeme jsou samozřejmě jejich křídla, ať už jsou různých tvarů, velikostí a barev. Čím barevnější motýlek, tím spíše si ho v zahradě všimneme. Barevnost křídel je dána střechovitě překrývajícími se šupinkami, které jsou zbarveny různými pigmenty. Díky těmto pigmentům jsou křídla nejen barevná, ale i lesklá. Při chytání motýlků, například pokud vám omylem vlétl do bytu a chcete ho vysvobodit, tak musíte být velmi opatrní, abyste mu z křidélek tyto šupinky nesetřeli, často to totiž bývá důvod, proč motýlek uhyne.

 

Jaký keř milují motýli

Pokud rádi pozorujete nejen motýly, ale i jiný hmyz, musíte je na zahradu nalákat. Samozřejmě, že motýli milují některé trvalky, například echinaceu, třapatku, kopretiny, levanduli a kokardy. Tím největším lákadlem je pro ně ale okrasný keř komule Davidova (Buddleia davidii), která je pro ně doslova magnetem. Kromě klasických motýlů ji miluje také dlouhozobka, která sice připomíná malého ptáčka, ale ve skutečnosti je to také motýl.

Jaké motýly ukrývá náš kvíz

V našem motýlím kvízu jsme ukryli celkem 10 fotek motýlů, které na našich zahradách můžeme nejčastěji vidět. Pravda, jednoho z nich, byť je velmi fotogenický, na zahradě vidíme neradi, obzvláště ve chvíli, kdy pěstujeme brukvovitou zeleninu. Jestlipak víte, o kterého motýla se jedná? Připraveni? Tak vyrážíme za motýly.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-30T10:58:38Z dg43tfdfdgfd