CO ZNAMENAJí ORANžOVé SKVRNY NA LISTECH čESNEKU: JAK řEšIT TENTO PROBLéM

Blíží se doba sklizně česneku a vy jste si možná všimli, že se na listech objevily drobné oranžové skvrny. Většina pěstitelů česneku tento problém zná a jistě se s ním nesetkali poprvé. Jak se zachovat, když tuto chorobu na česneku objevíte a co se s tím dá dělat?

Červenec je měsíc sklizně. Platí to i o česneku. Správný pěstitel už velmi pozorně vyhlíží, kdy nastane správný čas a česnek začne dobývat ze země, aby si připravil zásoby nejen do kuchyně, ale i budoucí sadbu. Na konci vegetace se na listech mnohdy objeví nevzhledné rezavě oranžové skvrny. Nezkušeného pěstitele to většinu vyděsí, ten zkušenější ví, že jsou roky, kdy se tato choroba objevuje častěji. Naštěstí to často bývá až na konci vegetační doby česneku.

Co je rez česneková (Puccinia Alli)

Teplo a vlhko pomáhají vzniku a množení hub, s čímž jsou spojené choroby napadající rostliny. Jednou takovou skupinou jsou rzitvorné houby (Pucciniales), které se usazují na listech a výhonech rostlin. Tyto parazitické houby ke svému životu využívají živiny svého hostitele. Počasí letošního jara a léta vytvořilo ideální podmínky pro výskyt rzi česneku.

Jak poznáte rez na česneku

Rez česneku poznáte jednoduše pouhým pohledem. Na listech se objevily skvrny ve žluté, oranžové a červené barvě, které postupně tmavnou až do hnědé a vytváří kupky nebo krupičku. Listy žloutnou a při bližším ohledání zjistíte, že listy pod rzí podélně praskají, dokonce odumírají, zasychají, někdy i samovolně odpadnou.

Jak je nebezpečná rez

Houby rzi patří mezi nebezpečné patogeny, které napáchají mnoho škod obzvláště na hospodářských plodinách. Se rzí bojujeme často i na našich zahradách, nejen na česneku. Tyto parazitické houby mohou napadnout také růže, ovocné stromy, muškáty, drobné ovoce, keře, cibuli, pórek a mnoho dalších. Pokud se rez objeví na začátku vegetační doby, může být pro rostlinu fatální. Vývoj se zastaví, listy žloutnou, opadávají a dojde k částečnému nebo dokonce úplnému úhynu rostliny.

Co použít proti rzi česneku

Při prvním záchytu zjara je nutné rostliny ošetřit fungicidním přípravkem proti rzi, sledovat vývoj a popř. postřik opakovat. V případě, že jste objevili rez na česneku až na konci vegetační doby, už s tím nic nenaděláte. Fungicidní přípravky jsou již zbytečné a nežádoucí, protože budete česnek brzy sklízet a určitě si nechcete znehodnotit úrodu chemií.

Jak rzi česneku předcházet

Rez se objevuje v některých sezónách častěji. Je-li vlhké a horké počasí, předpoklad výskytu je vyšší. Buďte tedy pozorní a své rostliny často kontrolujte. Hlavním preventivním opatřením je vzdušnost porostu. Hned na začátku výsadby si uvědomte, že je lépe česnek vysazovat řidčeji. Pokud česnek zaléváte, tak pouze ke kořenům a v rozumné míře. Kvalitní výživa také pomáhá k silnějším a odolnějším rostlinám. Střídání plodin je vyloženě nutností! Česnek totiž neohrožuje pouze rez a plísňové choroby, ale např. i háďátko. Po sklizni řádně ukliďte záhon od listů a úlomků rostlin a nedávejte tyto zbytky do kompostu.  Sklizenému česneku odstraňte všechny listy a nechte pouze zkrácený stvol, za která budete česnekové cibule zavěšovat a sušit. Výskyt rzi česneku na konci vegetační doby je sice nepříjemný, ale není fatální.

Naše doporučení: Rez česneku je velice nakažlivá choroba. Nesázejte tedy česnek, cibuli a pór blízko sebe.  

Do našeho internetového magazínu Naše krásná zahrada připravuje další pokračování na téma česnek. Tentokrát vám představíme, jak česnek sklízíme a sušíme my. Prozradíme také pár malých vychytávek, které usnadní práci.

Zdroj: https://eagri.cz/, autorský článek

Související články

2024-07-02T13:07:09Z dg43tfdfdgfd