NAKLáDAčKY VE SLADKOKYSELéM NáLEVU I V SOLI. KDE SE JAK PřIPRAVUJí NAKLáDANé OKURKY?

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zároveň ale příliš neriskovat, můžete zkusit kvašáky nebo rychlokvačky, kterou jsou populární především v ruské kuchyni. Suroviny, které se přidávají do sklenice společně s okurkami,  jsou stejné jako u klasických nakládaných okurek. Velký rozdíl je ale v nálevu, který není kyselý, ale slaný. U takto připravených okurek dojde k mléčnému kvašení (fermentaci), který způsobí kyselou chuť okurek i bez octa.  

Ve slaném nálevu dělají okurky i naši polští sousedé. Jejich nakladačky jsou poněkud chudší na použitou zeleninu. Krom okurek se přidává kousek křenu a česnek. Kopr je zde nahrazen jeho botanickým příbuzným — fenyklem. Ani zde se okurky nezavařují tak, jak jsme zvyklí. Zelenina se pouze zalije horkým slaným nálevem, uzavře a otočí dnem vzhůru. Po třech týdnech jsou okurky připraveny ke konzumaci.  

Američané mají okurky hotové už druhý den

Velice podobné českým nakládačkám jsou americké dill pickles, což v překladu znamená „koprové okurky”. Právě tato bylinka je, stejně jako u nás, nedílnou součástí nálevu, stejně tak ocet, hořčičná semínka, sůl, cukr. V americké verzi ale najdeme navíc i česnek a vločky červené chilli papričky.  

Zajímavostí této severoamerické speciality je i možnost rychlého naložení. Okurky pak sice nelze uchovat tak dlouho, výsledný produkt ale můžete konzumovat už druhý den od přípravy.

  • Stačí když dáte svařit 16 ml octu s 25 ml vody, polévkovou lžící soli a 2 lžičkami cukru.
  • Do litrové sklenice si připravte hrst čerstvého kopru, 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky či rozmáčknuté nožem), 2 lžičky celého černého pepře, stejné množství hořčičného semínka a špetku chilli vloček.
  • Nakonec přidejt okurky, mělo by se jich vejít kolem pěti. Do naplněných sklenic nalijte horký nálev.
  • Pozor, takto připravené okurky hned nezavírejte, ale nechte hodinu odpočívat. Po uplynutí tohoto času sklenice zavřete, zchlaďte a vložte do lednice. Následující den si můžete vychutnat skvělé nakládačky.

Středomoří sází na bylinky, Korea zase na chilli a rybí omáčku

Nakládané okurky ve většině případů odrážejí chutě a tradiční přísady země, kde je připravují. Skvělým příkladem jsou okurky ze středomořské kuchyně. Ty jsou v mnohém podobné českým: nálev je octový a nechybí hořčičná semínka, pepř ani bobkový list.

  • Velkým rozdílem je ale v použití bylinek. Kromě „našeho“ kopru tse používá například rozmarýn, bazalka či oregano, a to ve formě jak čerstvé, tak sušené.  

Stejně tak svůj původ nezapřou Oi Muchim, tedy korejské nakládané okurky. Jejich příprava je velmi rychlá, jedná se tak spíše o určitý druh salátu než sterilovanou zeleninu. Je ale výborný a rozhodně stojí za vyzkoušení.  

  • Na Oi Muchim budete potřebovat asi 400 g okurek nakrájených na plátky, které posypete 2 lžícemi korejských chilli vloček a 1 lžící cukru.
  • Následně přidáte na kolečka nakrájenou jarní cibulku a stroužek prolisovaného česneku. Vše zalijete 2 lžícemi rybí omáčky, 1 lžící rýžového octa a 1 lžící sezamového oleje.
  • Nechte marinovat v lednici alespoň 15 minut. Před podáváním můžete posypat 1 lžící sezamu. Hotovým salátem můžete například vylepšit vaše letní grilování.  

Zavařování nezralého ovoce není v Indii problém

Pokud ovšem chcete vyzkoušet něco opravdu netradičního, zkuste nakládačky zvané achar z indické kuchyně. Ale pozor, v tomto receptu se k nakládání nepoužívá jen klasická zelenina, jako okurky, mrkev, květák či ředkvičky ale také ovoce. Na ten úplně nejklasičtější achar budete potřebovat nezralá manga.

  • Připravte si ¾ hrnku semínek pískavice řeckého sena, které nasucho opražte s ½ hrnku hořčičných semínek. Takto připravená semínka rozemelte v hmoždíři a poté nasypte na 6 ks zeleného manga nakrájených na kousky.
  • Poté přidejte ½ hrnu červeného chilli, 2 lžíce kurkumy, ½ lžíce asafoetidy a ½ hrnku soli a vše dobře promíchejte.
  • Následně do hrnce nalijte 3 hrnky hořčičného oleje a zahřívejte, dokud se z něj nebude kouřit, poté nechejte zchladnout.
  • Do sklenic vložte připravenou mangovou směs, kterou zalijte studeným olejem. Sklenici na dva týdny uložíte do chladu. Poté už si můžete užít originální indickou přílohu, která se hodí k masu i k rýži.  

Zdroj: Forbes, Imbored-letsg, Indianhealthyrecipes, Masterclass, Poprostupycha

2024-06-28T06:24:18Z dg43tfdfdgfd