HOřKOSLADKá REALITA: PRUDKý NáRůST CEN KAKAA NUTí čOKOLáDOVé FIRMY K INOVACíM

Ceny kakaa se v letošním roce vyšplhaly do rekordních výšin, čímž způsobují výrobcům cukrovinek značné bolesti hlavy. Zatímco firmy jako Hershey a Mondelez jsou v tuto chvíli chráněny zajišťovacími smlouvami, očekává se, že v roce 2025 budou muset za kakao platit mnohem více. To povede k nutnosti hledat inovativní řešení, aby se vyrovnaly s rostoucími náklady a zároveň uspokojily náročné spotřebitele.

Hořkosladká realita

V posledním roce ceny kakaa raketově vzrostly o více než 300 %. Zprávy o nižších úrodách vyhnaly tuto komoditu přes 11 000 dolarů za tunu, což je nevídané maximum. I když se ceny mírně zklidnily, zůstávají enormně vysoké. Cukrovinkářské giganty jako Hershey, Mars či Ferrero jsou zatím chráněny dlouhodobými smlouvami. Rok 2025 ale přinese tvrdou realitu výrazně vyšších nákladů.

„Dopad na náklady je neuvěřitelně významný a ovlivňuje celkové řízení těchto podniků,“ řekl Steve Rosenstock ze společnosti Clarkston Consulting.

Tvůrčí inovace nebo kompromis?

Západoafrické plantáže sužují nemoci a pěstitelé dávají přednost výnosnějším plodinám. Hrozí tak masivní propad dodávek kakaa. Ghana plánuje odložit až 350 000 tun bobů do další sezony, což situaci ještě zhorší.

Výrobci tak stojí před zásadní výzvou. „Budeme muset přemýšlet kreativně,“ uvedl Daniel Fachner, šéf J&J Snack Foods. Jednou z možností je snížit množství čokolády ve výrobcích, případně nahradit ji levnějšími ingrediencemi.

„Lidé se budou spíše vyhýbat čokoládě, zejména u nových produktů,“ předpověděl analytik Nik Modi. Společnost Hershey naopak přichází s inovativním Jumbo Reese’s Cupem, který obsahuje více arašídového másla, což snižuje závislost na drahém kakau.

Náhrady nebo nový směr?

Změnit recepturu ale není otázkou dní. „Trvá to v průměru asi devět měsíců,“ uvedla výzkumná zpráva banky Bank of America. Nové produkty se složením šetřícím na kakau mohou tedy dorazit do obchodů až v srpnu.

Některé společnosti také experimentují s kakaovými alternativami. Startupy jako Voyage Foods či Win-Win vyrábějí čokoládu z hroznových semen nebo luštěnin. Jinou možností je diverzifikovat a zaměřit se více na nečokoládové produkty, například slané snacky. „Schopnost opřít se o nečokoládové kategorie je dobrý způsob, jak bojovat s kakaovou krizí,“ míní Rosenstock. Nicméně firma Mondelez zatím žádné výrazné změny receptur neplánuje.

Zdražování kakaa bude i nadále bolestnou výzvou. Klimatické změny, kontrolované výkupní ceny a skandály s dětskou prací narušují dodavatelské řetězce. Cukrovinky mohou v budoucnu významně změnit svou tvář.

Zdroje info: Reddit, https://www.azernews.az/region/227420.html, https://www.cnbc.com/2024/06/15/candy-makers-cocoa-prices.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Hořkosladká realita: Prudký nárůst cen kakaa nutí čokoládové firmy k inovacím first appeared on Epeníze.

2024-06-19T23:13:40Z dg43tfdfdgfd