PříLIš MALé JAHODY: PROč Váš JAHODNíK PRODUKUJE MALé PLODY

Jahodníky pěstujeme proto, abychom mohli sklízet velké množství sladkých plodů. Ne vždy se to ale daří tak, jak má. Někteří zahradníci mohou mít bujné keříky jahod, neobjeví na nich žádné plody. A pak jsou tu ti, kteří sice plody mají, ale jsou menší, než očekávali. Důvodů, proč tomu tak je, je spousta. V první řadě byste si při pořizování nových rostlinek měli ověřit, jak velké plody bude mít. Proti genetice se zkrátka bojovat nedá…

Malé jahody v důsledku stresu

Voda je pro jahodníky velmi důležitým faktorem. Sucho a horko, které v létě převládá, jim může v případě nedostatku závlahy způsobit stres. Rostliny vadnou a reagují na to tak, že šetří svou energii. A to se může projevit samozřejmě i na velikosti plodů. Nedostatek vody má za následek také méně chutné plody.

Nepříznivé počasí jahody vyčerpává

Jahody jsou závislé na opylování, aby dosáhli své maximální velikosti. Pokud příliš prší nebo delší dobu silně fouká, hmyz a včely mají ztížený přístup k vašim jahodníkovým květům. Pokud nedojde k důkladnému opylení, nemůžete očekávat kvalitní plody.

Na vině jsou škůdci

Činnost škůdců, kteří mohou napadat různé části jahodníků, ovlivňuje velikost plodů. Někteří si pochutnají na listech, jiní na květech, někteří napadají zralé plody. Pokud je rostlina stresována škůdci, nemůže vytvářet takové plody, jaké jsou v jejích možnostech.

Pozor na nadměrné hnojení

Zkušený zahradník ví, že u hnojení neplatí: čím více, tím lépe. Pokud přistupujete k hnojení, měli byste vždy dodržovat pokyny uvedené na obalu hnojiva. Používejte speciální hnojiva na jahody. Příliš mnoho dusíku v některých hnojivech může způsobit růst zelených částí na úkor květů a plodů. A když už se nějaké květy na jahodnících objeví, nemusí je opylovači pod bujnými listy najít. Výsledkem jsou menší plody.

Jahodníky jsou příliš blízko

Pokud vaše jahodníky rostou příliš nahusto, mohou být omezovány v růstu. Jednotlivé rostliny si mohou konkurovat a bojovat spolu nejenom o vodu, ale také o živiny. Navíc vzniká prostředí vhodné pro vyvinutí různých chorob. Z tohoto důvodu je také dobré jahodníky nejenom pěstovat v doporučených vzdálenostech od sebe, ale také pravidelně odstraňovat plevel.

Malé jahody dávají starší jahodníky

Jahody dobře plodí tři až čtyři roky. Jakmile začnou stárnout, ztrácejí na síle. To se může projevit menší velikostí plodů. Proto je vhodné svůj jahodníkový záhon pravidelně obnovovat. Množení jahod není nic složitého a nestojí žádné peníze.

Základní podmínky pro velké jahody

Chcete-li mít co největší možné jahody, vše, co musíte udělat, je dát jahodníkům takové podmínky, jaké vyžadují. To zahrnuje:

  • Srdíčko jahodníku musí být na úrovni půdy (ne vysoko, ani příliš nízko).
  • Stanoviště musí poskytovat alespoň 8 hodin slunečního světla denně.
  • Půda musí být dobře odvodněná, aby nedošlo k problému se stojatou vodou. Ta může být příčinou plísňových a houbových onemocnění jahodníků.
  • Pravidelně odstraňujeme plevel.
  • Kolem jahodníků používáme mulč – slámu, zahradnickou textilii apod.

Zdroje info:

https://strawberryplants.org/what-causes-small-strawberries/

https://www.epicgardening.com/small-strawberries/

Foto: Unsplash

The post Příliš malé jahody: proč váš jahodník produkuje malé plody first appeared on Naše zahrada.

2024-06-26T08:36:13Z dg43tfdfdgfd