TRENDY MóDNíCH A INTERIéROVýCH DEKORACí V ROCE 2024

Vybavení interiéru je sice do velké míry záležitostí vkusu, nicméně inspirace od designérů nemůže nikdy uškodit. Pojďme se podívat na to, co by mělo být v roce 2024 „in“.

Korek

Móda korku byla na vzestupu v devadesátých letech, pak se tento materiál z příbytků pomalu stahoval. Dnes se ale opět dostává na výsluní! Možná byste se divili, jaké všechny dekorace z korku lze sehnat:

  • Nástěnné hodiny
  • Stínidla lamp a lustrů
  • Konferenční a barové stolky
  • Taburety
  • Mísy

Nepravidelné koberce

Zapomeňte na klasické obdélníkové nebo kulaté koberce. Letos budou trendy asymetrické a nevšední tvary koberců. Jestli nevíte, co si pod tím představit, mrkněte třeba na Pinterest. Takové koberce se mohou stát dominantou místnosti a můžou tak být skvělým způsobem, jak jednoduše ozvláštnit váš příbytek. Spoustu atypických kousků najdete třeba na Favi.

Netradiční tvary

Trendy budou atypické tvary obecně a to nejen u koberců, ale třeba také u nábytku, polštářů, váz nebo nádobí. Vybírejte zajímavé kousky, které přitáhnou pozornost samy o sobě. Nebojte se být trochu „crazy“ a kombinovat zdánlivě nekombinovatelné. Věděli jste, že takovým kombinováním se zabývá jeden z architektonických stylů? Eklekticismus spojuje prvky z různých dob i stylů.

Originální umění

Radši než po obrázcích a plakátech z nábytkových domů sáhněte po originálnějším umění. Poohlédněte se po mladých malířích, graficích, fotografech či sochařích. Jestliže máte děti a vystavujete si jejich výtvory, můžete je klidně zkombinovat se zakoupenými díly.

A kde sehnat tisky od uznávaných současných autorů a finančně přitom nevykrvácet? Mrkněte na 100ks, kde svá díla nabízejí čeští i slovenští umělci.

Neuklizený maximalismus

Teď se zaraduje spousta z nás, kteří zrovna nevyznáváme minimalismus a pravidelný úklid. Jedním z trendů totiž bude i takzvaný „neuklizený maximalismus“. Jak si ho představit? Například stůl, na kterém je plno knih, hrnek od včerejšího čaje a váza s dávno suchými květinami. Přesně toto bude podle bytových designerů v roce 2024 trendy.

Různé tóny béžové

Písková, krémová, slonovinová, kamenitá… Trendy budou všechny odstíny béžové od té úplně světlounké až po tmavší tóny s nádechem šedé (odstín taupe). Nejlépe uděláte, když je budete různě kombinovat, aby jednotlivé odstíny vynikly.

Náš tip: Zkombinujte béžovou s šedým podtónem s výraznými červenými a červeno růžovými akcenty. Tohle duo se parádně doplňuje.

Vintage lampy

Minimalistické lampy vévodily interiérům doteď – ovšem teď je podle designérů nahradí výraznější a originálnější kousky. Lampy se skleněnými, barevnými nebo vitrážovými stínidly budou horkým zbožím. Možná máte podobné vintage kousky i vy, tak se je nebojte oprášit a nechat je v interiéru vyniknout.

Zjistěte, kde a kdy se poblíž vašeho bydliště pořádá bleší trh a vypravte se tam. Jednak je to zajímavý program na víkendové dopoledne a zadruhé tam můžete najít skvosty! Jen nezapomeňte hotovost – na blešácích s kartou zpravidla nepochodíte.

Netradiční kousky nádobí

A stejně jako staré lampy se na výsluní dostanou i méně obvyklé kousky nádobí – a to opět klidně z dob minulých. Například různé mističky, tácky, máslenky, polévkové mísy... Určitě se u nich nebojte se výrazných tvarů nebo vzorů, které dodají vašemu domovu na originalitě!

Související články

2024-06-26T13:14:00Z dg43tfdfdgfd