JAK NAMNOžIT OBLíBENé BALKONOVé ROSTLINY: U JAKýCH DRUHů TO JEšTě STIHNETE? POZOR SI DáVEJTE NA DůLEžITOU ZáSADU

Koncem června stále ještě můžete namnožit nejen své oblíbené balkonové rostliny, ale i trvalky či polokeře. Pokud máte na balkoně či parapetu nějaký oblíbený kultivar muškátu či fuchsie a rádi byste takových měli více, není nic snazšího než si tyto rostliny namnožit. Tím nejlepším způsobem je řízkování, při kterém stačí dodržet pár zásad a získáme tak nové rostliny zcela zdarma.

Jak množit rostliny řízkováním a jaké jsou způsoby

Znát alespoň základy vegetativního množení se v okrasné, ale i užitkové zahradě, vždy vyplatí. Díky tomu totiž můžete ušetřit spoustu peněz, které byste museli vynaložit na nákup stále nových rostlin. Mezi ten nejrychlejší a nejčastější způsob vegetativního množení patří řízkování, kdy z matečné rostliny odebíráme její část, kterou dále upravujeme. Rozdělujeme dřevité a bylinné řízkování a oba způsoby mají své zásady.

Dřevité řízkování se používá u okrasných keřů

Jak již název sám napovídá, dřevité řízkování provádíme u dřevin a nejčastěji se jím množí okrasné keře, vč. růží. Dřevitý řízek se odebírá z vyzrálého letorostu, měl by být o síle tužky a o délce 10-15 cm. Horní řez je rovný, zhruba 1 cm nad očkem, spodní řez je mírně šikmý, cca 1 mm pod očkem. Abychom zabránili přenosu bakterií, nikdy nesaháme na řezné plochy a vždy používáme čisté roubovací nože a zahradní nůžky.

Bylinné řízkování nejen u balkonových rostlin

Chceme-li si namnožit muškáty, fuchsie či jiné rostliny, klidně i ty pokojové, nejčastěji se odebírají vrcholové řízky. Tento řízek je kratší, než dřevitý a to kolem 8 cm. Při odběru vhodných částí pro množení dbejte na to, aby odebíraná část byla vyzrálá, zdravá, bez chorob a škůdců. Jsou-li na řízku větší listy, můžete je zakrátit, díky tomu se sníží transpirace vody z listu a bude to tak pro rostlinu menší šok.

Jak správně řízkovat

Nejvhodnějším časem pro řízkování balkonových rostlin je květen a červen, v pozdějším období pak hrozí to, že řízky řádně nezakoření a nebudou tolik vitální, aby přežily zazimování. Odebereme tedy vyzrálý výhon nejlépe bez květů a odstraníme z něj spodní pár listů. Řízek má tedy délku 8-12 cm, spodní řez vedeme čistým roubovacím nožem těsně pod očkem, zhruba 1 mm. Spodní část namočíme do stimulátoru a zapíchneme do připraveného množárenského substrátu, který je tvořen rašelinou a perlitem, a to až po první pár listů.

Jakou zásadu dodržte při použití stimulátoru

Stimulátor je přípravek, který běžně zakoupíte ve většině zahradnictví či v hobbymarketech a obsahuje růstové látky, díky kterým řízek rychleji zakoření. Lze zakoupit stimulátor v prášku nebo tekutý, přičemž ten práškový je asi častější a oblíbenější. Důležité je, abyste si vždy odsypali menší množství práškového stimulátoru vedle na víčko či do misky a sem budete také namáčet bylinné řízky. Zbytek stimulátoru, který nevyužijete, vysypte do koše a nikdy jej nevracejte zpět do krabičky. Pokud byste řízky namáčely do celého množství, nebo zbytek nevyužitého stimulátoru nasypali zpět, hrozí velké riziko rozvoje houbových chorob. Ty byste si při opakovaném použití stimulátoru přenesli na jiné rostliny.

Jak se starat o řízky

Jakmile máte řízky napíchané buď v jednotlivých květináčích nebo sadbovačích, pomocí rozprašovače je navlhčete a pro udržení vlhčího mikroklima zakryjte igelitovým sáčkem nebo postavte do miniskleníčku. Nezapomeňte na pravidelné větrání a zálivku, tu už ale vždy ke kořenům, nikoliv na listy.

Jak dlouho trvá zakořenění

V případě pravidelné péče nové rostlinky zakoření po 4 až 6 týdnech, přičemž v tuto dobu už by měly mít pěkné kořínky. To, že řízky zakořenily poznáte dle toho, že jednak začínají přirůstat nové lístky nebo zespodu květináčku či sadbovače jsou nové kořínky již patrné. Jakmile tedy vidíte, že se řízky ujaly, můžete se rozesadit do jednotlivých květináčů se substrátem pro balkonové rostliny.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-06-28T04:34:24Z dg43tfdfdgfd