TAJEMSTVí SVATBY PRINCEZNY DIANY: NáVRHářKA PřIPRAVILA I DRUHé šATY

Byla to svatba století. Tak, jako se do historie zapsal sňatek britského prince Charlese (nynějšího krále Karla III.) a princezny Diany, si své místo v dějinách vysloužily i Dianiny svatební šaty. Ty fascinují milovníky módy i více než čtyřicet let poté, co v nich mladá budoucí princezna z Walesu vstoupila do londýnské katedrály sv. Pavla. Návrhářka róby Elizabeth Emanuelová v nedávném rozhovoru odhalila další tajemství o jejich tvorbě. Pro Dianu totiž ve skutečnosti vytvořila dvoje. A princezna svůj manželský slib složila i s flekem.

Deset tisíc perel, vlečka dlouhá skoro osm metrů, cena v přepočtu 1,2 milionu korun. Taftové svatební šaty, v nichž se v roce 1981 vdávala za britského následníka trůnu princezna Diana, patří mezi nejslavnější róby minulého století.

„Královskou svatbu sledovalo v televizi více než 750 milionů lidí po celém světě a dalších 600 tisíc se jich sešlo v ulicích Londýna, aby byli osobně svědky toho, jak se princ Charles a lady Diana stanou manžely. Ale to nebyl jediný důvod, proč se všichni dívali: Více než cokoliv jiného chtěl svět zahlédnout úžasné svatební šaty princezny Diany. Svatební róba zesnulé princezny je dnes známá jako nejtrendovější a nejikoničtější svatební šaty všech dob – a přestože po ní přišly další královské nevěsty, žádná se ani zdaleka nepřiblížila působivosti a kulturnímu významu jejích přepychových šatů,“ konstatuje také magazín Brides.

Přesto dodnes existují málo známé detaily ze zákulisí tvorby róby, kterou navrhlo duo Elizabeth a David Emanuelovi. Designérka Elizabeth Emanuelová o nich promluvila na nedávné akci v newyorské galerii Fotografiska. Diana do jejího malého londýnského studia přišla s prosbou o vytvoření svatebních šatů čtvrt roku před obřadem. „Veřejnost do poslední chvíle netušila, kdo za šaty stojí ani jak budou vypadat, a jejich tvorba je tak považována za nejpřísněji střežené tajemství v historii módy. A tyto šaty jsou skutečně tajemství plná,“ uvádí prestižní módní magazín InStyle.

Róba číslo dva

Zřejmě nejpřekvapivější informací pro mnohé bylo, že Elizabeth Emanuelová se svým bratrem a druhou polovinou kreativního dua Davidem pro Dianin svatební den připravila šaty rovnou dvoje.

Návrháři si uvědomovali, že jejich šaty musí být dokonalé a připravené včas na královskou svatbu. „Dvojice se připravila na každou myslitelnou svatební katastrofu, včetně možnosti, že by někdo šaty ukradl, zapálil, nebo by došlo k jiné tragické nehodě,“ zmiňuje magazín InStyle.

Emmanuelová tak odhalila, že pro jistotu ušila před svatbou i druhou, záložní róbu. „Od modelu, v němž Diana přišla k oltáři, se lišila zářivě bílou barvou, vypasovanými rukávy a také neměla vlečku. V souladu s původními šaty však i tato róba měla nabíraný límec, nařasené manžety, velkou sukni, vypasovaný živůtek, krajkové akcenty a ručně šité výšivky. Emanuelová prohlásila, že tyto šaty dokončila jen ze tří čtvrtin, aby jejich úplné zhotovení nepřineslo smůlu,“ píše magazín InStyle.

Podle slov Emanuelové při nedávném vystoupení v New Yorku o druhých šatech lady Diana nevěděla, aby nebyla nervózní. S jejími záložními šaty se ovšem dodnes pojí jedna záhada: Po svatbě a úspěchu původní róby na ně návrhářka zapomněla, a v mezičase se „ty druhé“ šaty někam ztratily - a neví se, kam. Naštěstí si Emanuelovi pořídili zhruba půl tisíce fotek náhradní róby, a Elizabeth Emanuelová letos vytvořila její kopii.

Flek od voňavky

Přestože se před svatbou Diany a nynějšího krále Karla III. žádná katastrofa nestala, a nevěsta svatební den absolvovala v původně plánovaných šatech, zcela bez úhony model ze slavnostního dne nevyvázl. Princezna Diana se totiž vdávala i s flekem. „Makeup artistka, která Dianu líčila na svatbu, Barbara Dalyová, ve své knize sdělila, že když si Diana dávala na sebe svůj oblíbený parfém, vůni Quelques Fleurs od značky Houbigant, vylila parfém také na sukni svatebních šatů. Dalyová jí poradila, aby si sukni v tom místě chytila, tak aby to vypadalo, že se snaží o ni nezakopnout, ale ve skutečnosti tím pohybem měla maskovat flek,“ píše magazín InStyle.

Návrhářka Emanuelová se o této nehodě naštěstí nedozvěděla, i tak ale dle svých slov zažívala v den svatby infarktové stavy. To když viděla, jak moc pokrčená róba na Dianě byla.

Slavné šaty, polozapomenuté doplňky

Emanuelová dál odhalila, že jí překvapivě dal Buckinghamský palác při tvorbě šatů pro příští manželku následníka trůnu volnou ruku. Diana byla podle ní při zkouškách velmi milá a z procesu tvorby ikonické róby nadšená. Udržet vše v tajnosti, aby pak šaty ve svatební den vytvořily ten správný wow efekt, však nebylo snadné. „Když Diana přišla na zkoušku, venku čekaly stovky lidí. Museli jsme na okna namontovat žaluzie a do popelnic jsme vyhazovali kousky látek v různých barvách, abychom zmátli novináře,“ zavzpomínala Emanuelová pro magazín People.

Princezna Diana:

Ve stínu Dianiných svatebních šatů dodnes stojí další kousky, které měla ve svatební den princezna na sobě. Ovšem neprávem, protože i v jejich případě šlo o umělecká díla. „Diana měla na sobě diamantové náušnice od své matky, které měly jeden centrální diamant a padesát menších, které jej obklopovaly. Její svatební lodičky vytvořil Clive Shilton: byly taktéž v barvě ivory, měly na sobě ozdobu ve tvaru srdce, na níž byla namalována písmena C a D, 542 pajetek, 132 perel, a měly nízký podpatek, aby nevěsta nebyla vyšší než ženich,“ připomíná magazín InStyle.

Mimochodem, Emanuelovi dokonce pro Dianu navrhli ke svatebním šatům i ladící deštník - kdyby náhodou v den svatby pršelo.

Svatební šaty v současnosti vlastní Dianiny synové - podle princezniny závěti se jejich majetkem stali v roce 2014.

2024-06-28T05:24:02Z dg43tfdfdgfd