VYNDAT KULKU NEBO JI PONECHAT V RáNě? PRVNí POMOC PřI POSTřELENí

Střelná poranění patří mezi ty, se kterými se jen tak nesetkáte. Proto spousta lidí neví, jak se zachovat, když se s takovým případem setkají. Lékaři samozřejmě ví, jak takovou ránu ošetřit. I když jsou vstupní (nebo dokonce i výstupní) otvory malé, uvnitř těla mohou způsobit velké škody. Pokud nejste vyučení v medicíně, měli byste se snažit o osobu vhodně postarat do příjezdu sanitky.

Druhy postřelení

V odborném světě se za postřelení považuje nejenom zranění způsobené střelnou zbraní, ale zranění,  která jsou způsobená bombami a minami. I když je to málo pravděpodobné, i na území ČR se můžete setkat s dosud nevybuchlými bombami, které ještě mohou být nebezpečné. Střelná zranění mohou být následující:

  • Střelné rány perforované povahy – mají vstup, kanál rány a výstup.
  • Slepé střelné rány – mají vstup, kanál rány, ale nemají výstupní otvor.
  • Odražená střelná poranění – střela se může odrazit od tvrdé struktury (například od kosti) a tím může změnit směr. Kulka může zůstat uvnitř těla, nebo může mít i výstupní otvor.

Postřelení je považováno za infikované rány

To, že veškeré střely jsou považované za infikované rány znamená, že existuje velká pravděpodobnost infekce. Spolu s kulkou se totiž do těla mohou dostat i další nečistoty, jako jsou kousky oblečení, písek, spálený střelný prach aj. Proto je

První pomoc při postřelení

Nejprve zkontrolujte, zda poraněná osoba reaguje. Mluvte na pacienta. Pokud neodpovídá, jemně mu zatřeste ramenem a zkuste znovu promluvit. Pokud osoba nereaguje, zaměřte se na to, jestli dýchá. V případě, že nedýchá, je třeba okamžitě zahájit resuscitací (zevní masáž srdce). Také je důležité co nejdříve přivolat sanitku. Další fází první pomoci je zastavení krvácení. Kulku se nesnažíme vytahovat, ani když čouhá ven.

Zastavení krvácení

K zastavení krvácení je nejlepší možností použít sterilní obvaz. Ten však nemusíte mít vždy po ruce. V takovém případě si budete muset poradit jinak. Pomoci může ručník nebo kus látky (oděv, který máte po ruce). Je třeba silně zatlačit na ránu. Pokud se jedná o poranění rukou nebo nohou, je dobré umístit je nad úroveň srdce. To může snížit množství ztracené krve. Nasáklý obvaz (kus látky) neodstraňujeme (zvýšilo by to pravděpodobnost infekce rány), je ale dobré použít další vrstvu obvazu/materiálu.

Zlomeniny končetin

V některých případech jsou střelná poranění spojena se zlomeninou kostí. Proto je dobré stabilizovat končetiny. Kontrolujte tělesnou teplotu zraněného. Je dobré ho přikrýt dekou, oblečením nebo v nejlepším případě termoizolační fólií.

Zdroje info:

https://wylecz.to/uklad-krazenia/rana-postrzalowa-rodzaje-pierwsza-pomoc-rokowania/

https://www.verywellhealth.com/how-to-treat-a-gunshot-wound-1298915

Foto: Unsplash

The post Vyndat kulku nebo ji ponechat v ráně? První pomoc při postřelení first appeared on Plné zdraví.

2024-06-26T11:40:45Z dg43tfdfdgfd