Trending:


Šupito presto – a je tu pesto! Poznejte, jak tato kulinární lahůdka vznikla

Jedno z nejlahodnějších dochucovadel, spojených s italskou kuchyní, je bezpochyby pesto. Vyrobíte ho rychle, snadno, zbude vám do zásoby a díky jeho šťavnatému, aromatickému kouzlu vzniknou nezapomenutelná voňavá jídla jen z několika málo přísad.


Jaké jsou pranostiky na měsíc červenec: zobrazují nejen dobu žní a sklizně úrody

Lidová přísloví, rčení a pranostiky vycházejí ze zkušeností mnoha generací našich předků. Byly brány velmi vážně a lidé podle nich řídili běh a rytmus svých životů. Už proto, že jejich osud na přírodě závisel a jejich budoucnost určovala úroda jejich polí. Pečlivým a dlouhodobým zaznamenáváním letitých zkušeností si lidé vytvořily svá pravidla hospodaření, která neporušovali. Žili s přírodou v těsném kontaktu a byli na ní životně závislí.


Denní horoskop na neděli 30. 6. 2024: Berani propadnou depresím, Váhy si nevědí rady

Denní horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu na neděli 30. 6. 2024. Podívejte se, co vás tento den čeká a čeho byste se případně měli vyvarovat.


Co jsou serpentinové stěny a proč se staví

Serpentinové neboli zvlněné cihlové stěny můžete spatřit nejen v Anglii, ale i jinde v Evropě. Hadovitě zakroucené, bytelné, a přitom i architektonicky dobře vypadající cihelné stěny fungují často jako zahradní zídky. Proč o nich uvažovat?


Letní výlety za moravským a českým vínem podle abecedy (A-K)

Letní výpravy po republice za vinařskou turistikou jsou pro mnohé každoroční tradicí, a proto je třeba stále hledat inspiraci a nové úhly pohledu, jak krásu vína a vinorodé krajiny poznávat. Další cestu by tedy stálo za to pojmout trochu netradičně, třeba podle abecedy. Lákavých turistických cílů je u nás víc než dost a jen jedna abeceda na ně určitě stačit nebude.


Ještě to stihnete. Na ošetření dřevěných zahradních doplňků je ještě čas – a jde to i přírodně bez nákupu drahé chemie

Na ošetření dřevěných zahradních doplňků je ještě čas – a jde to i přírodně bez nákupu drahé chemie. Jak a čím správně vyčistit dřevo: Dřevo a dřevěné povrchy jsou přírodním materiálem, který je porézní. Proto jsou dřevěné materiály náchylné na teplotní a vlhkostní podmínky. Dřevo je schopné absorbovat vše, co se na jeho povrchu vyskytne.


Práce snů aneb Jak se pracuje v továrně na čokoládu? Vánoční kolekce chystáme už od léta, říká kvalitář

Taky jste si představovali jako malí, že jednou budete prodávat zmrzlinu? Nebo pracovat v čokoládovně? Přesně to se splnilo Jindřichu Novákovi. Stal se vedoucím výroby v „továrně na čokoládu“ Zora Nestlé a čokoládu i svou práci má i po mnoha letech stále rád.


Vyzkoušejte těchto pár receptů na nealkoholické drinky a osvěžte se v parném létě

Léto je doba, která si žádá mnoho slunce, mnoho opečených buřtů s hořčicí a mnoho (převážně) nealkoholických tekutin, přičemž čím víc jich připravíte ve své vlastní kuchyni, tím lépe pro vás, vaše zdraví, vaši peněženku a váš dobrý pocit ze zajímavých chutí.


Karolína (18): Řekla jsem kamarádce pravdu o její vizáži. Tím jsem ji asi nadobro ztratila

Pravda někdy bolí, ale máme se jí zříkat? Kdo jiný by vám ji měl říct než vaši nejbližší? Anebo kamarádka, se kterou se znáte hodně dlouho. Ale ne každý je ochotný pravdu unést… Tak jako ta Karolínina.


Jak dosáhnout vláčné bábovky? S těmito surovinami už nikdy nebude suchá a dusivá

Lité těsto používáme při pečení bábovek, beránků a buchet na plech a muffinů. Abyste si zajistili, že bude po upečení vláčné, vsaďte na suroviny, které těstu potřebnou vlhkost dodají.


Toustový chleba podle Maškrtnice: Zapomeňte na dusivé tousťáky ze supermarketu a upečte si nadýchaný a vláčný toustový chléb doma

Možná se k toustovému chlebu stavíte trochu s rezervou. Možná tvoří vaše železné mrazákové zásoby a když je nejhůř, přijde na něj konečně řada. Být to tak ale vůbec nemusí! Upečte si s námi nadýchaný a jemný toustový chléb podle foodbloggerky Maškrtnice!


Babybox zachránil další dítě. Novorozený chlapeček v Sokolově byl ještě spojen s placentou

V sokolovském babyboxu našli zdravotníci novorozence. Někdo ho tam odložil v noci na sobotu. Chlapec je zdravý a má se čile k světu. Stal se teprve druhým dítětem, které se v sokolovském babyboxu objevilo.


Ženy v těchto třech znameních zvěrokruhu jsou královnami dramatu: Milují hysterické scény

Někteří lidé mají tendenci přehánět a hledat problémy tam, kde žádné nejsou. To je často činí agresivními a hádavými. Ukazuje se, že vliv na takové vlastnosti mohou mít i hvězdy, proto jsou ženy v těchto třech znameních zvěrokruhu královnami dramatu. Rády dělají z komára velblouda a mohou být na obtíž lidem ve svém okolí.


Meningiomový Nádor Na Mozku: Varovné Znaky, Na Které Je Třeba Si Dát Pozor

Souhrn Stav, ve kterém se (obvykle) nenáhodný nádor vyvíjí z membrány, která obklopuje mozek a míchu. Nádor roste postupně, aniž by způsoboval symtomy. Příznaky Pokud máte nové, závažné nebo trvalé příznaky, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče. Meningiomový nádor mozku obvykle přichází bez příznaků, protože roste postupně, pacient může vykaz...


5 důvodů, proč vyrazit na Maltu: Užijte si azurové moře, malebné uličky i michelinské restaurace

Malta je sice nejmenší zemí Evropské unie, ale má mnoho co nabídnout. Je typická svými žlutými domečky, barevnými balkony, průzračným mořem, dechberoucími stavbami i pohodovým a veselým životem. Tato kombinace vás jistě uchvátí.


Alena (65): Z manžela je v důchodu mrzutý stařec. Při pohledu na něj ztrácím chuť do života

Paní Alena se těšila na to, jak si s manželem budou v důchodu užívat a dělat věci, na které předtím nebyl čas. Jenže on si důchod představuje úplně jinak. Povede se jí probudit v něm život?


Nejmenší sloni na světě jsou na pokraji vyhynutí. Dramatická situace přináší i lidská úmrtí

Zachránit to, co z kdysi vzkvétající populace zbylo, bude pro ochránce přírody těžká práce. Tento trpasličí druh totiž žije pouze na Borneu, kde jim rychle ubývá přirozeného prostředí.


Kofola a obložené chlebíčky: Ikonické pochoutky z dob socialistického Československa máme rádi i dnes

I když obložený chlebíček prodávalo už vyhlášené lahůdkářství Jana Paukerta za 1. republiky, za socialismu nesměl chybět na žádné schůzi ani oslavě. Odpovědí na západní Coca-colu byla zase česká Kofola. Ikonická svačinka tak bylo na světě.


Nedotknutelná princezna Kate? Herečka na vlastní kůži poznala realitu!

I britská monarchie je aktivní na sociálních sítích, kde není vždy bezpečno. Na internetu totiž působí spousta lidí, kteří nejdou pro urážku daleko. Své o tom ví i herečka, která dostala za úkol ztvárnit princeznu Kate.


“Tati, děkuji ti za všechno, nevím, jak to bez tebe zvládnu,” pláče Soňa

Ztráta někoho blízkého je vždycky velmi těžká. Když navíc máte s tím člověkem velmi blízký vztah, pak je to velká bolest. A vy najednou nevíte, jak s ní naložit. Co teď? Jak dál fungovat? Ztráta rodičů je velmi bolestný okamžik, který musí dříve či později řešit každé dítě. Co dál, když jsou rodiče oporou a kotvou, která najednou chybí?


7 nejkrásnějších hereček českého filmu: Jak se změnil ideál krásy během desetiletí?

Češky a Slovenky jsou právem považované za nejkrásnější ženy planety. To platí také ve světě filmového průmyslu. Pojďme se podívat na 7 českých krásek stříbrného plátna, které dokázaly uhranout nejednoho muže. Na filmovém plátně i mimo něj.


Jsme sexy a nezávislé. To je důvod, proč randíme s mladšími muži

Vztah muže s výrazně mladší ženou vyvolává u lidí maximálně vševědoucí pousmání, ale láska ženy s o generaci mladším mužem často nevěřícně vytažené obočí. Žen, které si hledají mladší partnery přitom rapidně přibývá. Proč už nepotřebujeme muže jako oporu a jak si poradit s kritikou okolí? Čtěte.


Čerstvě sklizeno na Rohlík.cz: Nejlepší farmářské produkty přímo na váš stůl

Největší tuzemský prodejce s potravinami Rohlik.cz je známý svou dlouhodobou podporou lokálních producentů. Právě proto v jeho sortimentu můžete najít nejširší výběr farmářských produktů na českém trhu. Díky spolupráci s Čerstvě sklizeno, sdružením lokálních farmářů a pěstitelů, navíc nabízí ty nejčerstvější kousky, které mohou mít zákazníci na stole již 6 hodin od sklizně. Ochutnejte vyhlášené Vraňanské jahody, které se mezi zákazníky těší...


Vědomá menstruace: způsob, jak ušetřit za dámské hygienické potřeby

Volná menstruace je název pro stav, kdy se žena rozhodne nepoužívat při menstruaci žádné hygienické potřeby a nechá krev volně odtékat. To znamená žádné vložky, tampony, menstruační kalíšky či menstruační kalhotky. Svobodná nebo také vědomá menstruace je naopak stav, kdy je žena v souladu se svým tělem. Vycítí, že je děloha plná krve a ve správnou chvíli odejde na toaletu. Cílem tohoto je uvědomit si, že menstruace není nic, za co by se ženy...


Prázdniny v novém školním roce: Na Vánoce dvoutýdenní volno a Velikonoce později

Školní rok je u konce a s novým nás čeká i nový kalendář prázdnin, který vám usnadní plánování dovolené. Ministerstvo školství o organizaci školního roku informuje s předstihem. Abychom vám pomohli vyhnout se nečekanému hlídání vašich ratolestí doma, připravili jsme v redakci eXtra.cz rozsáhlý přehled prázdnin pro rok 2024/2025.


Z ruiny k prolínání s moderní architekturou: V chorvatském Kastavu ví, jak vrátit život starému kostelu

Z ruiny k prolínání s moderní architekturou: V chorvatském Kastavu ví, jak vrátit život starému kostelu. Zajímavostí někdejšího jezuitského kostela sv. Marie v Kastavu je, že se ruinou stal v době, kdy ještě nebyl ani zcela dostavěn. Pro jeho stavbu byla zvolena lokalita, na které stával předchozí kostelík, který byl však zbořen. Nedochovaly se údaje o zahájení stavby nového kostela sv. Marie, ale podle odborníků se jednalo o 18. století.


Odložte vysoké podpatky a rozlučte se s nepohodlím: Letos zazáříte v pantoflích i v práci nebo na svatbě

Pantofle, kdysi považované za obyčejnou domácí obuv, se v posledních letech staly nedílnou součástí každodenního outfitu moderní ženy. V tomto článku vám představíme jejich nejžhavější trendy pro rok 2024 a poradíme, k čemu je nosit.


Uspěli i přes průšvihy ve škole. Dejdar si vytrhl poznámku ze žákovské, Bilina se pral

Čas vysvědčení opět vybízí k zamyšlení, nakolik jsou známky důležité a vypovídající o kvalitách školáka, a jestli se z těch horších hned hroutit. Jistě, že ne! Uklidnit vás může i fakt, že celá řada úspěšných osobností si ve škole nevedla právě „na jedničku“. Kdo z populárních herců svůj talent rozvinul i bez školy nebo s poznámkami či třídní důtkou? Jak si vedli slavní a úspěšní ve škole, si pusťte také na videu hned v úvodu.


Kozačky, žabky i turban na hlavě. Podívejte se na módní úlety z červeného koberce ve Varech

Páteční zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si nenechala ujít celá řada známých tváří. Pánové příliš kreativní nebyli, eleganci jistil černý smoking. Dámy naopak slavnostní událost využily a na červeném koberci před hotelem Thermal ochotně pózovaly v barevných róbách. Nicméně ne všechny stylisticky bodovaly. Podívejte se, kdo podle módní návrhářky šlápl vedle.


Desatero rad na téma kuře na paprice: Vše, co potřebujete o oblíbeném jídle vědět

Kuře na paprice je oblíbeným jídlem, které se neomrzí. Lahodná kombinace kuřecího masa, krémové paprikové omáčky a houskového knedlíku je u mnohých oblíbeným jídlem už od dětství. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník.


Mayský horoskop: Nebojte se požádat o pomoc a pobývejte hodně u vody

Nastává čas, kdy se nám nabízí příležitost odpustit sobě i všem, kteří nám v daleké minulosti ublížili. Období Vody přináší hlubokou ženskou moudrost i schopnost se očistit na různých úrovních našeho bytí. Doporučuji v následujících dvou týdnech pobývat častěji u vody a svěřit se jejímu duchu se svými citovými problémy.


Plněné paprikové lusky v rajčatové omáčce podle Honzy Punčocháře: Do základu dejte kořenovou zeleninu a omáčku s paprikami pečte v troubě

Plněné papriky v rajčatové omáčce se pro mnohé z nás staly symbolem léta. Právě papriky a také rajčata v tu dobu dozrávají, jsou plné chuti a byla by škoda toho nevyužít. Proto si pojďme představit osvědčený recept na tuto dokonalou omáčku, tentokrát pod taktovkou šéfkuchaře Honzy Punčocháře.


Maska na pleť, díky které vypadá jako po botoxu. Trik sociálních sítí zvládnete za pár korun doma

Přáli byste si na počkání vypnutou pleť, svěží vzhled a jemnější vrásky? Doslova zázraky slibuje pleťová maska, kterou si na sociálních sítích vyměňují milovnice beauty triků z celého světa. Hlavní ingredienci máte přitom nejspíš ve špajzce i vy.


Módní Alarm z Karlových Varů: Žabky, kopyta a pijavice, aneb to, co jsme nechtěli vidět

V tomto Módním alarmu se koukneme podrobně na to, co a proč se komu nepovedlo. Většinou jsou na vině boty a materiály.


Jahodník pěstovaný v nádobě vyžaduje zvláštní péči. Nezapomeňte hnojit

Pěstovat jahodník v květináči (či jiné nádobě) není náročné. Ve skutečnosti to může ušetřit spoustu místa. Své vlastní jahody tak mohou sklízet i ti, kteří mají k dispozici pouze balkon nebo terasu. Jahodníky v nádobách mohou přinést stejnou úrodu, jako když je pěstujete přímo na zahradě. Určité rozdíly v pěstování ale existují.


Ryby budou hýřit energií, Berani se prát s osudem. Horoskop na příští týden je tu

Ráda nahlížíte do budoucnosti? Zajímá vás, co vás čeká v příštích dnech? Přečtěte si naši astrologickou předpověď, která poodhalí roušku věcí příštích... Pobavte se u našeho speciálního týdenního horoskopu.


Kreslící stěna pro děti: Kreativní prostor pro mladé umělce

Děti jsou přirozeně kreativní a vyjadřují se prostřednictvím různých forem umění. Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit tuto kreativitu, je vytvoření speciálního prostoru určeného jen pro jejich umělecké projekty. Kreslící stěna v dětském pokoji je skvělým řešením, které umožňuje dětem svobodně tvořit a zároveň udržuje zbytek domu v čistotě. V tomto článku se podíváme na to, jak takovou kreslící stěnu efektivně a bezpečně připravit.


Znamení, že vám váš anděl strážný chce sdělit něco důležitého: Přestaňte tyto jemné signály ignorovat

Každý z nás chce vědět, že na nás někdo dohlíží. Proto stojí za to se pozorně rozhlédnout, protože nám mohou uniknout signály, které nám usnadňují život. Jsou to znamení, že vám váš anděl strážný chce sdělit něco důležitého. Raději jim věnujte pozornost.


Bazalkové pesto je dobré mít po ruce. Jistě ho zvládnete vyrobit podle videonávodu

Pesto má široké využití a hodí se ho mít uložené v ledničce nebo ve spíži. Přidat ho můžete na těstoviny, do slané rolády, na pizzu či do salátu, určitě najdete i jiné způsoby. Bazalkové pesto je nejlepší z bazalky ze zahrádky, ale jistě bude skvělé i z té kupované.


Neobvyklé čokoládové kombinace, které vás možná překvapí. Zaručeně si však pochutnáte

Každý máme svou oblíbenou příchuť čokolády. Někdo nedá dopustit na kombinaci s ořechy, jiný má rád čokoládu provoněnou pomeranči. Mnozí si oblíbili hit posledních let, slaný karamel v čokoládě. Pokud ale hledáte nový rozměr chuti, rádi vám poradíme, s čím se dá čokoláda vychutnávat.


Jak je možné, že si s námi AI píše tak lidsky? Není to žádná samozřejmost. OpenAI vysvětluje, jak ta iluze funguje

Surový naučený velký jazykový model jen doplňuje písmenka | Iluzi bytosti z něj dělá až lidské doučování a ohýbání | Je to ale stále složitější, člověk totiž přestává stačit


Odvážná Bezděková, rudá Dyková i řecká bohyně Vlasáková: Rozparky a nejhlubší dekolty z Varů

Na červeném koberci v Karlových Varech se to hemží těmi nejluxusnějšími róbami. Některé ze známých dam vynesly šaty s vysokými rozparky a hlubokými dekolty. Jedny z nejvýraznějších modelů předvedly například modelka Andrea Bezděková, Tatiana Dyková či Lenka Vlasáková. Je to přímo pastva pro oči. To nejlepší nafotila redakce eXtra.cz.


Jak na letní květinový svícen ze zavařovací sklenice. Máme pro vás návod krok za krokem

Věneček z muškátů, který se stal hlavní ozdobou jednoduchého svícnu ze zavařovací sklenice, vyrobíte raz dva a efektní světelná dekorace pro letní svatbu, oslavu narozenin nebo jen víkendové setkání s přáteli, tak bude připravena během chvilky.


Připravte suchou jíšku podle videonávodu. Je to snadné a jíška vydrží až půl roku

Do většiny polévek a omáček se přidává jíška. Může to být třeba právě suchá jíška, kterou připravíte během chvilky upražením hladké mouky. Ve videonávodu uvidíte, že je to velmi snadné. Suchou jíšku si navíc můžete připravit do zásoby.


Vynikající recepty s cibulí

Cibule je skvělá: je fantasticky levná a chutná téměř ve všem. Přestože je úžasně levná, proč si nezkusit vypěstovat vlastní? Vyrostou v nejrůznějších klimatických podmínkách a teplotách. Pak následuje další krok: uvařte si z nich pár lahodných pokrmů! Prohlédněte si následující galerii a objevte několik vynikajících cibulových receptů.


Mindfulness jako cesta k plnému soustředění a vnímání: Stačí jej trénovat pár minut denně

V dnešním uspěchaném světě je stále těžší najít chvíli klidu a soustředění. Práce, rodina, sociální sítě – všechny tyto věci nás neustále rozptylují a mohou vést k pocitu neustálého stresu a vyčerpání. Jestliže se cítíte, že vám chybí schopnost plně se soustředit a jednat v klidu, nejste v tom sama. Dobrou zprávou je, že existuje technika, která vám může pomoci – mindfulness. O co jde a jak na to?


Revoluční ekologická chatka v srdci přírody: Jedinečnou stavbu za minimum nákladů postavili za pouhých 5 měsíců

Události uplynulého roku se staly pro mnohé kreativní výzvou. Architekti v Katalánsku reagovali na pandemii Covidu odvážným projektem karanténní chaty, která je maximálně šetrná k okolnímu prostředí.


Velká věštba na červenec pro Vodnáře: Můžete narazit na něco, co vám změní život

Co čeká Vodnáře v sedmém měsíci roku 2024? Na co byste si měli dát pozor, čeho se vyvarovat a co byste neměli promeškat? A jak si můžete vyrobit magický amulet, který vás bude chránit? Přečtěte si předpověď na červenec, kterou pro Vodnáře z tarotových a mariášových karet vyčetla slavná kartářka Helen Stanku.


Červená řepa v ohrožení! Před jakými škůdci a chorobami ji chránit

Červená řepa patří mezi velmi zdravé plodiny, které si můžete vypěstovat na vlastní zahradě. Většinou je její pěstování bezproblémové. Červenou řepu můžete uložit na dlouhou dobu a připravovat ji na spoustu způsobů. Někdy ale mohou přijít choroby a škůdci, kteří vaše plodiny poškodí nebo zcela zničí. Proto se vyplatí je znát, abychom mohli zakročit pokud možno co nejdříve. Vyplatí se pravidelně kontrolovat viditelné části řepy.


Vachta trojlistá: Podmínky pro pěstování rostliny, která je zajímavá v mnoha směrech

Trvalka, která je zajímavá v mnoha směrech. Jak vysazovat vachtu trojlistou? Jaké podmínky potřebuje ke zdárnému růstu? Rostlina, která je natolik vzácná, že byla zařazena mezi chráněné.