CO JSOU SERPENTINOVé STěNY A PROč SE STAVí

Serpentinové neboli zvlněné cihlové stěny můžete spatřit nejen v Anglii, ale i jinde v Evropě. Hadovitě zakroucené, bytelné, a přitom i architektonicky dobře vypadající cihelné stěny fungují často jako zahradní zídky. Proč o nich uvažovat?

Serpentinové stěny a jejich výhody

Moderní stavby serpentinových stěn uchvátí zpravidla všechny kolemjdoucí. Tyto stěny mají svoje kořeny již v dávné historii, přesto mají i dnes své využití. Výhody mají především u pěstování ovoce i zeleniny. Zachycují totiž daleko lépe sluneční záření i teplý vzduch. Jinými slovy, dokážou vytvářet jedinečné mikroklima pro rostliny, které jsou za nimi pěstované. Unikátní zvlněný tvar jim také dodává pevnost a bytelnost.

Další výhody serpentinových zdí

Fungují zároveň i jako ozdobný prvek parků, zahrad, zámků i jiných dalších budov a areálů. Stavba zvlněných serpentinových zdí však vždy vyžaduje pečlivost. Spotřeba materiálu je u těchto netypických zdí na druhou stranu mnohem menší, což je logicky velká výhoda. Důvodem je fakt, že není potřeba stavět podpěry.

Serpentinové zdi jsou stavěny z řady mnoha cihel. Pravidelnost správného tvaru vlnovky vyžaduje čas i trpělivost. Vykopání příkopu vyžaduje zase zručnost a přesnost. Postavit takovou zeď nebývá jednoduché a chce to zpravidla obě šikovné ruce. Případně svěřte stavbu serpentinové zdi profesionálům.

Zdroje informací: https://www.ceskestavby.cz/clanky/serpentinove-steny-v-zahradni-architekture-troufne-si-nekdo-33566.html

Náhledové foto: Pixabay

The post Co jsou serpentinové stěny a proč se staví first appeared on Náš dům.

2024-06-29T11:04:38Z dg43tfdfdgfd