PRáCE SNů ANEB JAK SE PRACUJE V TOVáRNě NA čOKOLáDU? VáNOčNí KOLEKCE CHYSTáME Už OD LéTA, říKá KVALITář

Měli jsme skvělou možnost projít čokoládovnu a podívat se, jak se pochoutky vyrábějí. Průvodcem nám byl právě pan Jindřich Novák. Nezaváhali jsme a položili mu pár otázek.

Jak dlouho už tu pracujete a jaké to je pracovat v továrně na čokoládu? 

Jsem v  Nestlé sedm let. Je to především o zodpovědnosti. Hlavně zodpovědnosti vůči kolegům a zákazníkům. Dennodenně se starám o to, aby kolegové svou práci dělali bezpečně, aby se nikomu nic nestalo. Společně pak vyrábíme produkty pro naše zákazníky v  takové kvalitě, ve které je očekávají. To jsou moje hlavní priority.  

Kterou čokoládu jíte nejraději? 

Obecně jsem velký požitkář, takže čokoládu mám moc rád. Ale musím si hlídat porce. Jak se říká, neexistuje nezdravé jídlo, ale nezdravé množství. 

Pokud jde o konkrétní produkty, které mám nejraději, mám to opravdu podle aktuální chuti. Díky širokému portfoliu Zory mám výběr velký. Někdy je to Koko, jindy Milena či Banány nebo Studentská pečeť. Takže, jak vidíte, nemám preference, ale mám rád všechno, co obsahuje čokoládu. Nicméně někdy sáhnu i po něčem kyselejším, což bývají třeba Kyselé žížalky od našich kolegů ze Sfinxu v Holešově.

Na co se během roku nejvíc těšíte? 

Během roku se těším na Arabesky. V obchodech se prodávají na Vánoce, ale abychom zvládli pokrýt poptávku, musíme je začít vyrábět už v létě. Když k nám dorazí první várka želé z Holešova, kterou my tady podmačujeme, tak většinou neodolám a pár kousků sním. 

Co je na této práci nejhezčí a co nejtěžší? 

Nejhezčí je, když vidím své kolegy, kteří jsou motivovaní a usmívají se. Protože to pro mě znamená, že se nám jako týmu daří. To je zároveň i to nejtěžší – udržet namotivované kolegy s úsměvem na tváři. 

Co se děje s nepovedenými kousky cukrovinek, může si je člověk někde koupit?

V dnešní době už nepovedených kousků moc není. Za prvé se je snažíme samozřejmě nevyrábět, za druhé, pokud už některé z procesu vzejdou, snažíme se je znovu zpracovávat. Pokud i přesto nějaké nepovedené kousky zbydou, je možné je prodat v podnikovém obchůdku, kam si může zajít i veřejnost. Důležité je ale vyzdvihnout, že kvalitativně jsou naprosto v pořádku, odlišují se třeba netradičním vzhledem, nestandardní gramáží či obalem. 

Která čokoláda (který výrobek) je nejoblíbenější (signature)?  

Pokud se na to podíváme po skupinách, tak největší množství prodaných výrobků je z čokolád Studentských pečetí, kterých je řada příchutí a variant. Následují plněné čokoládové tyčinky, tedy Milena, Kofila a Kaštany, a na třetím místě jsou tyčinky Margot. 

Změnilo se nějak složení čokolády ve srovnání (ideálně) s předrevoluční výrobou nebo s 90. lety. 

V čokoládovně pracuji sedm let, takže ze své zkušenosti to porovnat úplně nedokážu. Ale dovolil bych si tvrdit, že minimálně kvalita je úplně jinde, a to díky mnohem propracovanějším procesům kontroly kvality surovin, které vstupují do našich výrobků. 

V čem se výroba posunula – co bylo populární dřív oproti dnešku.  

Ve výrobě je to určitě posun v míře automatizace. Pokud se podíváme na trendy, vidíme, že dnes jsou mnohem oblíbenější tabulkové čokolády. To dokazuje i portfolio různých příchutí a druhů tabulkových čokolád. Pak jsou aktuálně oblíbené velké formáty čokolád, které často slouží i jako dárek. Naopak segment tyčinek je docela konzervativní, je v něm řada tradičních tyčinek jako Kofila, Milena či Banány, které od letoška mají i svou bílou variantu. Právě novince Banány Bílé, která do tohoto vesměs konzervativního segmentu vstoupila, se velmi daří. 

2024-06-29T08:13:34Z dg43tfdfdgfd