SKVěLé VEčEřE PRO HORKé LETNí DNY, U KTERýCH SE NEZAPOTíTE: UVAřTE SI JEDNODUCHé šPAGETY PUTTANESCA NEBO TABOULEH

Protože v létě býváme zpravidla pomalejší, unavenější a jedeme více v ‚dovolenkovém modu‘, je dobré na to myslet už předem a nakoupit do zásoby suroviny, které v tomto období značně ulehčí práci. Jsou to hlavně takové, které buď nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu (např. kuskus), nebo jsou už připravené k přímé konzumaci (např. tuňák). Pak už stačí jen jednotlivé přísady vyndat ze spíže, lednice či mrazáku, dochutit a podávat. Mějte po ruce některé z těchto potravin:

  • Konzervy – tuňák, sardinky, kukuřice, hrášek, čočka, fazole, cizrna atd.
  • Trvanlivé potraviny – těstoviny, kuskus, bulgur, tortillové placky, rýžový papír atd.
  • Ořechy a semínka
  • Čerstvou a mraženou zeleninu
  • Dále také sušenou šunku, slaninu, tofu, tempeh, vejce, sýry (feta, plísňové sýry, parmazán atd.), čerstvé bylinky, koření a dochucovadla.

Na co dalšího myslet…

  • Dále se vyvarujte dlouhým tepelným úpravám, jako je pečení, vaření, dlouhé dušení.
  • Ovoce a zeleninu jezte převážně syrovou, nebo jen krátce blanšírovanou.
  • Přílohy volte takové, které nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu, nebo podávejte čerstvé pečivo.
  • Pokud připravujete třeba rýži nebo těstoviny k obědu, uvařte jich rovnou víc a udělejte z nich večeři.
  • Plánujte si jídla dopředu a podle toho také nakupujte a vařte – ušetříte čas, energii a peníze.

Saláty – těstovinové, rýžové, zeleninové

Pro horké letní dny jsou saláty naprosto ideální jídlo. Velká výhoda jakéhokoli salátu je především v tom, že abyste si nějaký udělali, nemusíte nutně hledat žádný recept. Stačí smíchat oblíbenou zeleninu, přidat dresink nebo vytvořit jednoduchou zálivku z oleje a octa, dochutit solí a pepřem a můžete servírovat.

  • Do salátů skvěle upotřebíte i zbytky od oběda, ať už to jsou vařené těstoviny, rýže, pečené maso nebo uvařené luštěniny.
  • Další sytící prvky mohou být tuňák z konzervy, vařená vejce nebo opláchnuté a scezené luštěniny z konzervy.

Těstoviny

Jestliže těstoviny fungují skvěle jako večeře u přímořských států, proč by tomu tak nemohlo být i u nás. Jsou rychle uvařené a ani příprava omáčky na těstoviny nezabere příliš času. Spíš než boloňskou omáčku, která se musí déle vařit, vyzkoušejte raději rychlejší omáčku puttanesca, nebo těstoviny jednoduše smíchejte s pestem, zasypte parmazánem a večeři máte hotovou raz dva. Dalším skvělým tipem jsou špagety aglio e olio nebo spaghetti carbonara.

Studené polévky

Dalším osvědčeným tipem jsou studené zeleninové polévky. Jejich příprava zabere jen pár minut a také si mnohdy vystačíte s minimem surovin i kuchyňským náčiním. Nejčastěji jde o čerstvou zeleninu a následně další dochucovadla, jako třeba čerstvé bylinky či koření. Vychutnejte si tradiční Gazpacho nebo třeba studenou okurkovou polévku s jogurtem a koprem.

Kuskus na mnoho způsobů

Kuskus je senzační příloha, které stačí jen pár minut na přípravu. Navíc výborně chutná jak v teplých pokrmech, ale stejně tak ho můžete zamíchat do studených salátů. Díky univerzální chuti si rozumí snad se všemi druhy zeleniny, mas, koření a dokonce i s ovocem. Proto pokud jste si ho nachystali jako přílohu k obědu, zbylý kuskus smíchejte s nakrájenou zeleninou, ochuťte, přidejte rozdrobený feta sýr, nebo tuňáka z konzervy a rázem máte hotovou rychlou večeři nebo oběd do práce na druhý den.

Wrapy

Pokud jsou pšeničné tortilly tradiční výbavou vaší spíže, pak máte z poloviny vyhráno. Pak už do nich stačí jen zabalit čerstvou zeleninu, vařené nebo pečené maso, oblíbený dip a rychlá večeře je na světě. Placky můžete plnit jakoukoliv oblíbenou kombinací a stejně tak záleží na vás, jestli je necháte lehce zapéct na grilu nebo je budete jíst studené. Pokud si v improvizaci příliš nevěříte, nechte se inspirovat našimi recepty na tortilly a wrapy.

Dalšími večeřemi, které se hodí pro letní horké dny mohou být nejrůznější pomazánky namazané na čerstvém pečivu, Poke bowl, ale také jarní závitky nebo suši.

Zdroje informací: Apetit

2024-07-02T15:12:00Z dg43tfdfdgfd