RACI, SYTé POLéVKY A žáDNá KOřENOVá ZELENINA. JAK VYPADAL JíDELNíčEK VýZNAMNýCH žEN čESKé HISTORIE?

Na první pohled rozdílné ženy z různých poměrů, podobně odlišný byl i jejich jídelníček.

Alžběta Pomořanská neznala petržel ani mrkev

Čtvrtá manželka Karla IV. přišla na svět před téměř sedmi staletími, v dobách, kdy život ovlivňovaly hlavně mýty a pověry. Ty se samozřejmě odrazily i v gastronomii.

  • Podle tehdejších mravů byste například mohli konzumovat jen tu část plodiny, která byla blíže k Bohu, tedy rostla nad zemí. Taková mrkev platila za podřadné jídlo, které bylo dobré leda pro chudé. Na královském dvoře kořenová zelenina neměla co dělat.
  • Stejným způsobem vybírali královští kuchaři pro císaře i jeho choť také maso. Častým jídlem na dvoře Karla IV. byli ptáci, ovšem jen ti, co létali, jako třeba vlaštovky či vrabci, kteří byli blíže k Bohu. Naproti tomu pečená kachna nebo husí pečínka se na talíře šlechty nedostaly. 
  • A s vodními tvory to bylo úplně stejné. Ryby, které plavaly u hladiny, se jíst mohly. Raci, kterých bylo tenkrát všude víc než dost, chodí po dně, a proto se pro císařovnu rozhodně nehodili.

Adina Mandlová milovala vejce a paštiky

Byla krásná, talentovaná a středem pozornosti. Milovala večírky i společenský život a k tomu neodmyslitelně patří i jídlo.

  • Známá byla především její slabost pro pražská vejce, tedy vařené půlky vajec podávané se salátem z mletého masa, jablek a cibule.
  • Jméno herečky se také spojuje s paštikami všeho druhu. Určitě by jí chutnala i domácí játrová paštika s brusinkami a brandy.
  • I když si zakládala na vzhledu, tučným jídlům se nevyhýbala. Když se chtěla dobře najíst, dopřávala si studená kachní prsa se švédskou omáčkou.

Karolína Světlá ctila tradice i v gastronomii

Spisovatelka Karolína Světlá se narodila a žila v Praze, horká léta ale trávila ve Světlé v Podještědí, odkud pocházel nejen její pseudonym, ale i manžel. Aktivně se zajímala o tamní tradice, které se pochopitelně týkaly i jídla.

Přestože v Praze nebyla nouze ani o exotičtější suroviny, obyvatelé Podještědí byli odkázáni na to, co v horských podmínkách vypěstovali.

  • Základem stravy v Podještědí byly - jak jinak vzhledem k podmínkám – husté a vydatné polévky. Tradičně se vařila podještědská cibulačka, do které se přidávaly i brambory a zelenina.
  • Místní chalupnice vařily vydatný kaldoun, většinou ze slepice, doplněný o orestované houby lišky.
  • Také v Poještědí mají své krkonošské kyselo, polévku z brambor, hub a cibule zahuštěnou smetanou a vejcem.
  • Slyšeli jste už někdy slovo carapanda? Překvapivě výborná rychlovka z nastrouhaných brambor. Orestujte je na sádle, zalijte mlékem a povařte do změknutí. Podává se s kysaným zelím.
  • I když měli horalé omezené možnosti co do pěstování plodin, chovu zvířat chladné klima nijak nebránilo. Maso milovala i Karolína Světlá, jejím oblíbeným jídlem byla slepice na tymiánu se švestkovou omáčkou.

Božena Němcová vařila chudá, ale vydatná jídla

Seriál Božena, který Česká televize odvysílala před pár lety, umožnil nahlédnout do soukromí nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové.

Není tedy žádným tajemstvím, že geniální spisovatelka neuměla zrovna dvakrát hospodařit. Většinu svých příjmů utratila rychlostí blesku, na vaření pro početnou rodinu jí často nezbývalo a byla odkázána na milodary od svých přátel.

  • U Němců se velmi často podávala rumfordská polévka. Říkalo se jí polévka chudých, to proto, že ji vařili hlavně ve věznicích a sirotčincích, byla ale bohatá na živiny.
  • V době Boženy Němcové byli běžným pokrmem raci. Na jejich ochucení se používaly čerstvé bylinky, řeřicha či šalvěj.
  • Maso bylo tehdy běžně dostupnou surovinou, oblíbené bylo hlavně vepřové, hovězí a zvěřina, třeba jako jelení kýta na smetaně.
  • Když nebylo peněz nazbyt, vařily se v domácnostech nejrůznější kaše nasladko i naslano, z hrachu, krupice nebo třeba jahel. Nastavovanou kaši si můžete uvařit i dnes, doplňte ji třeba o volské oko, uvidíte, že si tahle rychlá a levná večeře najde cestu i k vám.

Emma Destinová byla vášnivou rybářkou

Slavná operní pěvkyně svým hlasem bourala sály, stály se na ni zástupy ctitelů, v soukromí ale platila spíše za podivínku. Byla zapálenou okultiskou, vyvolávala duchy a k jejímu klínu se plazil vytetovaný had. V jídle ale nijak výstřední nebyla, stačila ji klasika, kterou máme rádi i dnes.

Zdroje: TopRecepty, Cookidoo, Český rozhlas

2024-07-01T11:07:11Z dg43tfdfdgfd