MůJ NEJOBLíBENěJší čEPOVACí STYL JE šNYT, říKá NEJLEPší LETOšNí VýčEPNí TEREZA BRODECKá

Vítězkou 18. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stala Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub. Poprvé v historii si tak titul nejlepší výčepní odnesla žena. Položili jsme jí několik otázek.

Jak jste se k čepování piva dostala? Přece jen nejde úplně o ženskou disciplínu.

K čepování jsem se dostala asi jako většina z nás při práci v gastronomii. V minulém zaměstnání jsme byli většinu času na všechno v hospodě sami, a tak jsem se dostala i k čepování. A zjistila jsem, že právě to mě začalo nejvíc bavit.

Co na pivu oceňujete a jak má podle vás vypadat dokonale „naservírovaný“ půllitr?

Dokážu ocenit práci ostatních výčepních, protože sama vím, co všechno péče o pivo obnáší. Dokonalé pivo poznáte už na první pohled podle čisté sklenice a krásné krémové pěny. Pak už jen stačí servírovat na pivní tácek uchem k pravé ruce.

 Jaké je vaše oblíbené pivo?

Mezi moje nejoblíbenější pivní styly rozhodně patří ležáky. Můj nejoblíbenější styl čepování je určitě šnyt. Nepohrdnu ale ani dobrou Ipou. A kromě piva ráda ochutnám i cider.

 Používáte pivo i jako surovinu do vaření?

Do některých jídel ano, třeba do guláše nebo na marinování masa využívám pivo ráda.

Utkání u pípy

V letošním roce se o titul Pilsner Urquell Master Bartender ucházelo rekordních 256 výčepních z Česka, z nichž bylo 87 žen. Soutěž i letos přilákala řadu nových výčepních – více než 170 přihlášených se účastnilo poprvé.

Letos jsme mohli vidět plno nových tváří, z čehož mám opravdu radost. Je dobře, že přibývají noví talentovaní výčepní i hospody, které chtějí nabízet pivo v té nejvyšší kvalitě. A je skvělé vidět, že řemeslo výčepních už rozhodně není jen mužskou záležitostí. Naše klání navíc přispívá k rostoucí kvalitě čepovaného piva, edukuje výčepní a zároveň je motivuje ke zdravé rivalitě. I to pomáhá k rozvoji české pivní kultury, a to nejen v tradičně ,pivních městech' ale po celém Česku,“ hodnotí letošní ročník soutěže Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty. 

2024-07-03T11:14:59Z dg43tfdfdgfd