PO INVAZI PAVOUKů PřIšLA INVAZE KRABů. NEW YORK Má DALší OBROVSKý PROBLéM, JEHO řEšENí JE DOST ZVLášTNí

Novou hrozbou americké metropole jsou jedni z nejinvazivnějších krabů na světě.

Není to tak dávno, kdy jsme vás informovali o hrozbě, která se nezadržitelně valila na New York. Šlo o invazi pavouků Joro, jejichž končetiny mají rozpětí až 10 centimetrů. Měly jich být desítky tisíc, a i když pro člověka nejsou nebezpeční, nikdo by jednoduše nechtěl sdílet město s tak velkým množstvím pavouků. Teď ale na tyhle osminohé potvory zapomeňte, New York se potýká s dalším velkým problémem, tentokrát v podobě velmi invazivního druhu kraba říčního.

Invazivní druh s vážnými následky

Tito krabi, pocházející z východní Asie, nyní obtěžují rybáře, mění potravní řetězce a dokonce ohrožují elektrárny. Navzdory jejich „rukavičkám“, které mají na klepetech, představují vážnou hrozbu pro tamější ekosystémy. Ministerstvo pro ochranu životního prostředí státu New York nedávno oznámilo, že krabi byli nalezeni v řece Nissequogue a od té doby se rozšířili do Hudsonu a také na Long Island.

K tématu: Na New York míří invaze velkých pavouků. Přesouvají se pomocí padáků

Jejich charakteristickým znakem jsou zmiňovaná chlupatá klepeta, která vypadají jako rukavice, ve skutečnosti jsou ale pokryta hustou vrstvou struktury podobné chlupům, kterou najdeme i u některých druhů hmyzu a gekonů. Ačkoli díky tomu mohou krabi působit roztomile, jejich výskyt v New Yorku je silně nežádoucí. Tito krabi mohou způsobit značné škody v rybářském a energetickém průmyslu – kradou návnady, poškozují nářadí a úlovky a blokují chladicí systémy elektráren. Navíc destabilizují říční břehy a mění potravní řetězce tím, že se živí různými druhy potravy a konkurují původním druhům.

Boj proti invazi a rizika pro člověka

Úředníci se proto snaží s pomocí veřejnosti sledovat výskyt a pohyb těchto krabů, aby mohli efektivně zasáhnout. Učí veřejnost, jak kraby poznat i bez popisovaných klepet, a radí, co lidé mají udělat, když na nějakého narazí. Asi vás nepřekvapí, že radou není, aby obyvatelé New Yorku nechali kraba být nebo ho dokonce vraceli zpět do vodních toků. Ne, ačkoliv to zní trochu morbidně, nejlepší variantou je kraba zmrazit a poté nahlásit úřadům. Potenciálně je pak možné tyto kraby jíst, je však třeba mít se na pozoru, protože mohou přenášet parazitická onemocnění schopná infikovat i člověka.

Zdroj: NYSDEC, Smithsonian Enviromental Research Centre

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

2024-06-25T05:15:50Z dg43tfdfdgfd