JEšTě TO STIHNETE. NA OšETřENí DřEVěNýCH ZAHRADNíCH DOPLňKů JE JEšTě čAS – A JDE TO I PříRODNě BEZ NáKUPU DRAHé CHEMIE

Na ošetření dřevěných zahradních doplňků je ještě čas – a jde to i přírodně bez nákupu drahé chemie. Jak a čím správně vyčistit dřevo: Dřevo a dřevěné povrchy jsou přírodním materiálem, který je porézní. Proto jsou dřevěné materiály náchylné na teplotní a vlhkostní podmínky. Dřevo je schopné absorbovat vše, co se na jeho povrchu vyskytne.

Bez správných vnějších úprav také může dojít k jeho vysychání, praskání či ztrátě přirozené barvy. Právě z toho důvodu jsou povrchové úpravy dřevěných povrchů extrémně důležité. Jinak se během pár let můžete s oblíbeným dubovým stolem rozloučit. Jaké úpravy tedy použít?

Foto: Pixabay

Laky a co o nich vědět

Laky vytváří průhlednou vrstvu, která pokrývá póry dřeva, zvýrazňuje jeho žíly a jeho přirozené barvy. Jedná se o produkty založené na sušených olejích a syntetických pryskyřicích. Na trhu existuje několik typů, jako je mořský lak a polyuretan, které jsou velmi odolné vůči vodě a vlhkosti, laky s ochranou proti ultrafialovým paprskům nebo laky měnící tón dřeva pomocí barvení. Laky jsou poměrně univerzální a jsou široce používány na fasádách, konstrukcích, rámech a vnitřních částech. Když se vrstva laku začne odlupovat, je nutné ji obrousit a povrch opět nalakovat.

Impregnanty

Impregnanty fungují trochu jinak. Na rozdíl od laku pronikají do dřeva a nechávají póry otevřené, vyživují jejich vlákna a umožňují dřevu „dýchat“. To dává dřevu přirozenější vzhled i strukturu. Protože prostupuje dřevem, je tato povrchová úprava zároveň voděodolná. Impregnanty se snadno aplikují, udržují a zároveň nevytváří vrstvu, která by se časem odloupla.

 

Zdroj: https://www.profil-nabytek.cz/novinky/naucte-se-spravne-cistit-dreveny-nabytek/, https://prima-receptar.cz/jak-vycistit-dreveny-nabytek-aby-vypadal-opet-jako-novy/

Náhledové foto: Pixabay

The post Ještě to stihnete. Na ošetření dřevěných zahradních doplňků je ještě čas – a jde to i přírodně bez nákupu drahé chemie first appeared on Naše zahrada.

2024-06-29T23:05:36Z dg43tfdfdgfd