JAK SPRáVNě VYBRAT PODLAHOVOU KRYTINU DO KOUPELNY

Volba správné podlahové krytiny do koupelny je klíčová nejen z estetického hlediska, ale především z hlediska praktičnosti a bezpečnosti. Koupelna je specifické prostředí s vysokou vlhkostí a častým stykem s vodou. V tomto článku se dozvíte, podle jakých kritérií vybírat podlahovou krytinu, aby byla nejen krásná, ale i funkční a bezpečná.

Materiál

  1. Keramické a porcelánové dlaždice: Jedny z nejoblíbenějších materiálů pro koupelny. Jsou voděodolné, odolné vůči skvrnám, snadno se udržují a jsou dostupné v mnoha designech. Porcelánové dlaždice jsou navíc extrémně odolné proti poškrábání.
  2. Vinyl: Tento materiál je cenově dostupný, voděodolný a měkký na dotek, což z něj dělá příjemný a bezpečný výběr pro koupelny. Vinyl je také snadno instalovatelný a nabízí širokou paletu vzorů a stylů.
  3. Přírodní kámen: Například mramor, travertin nebo břidlice přidávají koupelně luxusní vzhled. Je však třeba si uvědomit, že kámen může vyžadovat více údržby a není vždy úplně protiskluzový, což může být v koupelně nevýhoda.
  4. Dřevo a dřevěné lamináty: Ačkoliv dřevo dodává teplý a přírodní vzhled, není ideální pro prostředí s vysokou vlhkostí, pokud není správně ošetřeno. Na trhu jsou ale k dispozici voděodolné lamináty, které imitují vzhled dřeva a jsou speciálně upraveny pro použití v mokrém prostředí.

Protiskluznost

Bezpečnost by měla být prioritou při výběru podlahy do koupelny. Hladké povrchy mohou být kluzké, zvláště když jsou mokré. Zvažte materiály s vyšším koeficientem protiskluznosti:

  • Texturované povrchy: Mnoho dlaždic a vinylů nabízí texturované provedení, které zlepšuje jejich protiskluzné vlastnosti.
  • Matné finiše: Tyto povrchy jsou méně kluzké než lesklé finiše a jsou vhodnější pro koupelny.
  • Protiskluzné úpravy: Některé podlahové krytiny lze dodatečně ošetřit protiskluznými úpravami, které zvyšují bezpečnost.

Odolnost vůči vlhkosti

V koupelně se setkáváme s vysokou vlhkostí a přímým kontaktem s vodou. Je nezbytné, aby byla podlahová krytina schopna odolávat těmto podmínkám bez poškození:

  • Voděodolnost: Zajišťuje, že materiál neabsorbuje vodu, což by mohlo vést k jeho deformaci nebo růstu plísní.
  • Snadná údržba: Materiály, které jsou snadno umývatelné a odolné vůči skvrnám, jsou ideální pro koupelny, kde je čištění častější a náročnější.

Estetika

Ačkoliv funkčnost je klíčová, estetika hraje také důležitou roli. Podlahová krytina by měla ladit s celkovým designem koupelny a odpovídat vašemu osobnímu stylu. Možnosti jsou téměř neomezené a mohou zahrnovat klasické bílé dlaždice pro čistý, minimalistický vzhled, barevné mozaiky pro bohémské prostředí, nebo imitace dřeva pro teplý, přírodní efekt.

Instalace a cena

  • DIY vs. profesionální instalace: Některé typy podlah jako vinyl nebo některé lamináty jsou dostatečně snadné na instalaci, aby si s nimi poradil i domácí kutil. Keramické a porcelánové dlaždice obvykle vyžadují profesionální instalaci.
  • Rozpočet: Cena podlahové krytiny se může značně lišit v závislosti na materiálu a složitosti instalace. Je důležité zvážit celkové náklady, včetně ceny materiálu a instalace, aby byly v souladu s vaším rozpočtem.

Správný výběr podlahové krytiny do koupelny znamená najít rovnováhu mezi funkcionalitou, bezpečností, estetikou a cenou. Důležité je vybrat materiál, který je odolný proti vodě, snadno se udržuje a zároveň esteticky odpovídá stylu vaší koupelny. Výběrem správné podlahové krytiny nejenže zvýšíte bezpečnost a funkčnost koupelny, ale také zlepšíte její celkový vzhled a zvýšíte hodnotu vašeho domova.

Zdroje info: ceskestavby.cz, pokojik.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak správně vybrat podlahovou krytinu do koupelny first appeared on Náš dům.

2024-07-01T23:14:35Z dg43tfdfdgfd