NEMáTE VLASY, NEBO BOJUJETE S JEJICH HUSTOTOU? NECHTE SI JE VYTETOVAT

Foto: Academy-s.cz

Představte si muže, kterému na hlavě zbyly jen žalostné pozůstatky jeho kštice. Oholí se, a tak se zařadí do atraktivního klubu mužných holohlavých celebrit jako je Dwayne Johnson, Bruce Willis, Patrick Stewart, Samuel L. Jackson, John Malkovich, Michael Jordan nebo Jeff Bezos. Bohužel, ne každý má sebevědomí hollywoodské hvězdy nebo miliardáře, a ne každý se s holou lebkou cítí dobře. Pokud mu navíc zbytek vlasů zůstal, na oholené hlavě se vytvoří nevzhledná „mapa“. Zbylé vlasové váčky jsou totiž pod kůží vidět jako tmavší, namodralá či zašedlá místa.

Návrat vlasů

Právě v takových případech může pomoci tetovací jehla v rukou zkušeného odborníka. „V Čechách je vlasová trichopigmentace neboli SMP technika celkem nová věc,“ vysvětluje Christina Pidlozná, permanent make-up artistka a tatérka. „Ne že by se to tu dřív vůbec nedělalo, ale provedení nebylo úplně ideální. S myšlenkou naučit se techniku SMP jsem si pohrávala již několik let, ale stále jsme se s partnerem nedokázali rozhodnout, ke komu bychom se chtěli jít učit. Pak jsem ale jednou přednášela na konferenci ve Vilniusu a po mně vystupoval Ital Tony A. se svojí technikou tetování vlasů. Když skončil, říkám mu – a ty sám to máš? A on, že jasně, už třináct let. Dívala jsem se na něj zblízka a byla nadšená, vypadalo to perfektně! A v ten moment jsem se rozhodla, že se k němu do Neapole pojedeme s partnerem Jakubem jeho techniku naučit,“ vypráví Christina o momentu, který ji k SMP přivedl.

Nikdo nic nepozná

SMP metoda může pomoci také v případě, že klient souvislý vlasový porost má, je ale příliš řídký. U tmavovlasých lidí je to ještě mnohem nápadnější. Vlasy někdy prořídnou ženě v souvislosti s hormonálními změnami nebo vážnou nemocí a cítí se kvůli tomu tak špatně, že je raději přikrývá šátkem nebo parukou. Pomoc přitom není tak složitá. Christina a její partner pomocí jehel trpělivě aplikují pečlivě vybraný pigment, které splyne s barvou vlasů a barevným typem klienta. Každý bod napodobuje vlasový folikul a tím opticky vlasy zahustí. Výsledek vypadá tak přirozeně, že si ničeho nevšimnete, ani když stojíte přímo u ošetřeného člověka. Častými zájemci o zákrok jsou i muži po transplantaci vlasů. „Při transplantaci vám odeberou drobné vlasové štěpy ze zadní části hlavy a implantují je tam, kde jsou potřeba. Některý se ale nechytí a odumře, a také je jich k dispozici jen omezené množství. Výsledek je, že sice máte vlasy, ale řídké. Proto nastoupíme my,“ vysvětluje Christina.

Nejdřív vyléčit nemocnou pokožku

Klienty s lupénkou, ekzémem nebo jiným kožním problémem posílá Christina nejdříve k lékaři. „Kůži, která není zdravá, nemůžeme tetovat. Hrozí zánět a my v žádném případě nechceme klienta ohrozit. Kromě toho, v nemocné pokožce se pigment neudrží.“ Doporučuje počkat i v případě částečné alopecie, kdy ještě probíhá léčba a dochází ke změnám. Trichopigmentace má smysl v případě, že už, tak říkajíc, vypadalo všechno, co vypadat mělo a SMP artista může naplánovat obnovu.

Foto: Academy-s.cz

Metoda bezbolestná a trvalá

Čeští muži jsou podle statistik na druhém místě ve světovém žebříčku vypadávání vlasů, mají prostě holohlavý gen. A nesou ztrátu vlasů těžce, i když o tom nemluví, zvlášť když se rozjede třeba už ve dvaceti, pětadvaceti letech. Když přijdeme o vlasy, neohrožuje nás to na životě, jako kdybychom přišli, dejme tomu, o ledvinu. Přesto by se možná našlo dost nešťastníků, kteří by za návrat bujné hřívy tu ledvinu obětovali. I proto Christina předpovídá SMP technice velkou budoucnost. Je téměř bezbolestná, trvalá a bezpečná. Dá se provádět po celý rok (to, že se dá tetovat jen v chladných měsících, je jen pověra). A výsledky jsou velmi přesvědčivé. Bonusem je, že vytetované vlasy vás dokáží omladit až o 10 let.

Dobře vybírejte odborníka

Zatímco v Anglii nebo v Americe je metoda velmi populární a zcela běžná, u nás se začíná teprve rozbíhat. Christina Pidlozná a její partner Jakub Kubek, který je také SMP artista, se chystají školit další budoucí kolegy. Tetování vlasů totiž není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Je mnoho věcí, které je potřeba vědět. Odhadnout správnou hloubku, do které se pigment umístí. Pokud se dá příliš hluboko, vypadá zbarvený do modra, pokud příliš mělce, nevydrží moc dlouho. Velmi důležitý je i výběr pigmentu, třeba u blond nebo šedých vlasů. Vzorec tečkování nesmí být pravidelný, nepůsobilo by to přirozeně. Při předkreslení vlasové linie je třeba brát také ohled na tvar obličeje,“ upozorňuje Christina.

Když chybí znalosti, může klient skončit třeba s modře puntíkovanou hlavou. Pokud o vylepšení své hlavy uvažujete, radí Christina věnovat velkou pozornost výběru studia. Prohlédnout si fotografie před a po, přečíst nezávislé recenze zákazníků, nestydět se požádat o informace o zkušenostech a certifikátech.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: Christina Pidlozná

Související články

2024-07-02T12:02:35Z dg43tfdfdgfd