KVÍZ: PřEDBěHLY SVOU DOBU A BYLY VELMI SLAVNé. JAK SE VYZNáTE V čESKýCH KUCHAřKáCH?

Ženy kuchařky patřily mezi vážené dámy. Ovlivňovaly tisíce dívek a žen, které jim za jejich rady byly nesmírně vděčné. Jednalo se o osobnosti, které bychom dnes mohli srovnat se špičkovými kuchaři a cukráři. Jakmile vydaly kuchařskou publikaci, staly se z nich celebrity. A právem! Vždyť šlo o jedinečný počin.

Knižně vydané recepty s radami, jak správně zacházet se surovinami, se staly přes noc doslova bestsellery. Nevěříte? Podívejte se s námi na příběhy několika gastro královen.

První česká vegetariánská kuchařka

Vegetariánství vůbec není módní záležitost a ani žádný výdobytek moderní společnosti. První kuchařka, kde své místo nenašlo maso a ani alkohol, vyšla roku 1909. Autorkou byla Ludmila Barthová, redaktorka časopisu Nová kultura. Kniha vyšla s podtitulem „sbírka vyzkoušených předpisů k přípravě chutných a zdravých pokrmů bez masa“.

Vydavatelem knihy se stal Jaroslav Barth, manžel autorky. Oba společně propagovali bezmasé pokrmy a patřili k odpůrcům alkoholu.

  • Vegetariánská strava se původně označovala jako „vegetářská“. Jednalo se o pokrmy bez masa i alkoholu, dokonce se alkohol ani maso nesměly používat jako ingredience k přípravě jídel, rovněž se velmi zásadně omezovala sůl.

  • Autorka doporučila tento způsob stravování ve formě šesti až osmitýdenního půstu zdravým lidem, nemocní by se dle ní měli takto stravovat stále.

  • V kuchařce naleznete 95 receptů, převažuje v nich zelenina a hojně se objevují i luštěniny. Autorka však nezapomněla ani na pampelišky nebo artyčoky.

  • Nyní by kuchařka jako nutričně vyvážená rozhodně neobstála, v hojné míře totiž recepty obsahují cukr i mouku a oblíbenou metodou přípravy bylo smažení.

Anuše Kejřová: Rozpočet nade vše

Anuše Kejřová psala své kuchařky s ohledem na rozpočet a stala se zakladatelkou soukromé kuchařské školy, kterou založila roku 1909. Vedla ji až do své smrti roku 1926. Vyjma soukromé kuchařské školy byla učitelkou i na dívčí měšťanské škole a také na dívčím lyceu v Hradci Králové. Mimo jiné se angažovala i v kurzech vaření a správného hospodaření v domácnosti.

  • Anuše Kejřová učila také to, jak správně sestavit jídelní lístek, jak umýt nádobí či jak pečovat o měděné bábovkové formy.

  • Výuka zahrnovala též stolování a domácí hospodářství.

  • Ve své dílně Kejřová dokonce vyráběla prášky na praní, prostředky na umývání nádobí, ale též prášky do pečiva či vanilkový cukr

  • V její škole směly studovat dívky ve věku od 17 do 20 let. Vyučovat se začalo v 6:00. Dívky věděly, co se daný den bude připravovat. Učily se také, jak správně naservírovat jídlo a vyskládat ho na stůl.

  • Jestliže dívky toužily jídlo ochutnat, musely si za tuto výsadu připlatit. Hotové pokrmy jedli zejména členové domácnosti Anuše Kejřové.

Marie B. Svobodová: VIP hospodyně i kuchařka

Žila v 19. století, dnes se toho o ní ví pramálo, přesto tehdy byla kuchařskou hvězdou. Její sláva i jedinečné a cenné rady se dostaly až za oceán. Její kuchařka se stala bestsellerem, který ovládl žebříčky prodeje na konci 19. století.

Pokud byste v této jedinečné knize hledali jenom recepty, budete se mýlit. Originál, jež byl vydán roku 1893, obsahuje kromě receptů i rady pro hospodyňky té doby, ale též speciální kapitoly. Za zmínku stojí části o vodě, mléku, vepřovém sádle apod.

  • Svobodová se nebála ani exotiky, její kniha obsahuje informace o tapioce či o zpracování želvy.

  • Její kuchařská kniha je napsána čtivě, zajímavě a „živým jazykem“, mnohdy by se z ní mohly poučit i moderní kuchařky.

  • Kromě receptů v knize najdete např. návody na to, jak je vhodné zvíře porazit, zužitkovat či dále zpracovat.

  • Za zmínku stojí rovněž velice poučná část o koření, kde autorka píše, proč se používá které koření.

Zdroje: Apetit

2024-06-29T06:13:19Z dg43tfdfdgfd