JAK ZDOKONALIT ZMRZLINU: DOPLňTE JI VLASTNORUčNí KARAMELOVOU, čOKOLáDOVOU NEBO JAHODOVOU POLEVOU

Polevy patří k oblíbeným doplňkům zmrzlinových pohárů i točených nebo kopečkových zmrzlin. Poleva jim další chuť, texturu a hlavně díky ní vypadají porce zmrzliny naprosto neodolatelně. Nejčastěji můžete volit čokoládové nebo karamelové, ovocné polevy či přelivy.

Karamelová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 2 lžíce zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer), 2 lžíce másla a špetku soli.
  2. Přiveďte za stálého míchání k varu a pak odstavte. Dno širokého kastrolu rovnoměrně posypte 220 g třtinového cukru.
  3. Na středním plameni zahřívejte bez míchání zhruba 5 minut, až se cukr začne rozpouštět a karamelizovat. Zahřívejte dál, točte pánví a nahýbejte ji, ale nemíchejte.
  4. Až bude karamel jantarově hnědý, trvá to 10 – 15 minut, sundejte z ohně a přilijte horkou smetanovou směs.
  5. Vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte cca 7 minut, až bude poleva hladká. Vmíchejte 2 lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout.

Polevu můžete podávat teplou nebo studenou, v lednici vydrží 2 týdny.

Jahodová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 3 hrnky jahod, očištěných a nakrájených, 110 g krupicového cukru, šťávu z 1/2 citronu a 2 lžíce vody.
  2. Vařte za občasného míchání 10 minut, až se ovoce začne rozpadat.
  3. Vypněte a vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu. Propasírujte přes husté síto, chcete-li mít polevu hladkou. Nechte vychladnout.

V uzavřené nádobě vydržív lednici alespoň 4 dny.

Čokoládová poleva

  1. V rendlíku smíchejte 250 ml smetany ke šlehání (40%), 4 lžíce másla, 70 g třtinového cukru, 60 ml zlatého sirupu (jako Golden syrup koupíte v Tescu nebo Marks&Spencer) a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte k varu.
  2. Ztlumte, přidejte 220 g tmavé čokolády, nasekané, a 3 lžíce kakaa holandského typu a míchejte 1–2 minuty, až se čokoláda rozpustí a poleva bude hladká. Vmíchejte 1 lžičku vanilkového extraktu.
  3. Nechte 10 minut chladnout a nalijte na pohár.

V uzavřené nádobě vydrží v lednici alespoň 2 týdny, před podáváním vždy rozehřejte.

2024-06-24T11:09:44Z dg43tfdfdgfd