ČERNé TEčKY VERSUS ROZšířENé PóRY: JAKý JE MEZI NIMI ROZDíL? A JAK S NIMI BOJOVAT?

Foto: Shutterstock

Všimli jste si, že se na etiketách kosmetiky často uvádí jako jeden z benefitů zúžení pórů? Ve skutečnosti se ovšem jedná o trochu zaváděcí termín, protože póry nejsou svaly, tudíž u nich k žádnému stahování ani rozšiřování nedochází. Efekt, který vyvolává dojem zmenšení, je ve skutečnosti způsobený uvolněním mazových zátek (sebaceous filaments). Ty úzce souvisí s mazovými žlázami, které jsou pro správnou funkci pokožky nezbytné. Mazové žlázy neboli póry udržujte v čistotě kosmetikou bohatou na kaolín, černé uhlí, kyselinu salicylovou (BHA) a ovocné enzymy.

Problém ovšem představují ucpané póry, ve kterých se hromadí větší množství mazu a nečistot. V takovém případě mluvíme o černých tečkách nebo také o komedonech, které vznikají právě při vytvoření pevné mazové zátky.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Po vymáčknutí černých teček vyjde ven černá čepička a spolu s ní i tmavě žlutý maz, který se pod ní ukrývá. Mazové zátky mají oproti tomu po vymáčknutí téměř bílou barvu. V takovém případě je ovšem s pletí vše v pořádku a obvykle nehrozí následná tvorba akné.

Pakliže se však na vaší pleti objeví černé tečky, měli byste se pustit do jejího dvoufázového čištění. Double cleansing spočívá v použití kosmetiky na olejové bázi v prvním kroku a v následném dočištění pleti v kroku druhém, kde se nejčastěji používá čistící pěna.

Jemně čistící olejíček Pure Cleasing Oil, koreankosmetika.cz, 145 Kč / Čisticí pleťový gel Aqua Réotier, L'Occitane, 560 Kč / Antipigmentační sérum The Niacinamide 15 Serum s 15% vitamínem B, koreankosmetika.cz, 575 Kč / Čisticí pěna Mousse Éclat, Lancome, 679 Kč

Foto: Se souhlasem  Korean Kosmetika, L'Occitane, Lancome

Zdroj: Tiskové materiály Korean Kosmetika

Související články

2024-06-27T14:12:52Z dg43tfdfdgfd