ČERVENá řEPA V OHROžENí! PřED JAKýMI šKůDCI A CHOROBAMI JI CHRáNIT

Červená řepa patří mezi velmi zdravé plodiny, které si můžete vypěstovat na vlastní zahradě. Většinou je její pěstování bezproblémové. Červenou řepu můžete uložit na dlouhou dobu a připravovat ji na spoustu způsobů. Někdy ale mohou přijít choroby a škůdci, kteří vaše plodiny poškodí nebo zcela zničí. Proto se vyplatí je znát, abychom mohli zakročit pokud možno co nejdříve. Vyplatí se pravidelně kontrolovat viditelné části řepy.

Deformovaná řepa

Při kontrole pěstované řepy se díváme na známky škůdců. To může znamenat díry v listech, deformace listů nebo dokonce plodů, nebo můžete vidět rovnou onoho škůdce. Napadení chorobou nebo škůdcem je možné posoudit nejenom kontrolou stavu listů a plodů, ale také rychlostí jeho vývoje. Pomalu se vyvíjející plody jsou takové, kterým chybí živiny, voda a vitalita. V závislosti na vývojovém stádiu řepy je možné plody zachránit nebo už je veškerá snaha marná.

Nejčastější choroby řepy

Jaká onemocnění červené řepy bychom měli znát? Je dobré si je zjistit ještě předtím, než se rozhodnete plody pěstovat, protože budete vědět, na jaké projevy onemocnění si dát pozor. Současně budete mít povědomí o tom, jak těmto chorobám čelit. Nejčastější choroby řepy jsou:

  • Větevnatka řepná (Ramularia beticola) – napadá nejdříve starší listy, na kterých zanechává drobné hnědé skvrny s červenohnědým okrajem. V ČR se vyskytuje spíše vzácněji, zejména v chladnějších oblastech.
  • Houbová onemocnění – původcem mohou být Rhizoctonia solani, Fusarium, Alternaria nebo houbám podobné Pythium, Aphanomyces, Phytophthora. Pokud dojde k napadení mladých rostlinek, jedná se o fatální onemocnění. Napadení je možné poznat podle postupného vadnutí semenáčků. Důležité je zaměřit se na prevenci infekce, což znamená připravit takovou půdu, jakou řepa vyžaduje, dodržet termín výsevu a jeho hloubku, moření semen proti plísním, střídání plodin, odstraňování napadených rostlin apod.
  • Virové žloutnutí řepy – toto onemocnění přenáší mšice. Obvykle se projevuje podle výskytu žlutooranžových skvrn, křehkých listů (snadno praskají).
  • Padlí řepné (Erysiphe betae) – tato houbová choroba se vyskytuje zejména v suchém a teplém podnebí.
  • Rez řepná (Uromyces betae) – opět se jedná o houbové onemocnění, častější je u řepy cukrovky. Avšak i u ní je v České republice málo častá. Projevuje se na začátku podzimu.

Řepa a její nejčastější nepřátelé

Ze škůdců, kteří si na řepě rádi pochutnávají, jsou nejčastější tyto:

  • Hlístice (Nematoda) – i když je to malý škůdce, může způsobit obrovské ztráty. Napadené rostliny rychle vadnou. Po vykopání můžete vidět deformovaný kořen řepy s hojným vousem postranních kořenů.
  • Mšice – tento malý bezkřídlý hmyz najdete na spodní straně listů. Živí se rostlinnou šťávou, což má za následek špatný růst rostlin a deformaci listů. Oslabené rostliny jsou náchylnější ke vzniku onemocnění.

Zdroje info:

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/choroby-i-szkodniki-na-buraku

https://www.strube.net/czechia/choroby-a-skudci

Foto: Unsplash

The post Červená řepa v ohrožení! Před jakými škůdci a chorobami ji chránit first appeared on Naše zahrada.

2024-06-29T08:33:16Z dg43tfdfdgfd