VěDOMá MENSTRUACE: ZPůSOB, JAK UšETřIT ZA DáMSKé HYGIENICKé POTřEBY

Volná menstruace je název pro stav, kdy se žena rozhodne nepoužívat při menstruaci žádné hygienické potřeby a nechá krev volně odtékat. To znamená žádné vložky, tampony, menstruační kalíšky či menstruační kalhotky.  Svobodná nebo také vědomá menstruace je naopak stav, kdy je žena v souladu se svým tělem. Vycítí, že je děloha plná krve a ve správnou chvíli odejde na toaletu. Cílem tohoto je uvědomit si, že menstruace není nic, za co by se ženy měly stydět.

Jaké má vědomá menstruace přínosy?

Díky ní můžete nejenom ušetřit peníze za nákup hygienických pomůcek, ale také šetříte životní prostředí. Další výhodou může být větší míra pohodlí pro ženy, které nejsou omezovány nošením tamponů či vložek, což může být nepříjemné zejména v letních měsících. Žádný skutečný zdravotní přínos za tím ale nehledejte – když nepočítáme syndrom toxického šoku, který se může velmi vzácně objevit při nošení tamponů. Pokud žena používá tampony podle návodu, je tento šok velmi nepravděpodobný.

Jak to funguje?

Menstruační krev je možné zadržovat a vypustit ji až v okamžiku, kdy se vám to hodí. K tomu je zapotřebí umět naslouchat svému tělu. Podobně, jako je možné zadržovat moč v měchýři prostřednictvím svěračů, je možné díky děložnímu čípku zadržovat krev v děloze. Avšak svaly pánevního dna můžete vědomě ovládat, u čípku to možné není. Okamžik, kdy dojde k vypuštění krve, by měla žena vycítit sama (podobně, jako když se vám chce na záchod).

Jak souvisí vědomá menstruace se svaly pánevního dna?

Pokud chcete začít s vědomou menstruací, pak je důležité, abyste uměla ovládat svaly pánevního dna. To znamená, zatnout je. Tyto svaly můžete zapojit, když se snažíte zabránit čůrání. Posílit je můžete vhodnými cviky (z nichž nejznámější jsou Kegelovy cviky). Zde je přehled nejznámějších cviků na svalstvo pánevního dna, které vám nepomohou jen při vědomé menstruaci, ale fungují i proti problémům s inkontinencí:

  • Když sedíte, představte si, že chcete pochvu zvednout z podložky. Přitom ale nesmíte pohnout sedacími svaly.
  • Lehněte si na záda. Nohy zvedněte tak, aby byly natažené a kolmo k podložce. Snažte se zvedat pánev nad podložku (tahem nikoli švihem). Opakujte několikrát.
  • Lehněte si na záda, ruce podél těla. Nohy přitáhněte k tělu. U tohoto pohybu je třeba zatnout hýžďové svaly a vtáhnout břicho.
  • Lehněte si na břicho a ruce dejte pod čelo (dlaněmi směrem k čelu). Nohy jsou natažené. Vaším cílem je odlepit kolena od země. Při tomto pohybu musíte zatnout hýždě. Soustřeďte se na dýchání (častou chybou je zadržování dechu).

Jak se menstruace ovládá?

Nejprve je třeba pochopit, jak vlastně odtéká menstruační krev. Celý proces je takový, že děloha se postupně plní krví a zbytky sliznice. Když je plná, vypustí krev ven přes děložní čípek. V případě, že začnete ovládat vědomou menstruaci, si tento okamžik můžete určit sama. Je pravděpodobné, že to nepůjde hned. Časem ale odhalíte tu chvíli, kdy se děloha chce vyprázdnit. Pak je důležité zatnout pánevní svaly a odskočit si na záchod. Zde se co nejvíce otevřete (tlačíte svalstvo pánevního dna ven). Protože může trvat dlouho, než lépe poznáte své tělo, doporučují se:

  • Na začátku používejte některou z hygienických pomůcek určených na menstruaci – tampony a menstruační kalíšky jsou méně vhodné (nemusíte mít takový přehled o tom, kdy došlo k vytečení krve a k jejich vyjmutí je zapotřebí povolit pánevní svaly). Optimální volbou jsou menstruační kalhotky, které vám umožní začít šetřit životní prostředí ihned.

Dá se tato metoda použít i v noci?

Ženy, které vědomou menstruaci praktikují, tvrdí, že ano. Jednoduše se „vyprázdníte“ těsně předtím, než jdete spát. Následující ráno je třeba co nejdříve navštívit toaletu. Pokud je krvácení silnější, některé ženy se naučí probouzet v průběhu noci, aby umožnily bezpečné odtečení menstruační krve.

Zdroje info:

https://happiful.com/how-to-have-a-mindful-period

https://www.cbc.ca/life/wellness/free-the-period-why-some-women-choose-to-free-bleed-1.4015740

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4859870/

https://www.maluna.cz/blog/svobodna-menstruace-n1309

Foto: Unsplash

The post Vědomá menstruace: způsob, jak ušetřit za dámské hygienické potřeby first appeared on Plné zdraví.

2024-06-29T11:37:43Z dg43tfdfdgfd