JAK UDěLAT SLANOU JEDLOU KYTICI? STAčí OBLíBENé DOBROTY, šPEJLE A TROCHU FANTAZIE

Slaná kytice je originálním a vkusným dárkem pro muže. Nahradila v minulosti oblíbený dárkový koš, plný v té době těžko dostupných potravin. Vyrobit kytici zvládne každý - stačí mít k její přípravě dost jedlých ingrediencí.

Květiny jsou muži přijímány s rozpaky, ale jedlá kytice je něco úplně jiného. Pugét, složený z dobrot, které má muž rád, si na jeho stole najde vždy místo. Poradíme vám, jak takovou kytici připravit doma z běžně dostupných potravin.

Čeká vás oslava? Netradiční slaný dort překvapí i potěší. Poradíme, co do něj

Z jakých potravin je jedlá kytice

Všechno k přípravě kytice nakoupíme a připravíme předem:

  • Kadeřavý salát, dlouhý pórek nebo jarní cibulku, svazek petrželky
  • Dlouhé klobásky, čabajku, suchý salám na růžičky, šunku na ruličky.
  • Kuličky mozzarelly, kostičky barevného sýra, sýrové nitě, oštěpek.
  • Cherry rajčátka, papričky, okurky, brokolici, ředkvičky, olivy.
  • Slané tyčinky a krekry, preclíky, ořechy v těstíčku, paličky česneku.

Slaná květina

Slané dorty od Jitky

Slaná kytka podle vlastní fantazie

Jak poskládat jedlou kytici

Potřebujeme dlouhé špejle a sklenici na odkládání části kytice:

  • Nejjednoduším způsobem je napíchat ingredience na dlouhé špejle jako špízy. Vytvoříme dlouhé stonky, které složíme do kytice, proložíme slanými tyčkami a stonky pórku, které po délce nastříháme. Spodní část kytice zabalíme do hlávkového salátu jako do ozdobného papíru.
  • Na konce špejlí poloviční délky napícháme potraviny a zeleninu - můžeme je ozdobně nakrájet nebo nařezat. Špejle spojíme ve spodní části k sobě, proložíme růžičkami brokolice a květinami ze šunky a sýra, celou kytici dozdobíme petrželkou nebo pórkem.
  • I bez špejlí vytvoříme kytici - například do kornoutu z pečicího papíru. Kornout vysypeme oříšky a na ně rozložíme kadeřavý salát, naskládáme růžičky ze salámu, trubičky ze sýra, květy pažitky, ozdobně nastříhaný pórek, malá rajčátka a kolečka okurky. Spodek kornoutu omotáme ozdobným papírem.

Kytice pro tátu

Kytice v melounové váze

Kytice v melounové váze

Jedlou kytici poskládáme těsně před jejím darováním, aby nezačaly černat či zasychat konce zeleniny. Pružné stonky natí mohou uvadat, měnit tvar nebo dokonce plesnivět. Také šunka a sýry nejsou příliš pěkné, když oschnou.
 
 

Přečtěte si také:

2024-06-29T07:20:03Z dg43tfdfdgfd