SAMOSBěR LEVANDULE 2024: VYDEJTE SE ZA OKOUZLUJíCí VůNí KVěTů LEVANDULE A DOPřEJTE SI RELAXAčNí LáZEň

Samosběry ovoce a zeleniny jsou stále oblíbenější a nikoho už asi dávno nepřekvapí. Ale co byste řekli na výlet za levandulovou vůní, ze kterého si přivezete vlastnoručně nastříhanou, čerstvou kytičku levandule? Farem, které vám samosběr téhle fialové krásky umožní zatím není mnoho, ale uvidíte, že výprava bude stát za to.

Při představě levandule se nám nejčastěji vybaví jihofrancouzská Provence a další jihoevropské destinace, ale levanduli se docela dobře daří i u nás, samozřejmě v teplejších oblastech. Doma je tahle voňavá bylinka ve východním Středomoří, ale už ve starověku ji znala téměř celá Evropa. Levandule se využívala ke koupelím i k mumifikaci zemřelých. Dokonce i repelentní účinky levandule už ve starověku dobře znali.

Kdy a jak se sbírá levandule

  • Levandulová květenství na delším stonku se sbírají těsně před tím, než se květy naplno rozevřou. To proto, aby po zaschnutí nezačaly květy opadávat.
  • Květní stvoly se vážou do menších kytic, aby ke všem stonkům snadno pronikal vzduch a nedocházelo tak k zahnívání.
  • Kytice je také potřeba vázat hodně napevno, aby se po zaschnutí nerozpadly.

Jak si připravit relaxační levandulovou lázeň

  • 1 sklenice čerstvých levandulových květů
  • 1 l vody

Levandulové květy vařte ve vodě po dobu asi 10 minut. Poté nechte asi 1 hodinu louhovat, pak přeceďte a vzniklý odvar vlijte do vany s teplou, chcete-li horkou, vodou. Po koupeli natřete pokožku levandulovým olejem.

Kam se vypravit za levandulí

Levandulová farma Lavandie Starovičky

V jihomoravských Starovičkách nedaleko Hustopečí najdete farmu Lavandia, kde pěstují levanduli přirozeným způsobem, bez chemického ošetření, proto zde můžete získat levanduli i ke kuchyňskému zpracování. Ve Starovičkách pořádají samosběry i květinové workshopy, kde si můžete pod vedením zkušené floristky uvít levandulový věnec. K zakoupení tu mají i sazenice levandule a čeká tu na vás i obchůdek a kavárna Lavandia. Informace získáte na jejich webových stránkách www.levandulezmoravy.cz i na Facebooku farmy www.facebook.com/LevandulezMoravy nebo na telefonu 602 734 509.

Levandulové políčko najdete asi 1 km za obcí, nasměrují vás četné směrové tabule. Vstupné na pole je pro děti do 6 let zdarma, 20 Kč pro děti do 15 let a 60 Kč pro dospělé. Otevírací doba políčka je nyní od 9 do 20 hodin, v srpnu jen do 17 hodin.

Levandulové políčko na Kosím statku

Samosběr levandule pořádají na Kosím statku v Otinovsi, v okrese Prostějov, 5.-7. července 2024. K dispozici tu bude více než 1000 rozkvetlých keříčků. Otevřeno bude od 9 do 18 hodin. Přineste si s sebou vlastní nůžky a za 50 Kč si pak budete moct odnést malou kytičku levandule. Při větším odběru je pak cena 300 Kč/kg. Kromě levandule tu bude k dispozici i meduňka, dobromysl, yzop nebo oblíbená echinacea. Bližší informace získáte na telefonu 724 315 517 nebo www.facebook.com/kosistatek.

Levandule de Žermanické moře

Otevření levandulového pole pro veřejnost plánují na farmě Levandule de Žermanické moře, v podhůří Beskyd nedaleko Žermanické přehrady, od 28. června 2024, ale focení v levanduli i samosběr jsou možné už i dříve, po domluvě s farmářem Adamem na telefonním čísle 732 781 803.

Zakoupit si na farmě můžete i famózní levandulový sirup, květovou vodu nebo vonné sáčky. Více informací získáte na www.facebook.com/deLevandule.

Levandulový labyrint Lela

Levandulový labyrint v Kyžlířově (Olomoucký kraj) pořádá samosběry levandule každý den od 29. června do 7. července, v časech od 9 do 11 a od 14 do 18 hodin. Nůžky s sebou! O víkendech a o svátcích si tu můžete nakoupit i levandulové výrobky, věnce i zmrzlinu. Více informací najdete na telefonu 732 535 746.

Proč Levandulová zahrada Anette samosběry nepořádá

Za vůní levandule můžete vyjet i do Levandulové zahrady Anette, samosběry tu však nepořádají. Levandule se tu pěstuje jako součást zahrady, která slouží k relaxaci po celou dobu kvetení levandule. Zahrada je volně přístupná a ve zdejší kavárně se můžete nejen občerstvit, ale také zakoupit různé výrobky z levandule. Kromě pondělí tu mají otevřeno ve všední dny od 9 do 15 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin.

Zdroj: Fb a webové stránky jednotlivých firem

Související články

2024-06-28T03:49:31Z dg43tfdfdgfd