PříBěH ZE žIVOTA: “MOJE SESTRA MI šKODí, KDE MůžE,” ZOUFá SI ANETA

Sourozenecké vztahy jsou důležité rodinné vazby, které máte. Ne vždycky jsou však ideální. Někdy se ani sourozenci neshodnou na mnoha věcech, a pak dochází k hádkám o více či méně důležitých situacích v rodině. A někdy si i sourozenci vzájemně zasadí velkou ránu, kterou neumí překousnout jedna nebo druhá strana. Podobně je na tom i Aneta. Má přitom pocit, že sestře nic neudělala. Ta ji však nemá ráda a snaží se jí škodit, kde jen může.

Do redakce Světa ženy napsala s prosbou o odbornou radu paní Aneta, která řeší trable se svou sestrou. V dětství byly nerozlučné kamarádky, které si vzájemně vše říkaly a kryly se, když se objevil doma průšvih. V dospělosti se však sestře paní Anety příliš nedaří, a o to víc své sestře závidí.

V dětství nejlepší kamarádky

Moje sestra je šílená psychopatka, jinak se to nazvat ani nedá. Vždyť která normální ženská by mladší sestře škodila, pomlouvala ji a snažila se ubližovat její rodině? Nechápu, kde se to v ní vzalo. V dětství a dospívání jsme byly nerozlučná dvojka. Proti kámošům ve škole, mámě i tátovi. Když vyvedla něco jedna, nepráskly jsme se a trest jsme přijaly obě. Stály jsme při sobě a vůbec by mě nenapadlo, že to tak nebude i v dospělosti. Chtěla jsem, aby mi šla za svědka, brala jsem ji jako nejlepší kamarádku a všechno jsem jí říkala. Všechno. Jenže okolo mých osmnácti se něco změnilo. Zamilovala jsem se do Radka, mého nynějšího manžela. Moje sestra chvíli chodila s jeho kamarádem, ale neklapalo jim to. My s Radkem jsme spolu vydrželi dodnes. A možná to je kámen úrazu?

Sestra žárlí

Proplouvala životem s různými muži, většinou se rozcházeli a ona se přišla vybrečet ke mě. I když jsme bydlely u rodičů, i pak, když jsme žili s Radkem. Manžel měl pro ni pochopení, vždycky nám nalil víno a šel třeba se psem běhat. Když jsem nastoupila po mateřské do práce, asi po dvou měsících jsem postoupila na vyšší pozici. V rodině jsme to oslavili, ale sestra se tvářila kysele. Jí prý nic takového do klína nespadne. Nechápala jsem. Do práce jsem docházela i na mateřské, dělala jsem na jiné pozici a aktivně se zapojovala do dění ve firmě. A tehdy to asi začalo. Po našem městě se začalo nést, že jsem místo získala přes postel a že Radka podvádím, kde můžu. Říkalo se i to, že můj manžel má zakázky "nastřelené" a naše děti rostou pro kriminál.

Mohlo by se vám líbit

Příběh čtenářky: Sestra mi dala dítě a vzala manžela

Touha mít vlastní dítě je tak silná, že lidi donutí dělat věci, které by je dřív ani nenapadly…
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Pomlouvá, kde může

Všem našim kamarádům přišel e-mail, že mám pohlavní nemoc, protože spím s kdekým a podobné šílenosti. Že je všechno práce mé sestry, vyšlo najevo, když jsem se poměrně důkladně pídila po autorovi všech těch hnusáren. Když jsem na ni uhodila, tak zapírala, pak na mě křičela, že mám skvělý život a nezasloužím si ho. Jsem prý až moc dokonalá s tou svou rodinou... A co ona? Stála jsem tam jako opařená. Kde je ta moje nejlepší kamarádka, která vždy stála při mě? A co nejlepší kamarádka, zejména moje sestra. Najednou je to úplně jiný člověk.

Vyjádření Lucie Mucalové

Žít s pocitem vlastní nedostatečnosti umí život proměnit v peklo, nejen uvnitř člověka samotného, ale s přesahem pro vnější svět. Vnímám, jak moc Vám chybí sestra kamarádka, ta parťačka pro život. Nicméně není možné jí pomoci s tím, co ji trápí, s čím vnitřně bojuje, soutěží atd. Je to válka sama se sebou a jste do ní formou obviňování a znehodnocování, vtažena. Můžete se s ní konfrontovat, můžete ji nabídnout pomocnou ruku v podpoře a nasměrování vyhledat psychoterapeuta, se kterým může nahlížet na příběh, který žije. Sestra Vaši pomoc může odmítnout.

Mohlo by se vám líbit

Příběh ze života: “Syn mi doma krade peníze, nevím co s tím,” svěřuje se Hedvika. Psycholog radí

Rodiče své děti milují a jsou pro ně mnohdy nejdůležitější na světě. Umí pro ně udělat mnoho věcí a když jsou dospělé, přirozeně se poměr sil mění. Jsou to děti, které svým rodičům pomáhají a snaží se jim ulehčit, co to jde. Alespoň v některých rodinách tomu tak je. Hedvika to má trochu jinak. Vychovala dva syny a jeden z nich ji momentálně využívá. Co s tím má Hedvika udělat? Psycholog radí, jak situaci zvládnout.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Je to její volba a jen ona může změnit to, co jí vnitřně ubližuje, nikdo to za ni neudělá, pokud sama nepůjde do akce. Její vidění situace můžete být zcela odlišné od toho Vašeho. Nicméně nezapomínejte na vlastní hranice. Můžete chápat pocit nedostatečnosti, co sestra zažívá (a to je jen moje fantazie, z těch pár řádků, co píšete), ale to neznamená, že budete stát schoulená v koutku a budete čekat, co zase přijde. K pochopení si přidejte laskavé hranice pro samu sebe. 

Kdo je Lucie Mucalová

Koučka, terapeutka, párová poradkyně inspiruje ženy, jak zvolnit, nadechnout se a získat zpátky svou životní energii. Napomáhá ke spokojenějším vztahům. 

Kontakt na Lucii najdete na www.wellnesspromysl.cz.

Jak se má paní Aneta zachovat? Co byste na jejím místě dělali vy? Jak se postavit k tomu, že jí v životě škodí nejbližší člověk, kterého má? Přečíst si můžete také příběh paní Terezy, která po letech zjistila, že jí manžel v začátcích vztahu podvedl a neví, zda mu může důvěřovat.

Související články

2024-06-28T14:17:00Z dg43tfdfdgfd