OKURKY NAKLáDAčKY: OD PěSTOVáNí K NAKLáDáNí

Naložené kyselé okurky patří mezi oblíbené tradiční delikatesy, i když jejich způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů. Recept na nejlepší okurkový nálev si střeží každá rodina. V Česku upřednostňujeme sladkokyselý lák do okurek.

Ve sklenici s okurami by neměly chybět:

  • mrkev, křen
  • bobkový  list
  • nové koření
  • hořčičného semínka
  • snítka kopru

Naložené okurky můžeme:

Obliba této nakládané pochoutku je v Česku vskutku veliká, potvrzují to i údaje Českého statistického úřadu, podle kterých jich každý Čech průměrně spořádá zhruba 3 kg ročně. 

Jak zavařit okurky na kyselo?

K nakládání vedle dostatečného množství okurek budete dále potřebovat cukr či sacharin a další ochucující suroviny v podobě koření, bylinek a kořenové zeleniny

  • Nejdříve se pusťte do přípravy nálevu a ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, přidejte ocet, sacharin či cukerín (můžete vynechat), cukr, sůl a koření.
  • Dokonalou chuť a vůni zajistí bobkový list, nové koření, hřebíček a hořčičné semínko.  

Dále se při domácím nakládání okurek neobejdete bez čistých vyvařených sklenic. Do nich nejprve naskládejte nakrájenou mrkev, cibuli, popřípadě řízný křen a snítky kopru.

Umístěte do sklenic připravené okurky a zalijte vychladlým nálevem. Zavíčkujte a přibližně 10 až 15 minut zavařujte.

Cukr nebo sacharin, co je lepší?

Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost. I když byl sacharin dlouhá léta považován za bezpečné sladidlo, některé jeho chemické složky by podle odborníků mohly vést při nadměrné konzumaci k různým zdravotním neduhům.

  • Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 500x sladší než cukr. Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici.
  • Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.

Tipy pro pěstování a bohatou úrodu

Chcete-li se vybavit domácími nakládanými okurkami až do příští sezóny, budete potřebovat i několik desítek sazenic. Bez opory se rostlina plazí po zemi, což může úrodě uškodit vzhledem k možnosti rychlejšího uhnívání plodů.

  • Nakládačky tak můžeme po mírném vzrůstu vést po připravené konstrukci a pěstovat je vertikálně.
  • Na další tipy pro pěstování, hnojení a ochranu okurek před škůdci se můžete podívat na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada
  • K pěstování nakládaček není vždy zapotřebí velký záhon, v menším množství rostlinku bez problémů vypěstujete i ve větším květináči na slunném balkonovém místě. Úroda bude vzhledem k množství určena spíše k okamžité spotřebě než-li k velkému zavařování, nicméně chuť domácích okurek za to rozhodně stojí. 

Na sklizeň okurek si musíme počkat přibližně 12 týdnů od vysetí. Plody průběžně kontrolujeme a dáváme pozor na přezrálé plody. Myslet bychom měli také na velikost, aby se okurky vešly do zavařovacích sklenic, proto sklízíme okurky o délce 3 až 7 cm.

Zdroj informací: ČSÚ, BezepecnostPotravin, InstitutModerniVyzivy

2024-07-01T05:06:10Z dg43tfdfdgfd