JAKé POPíNAVé ROSTLINY JSOU PRO VAšE DOMY POHROMOU: NENECHTE JE PNOUT SE PO VAší FASáDě, Ať NELITUJETE

Také se tetelíte blahem, když vidíte, jak mají sousedé krásně porostlý dům nějakou popínavou rostlinou a říkáte si, že by se vám to na vašem domě také líbilo? Pokud teď kývete hlavou, tak vás musíme varovat. Ne všechny druhy pnoucích rostlin jsou na ozelenění fasád vhodné a pokud při výběru druhů zvolíte špatně, můžete pak hořce litovat, že vás taková hloupost vůbec někdy napadla. Které druhy popínavých rostlin můžete vysadit jen ve velmi výjimečných případech?

Jak na ozelenění fasád domů 

Ozeleněné zdi domů jsou především ve městech požehnáním, protože nejen, že díky popínavým rostlinám majitel získá kousek přírody, ale zelené stěny přispívají také k příznivému mikroklimatu. Při správném výběru popínavých rostlin přináší zelené stěny radost mnoho let, bohužel se však stává, že při výběru popínavé rostliny zvolíme takový agresivní druh, který nám fasádu zničí a naše počáteční rozhodnutí se pak stane noční můrou.

Proč je ozelenění zateplených domů problém

Máte-li v plánu ozelenit i domovní stěny obložené zateplovacími deskami, tj. s vnějším tepelněizolačním systémem, není to bohužel vždy možné. Při výsadbě popínavé rostliny k zateplenému domu je třeba vždy opěrná konstrukce, která se v závislosti na tloušťce izolace může značně prodražit. A pokud přece jen opěrnou konstrukci připevníte, nikdy k ní nevysazujte samopnoucí rostliny.

Jaké druhy k ozelenění zateplených fasád nepoužívejte

Zcela vyloučené jsou všechny samopnoucí druhy popínavých rostlin, především pak břečťan a přísavník neboli loubinec, a všechny další druhy, kterým po řezu zůstávají silné, krátké a tvrdé pahýly. Těmito pahýly pak mohou za větru poškrábat vrstvu omítky. To dokonale umí třeba oblíbená vistárie.

Jaké škody způsobují břečťan a loubinec 

Mezi ty nejznámější přešlapy při výběru vhodných popínavých rostlin, patří břečťan (Hedera sp.) a přísavník neboli také loubinec či psí víno (Parthenocissus sp.). Oba druhy se k podkladu přichytávají pomocí příčepivých kořínků a přísavnými destičkami. Jakmile se tyto rostliny někde rozrostou, a rozhodnete se je po čase odstranit, nikdy to nebude tak snadné, protože zbytky příčepivých kořínků a destiček na fasádě vždy zůstanou. A co více, kořínky zalézají i pod omítku, takže chcete-li odtrhnout nějaký výhon, velmi často odtrhnete i kus omítky. Samopnoucí rostliny se tedy pro ozelenění fasád doporučují jen s výhradou. Kromě břečťanu a loubince tyto problémy způsobuje i trubač nebo hortenzie řapíkatá.

Jak břečťan škodí vaší střeše

Pokud si přece jen břečťan k ozelenění fasády vysadíte, musíte ho v jeho růstu silně redukovat a dát jasně najevo, kdo je zde pánem. Břečťany dokážou nepozorovaně prorůstat také pod střešními taškami a jakmile chcete daný výhon stáhnout, začne se vám hýbat celá střecha. Nikdy tedy nesmíte dopustit, aby se dostal pod střešní tašky, jinak dokáže nadělat velkou paseku.

Jaká pravidla musíte dodržet při ozelenění domu vistárií

Vistárie je velmi oblíbená, ale opět, chcete-li si ji k ozelenění vysadit, musíte dodržet dvě základní pravidla. To první je, že konstrukce, po které se má pnout musí být velmi stabilní, nejlépe kovová či betonová, v případě dřevěné pergoly se časem stane, že konstrukce pergoly pod tíhou rostliny praskne. Pravidlo číslo dvě, chcete-li, aby se vistárie pnula po drátěném lanu, nesmíte ji nechat, aby se kolem něj obtáčela, lano se totiž lehce překroutí a může dojít k jeho vytržení ze stěny.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-07-01T11:02:54Z dg43tfdfdgfd