SUFLé JE NADýCHANý MOUčNíK: PřI JEHO PříPRAVě MUSíME DáT POZOR, ABY SE NESRAZIL

Suflé je sladký nebo slaný francouzský dezert, jehož základem je nadýchaný žloutkový krém s našlehanými vaječnými bílky. Při pečení v troubě suflé několikrát zvětší svůj objem. Servírujeme ho poprášené cukrem.

Suflé vypadá jako jednoduchý recept - ale můžeme udělat pár chyb, které způsobí, že těsto ještě před upečením nebo hned po vyndání z trouby klesne a tím se moučník znehodnotí. Poradíme vám s jeho přípravou a chybám předejdeme.

Suflé buchta je nadýchaná jako obláček a chutná božsky. Postup ukážeme ve videonávodu

Jak připravit nadýchané suflé

Pokud chceme ohromit hosty, připravíme si vše těsně před jejich příchodem:

  • Připravíme si keramické formičky (například Ramekin), s rovnými stěnami, které poctivě vymažeme máslem a vysypeme krystalovým cukrem nebo kokosem.
  • Při přípravě slané varianty použijeme máslo, strouhanku nebo parmezán a místo základní sladké omáčky - bílý bešamel.
  • Uvaříme omáčku z 500 ml mléka, 60 g hladké mouky a 125 g másla, necháme ji téměř vychladnout a vešleháme 8 žloutků, vanilku a 2 lžíce cukru.
  • Z osmi bílků ušleháme tuhý sníh - špičky po zvednutí metly musí zůstat vzpřímeně stát a neohýbat se. Do žloutkové směsi vmícháme sníh vařečkou.
  • Naplníme připravené kelímky a vložíme je do trouby, na jejíž dno jsme předem umístili nádobu s vodou. Pečeme 15–20 minut na 190 °C. Troubu neotevíráme.

Čokoládové suflé

Sýrové suflé

Tvarohovo-limetkové suflé ( bez mouky )

Při vyjmutí plechu z trouby s ním nesmíme ťuknout, aby se moučník nesrazil. Suflé ihned podáváme, poprášené moučkovým cukrem, ozdobené zeleným lístkem meduňky nebo kousky ovoce, které servírujeme položené na talířku u misky.

 

Přečtěte si také:

2024-07-03T12:36:38Z dg43tfdfdgfd