DRAčí CíSAř KRUTě POTLAčIL POVSTáNí. NEJHůř DOPADLI MILENCI JEHO MATKY

Palácové převraty často doprovázejí ambice a vidina luxusního života, a to jsou faktory, které zaslepují. Jedním z takových povstalců byl Lao Ai, muž, jemuž se zachtělo pozice nejvyšší.

Císař Jing Čeng, později známý jako Čchin Š‘-chuang-ti nebo také Dračí císař, nastoupil na trůn v poměrně útlém věku. V roce 247 př. n. l., kdy jeho vláda začala, mu bylo pouhých 13 let. Při takovém mládí musel mít svého regenta, jímž byl bohatý kupec Lü Pu-wej. Ten se tak brzy stal neoficiálním vládcem státu, a také tajným milencem Čengovy matky. Později chtěl z poměru ven, aby se vyhnul skandálu, a rozhodl se najít královně milence. Tím měl být jistý Lao Ai, člověk do té doby známý jen velikostí svého přirození.

Čtěte také: Římský císař Elagabalus se cítil být ženou, tvrdí muzeum. Bude o něm mluvit jako o dámě

S jídlem roste chuť

Lü Pu-wej se postaral o to, aby se zvěsti o Lao Aiově fyzické přednosti dostaly ke královně. Společně zařídili falešnou kastraci a Lao Ai se dostal do královniných služeb coby eunuch. Jak poměr pokračoval, rostl Lao Aiův vliv na královnu i na dění v Číně. Královna mu porodila dva syny, Lao Ai už ani nepředstíral, že je eunuch, a požíval všechny výhody, které jeho současná pozice zahrnovala. S jídlem ale rostla chuť a Lao Ai chtěl víc. Postupně shromažďoval armádu, která nakonec čítala něco přes 3 000 mužů, a s pomocí Lü Pu-weje plánoval převrat.

Jak jeho plány dopadly, vám ukáže dramatizace bouřlivých a krvavých událostí v pořadu Dračí císař a jeho říše na Prima ZOOM. Lao Ai šel cestou nejmenšího odporu – shromáždil armádu a vyrazil k bráně paláce. Jaké bylo ale jeho překvapení, když zjistil, že vjel přímo do léčky. Jing Čeng už v té době dávno nebyl malým chlapcem, vyrostl z něj chytrý vladař, který byl připravený na všechno. Vojsko, které na Lao Aie čekalo, naprosto zdecimovalo jeho armádu a jeho samotného zajalo. Jak se ale Jing Čeng o zradě dozvěděl?

„Lü Pu-weje nikdy nenapadlo, že by Lao Ai mohl ohrozit postavení u dvora. Ale teď viděl, že kdyby nepomohl zabránit svržení Jing Čenga, mohl by přijít o všechno,“ vysvětluje historik Duan Qingbo. Lao Aiova cesta k moci tak skončila neslavně. Zbytek jeho malé armády byl popraven či poslán do vyhnanství, jeho samotného čekala poprava rozčtvrcení koňmi. Co se Lü Pu-weje týče, Jing Čeng jeho poměr s královnou nedlouho poté odhalil a poslal jej do vyhnanství. Zahanbený Lü Pu-wej spáchal sebevraždu pomocí jedu.

Zdroje: The Historian's Hut/World History Encyclopedia

2024-07-01T05:14:15Z dg43tfdfdgfd