POSNíDEJTE JAKO VE STřEDOMOří: TYHLE TIPY VáS ZARUčENě DOSTANOU

Posnídejte jako ve Středomoří: Tyhle tipy vás zaručeně dostanou. Středomořská kuchyně patří podle odborníků i laiků k těm nejzdravějším, a přitom je nabitá skvělými chutěmi. Jejím základem je čas na jídlo, více chodů, a především kvalitní suroviny. Méně se konzumuje vepřové a hovězí maso a také mléčné produkty, důraz se klade na čerstvou zeleninu, ovoce a také bylinky. Ve středomořské kuchyni se hojně využívají mořské plody a také olivový olej.

Bylo by tedy jistě chybou nevyzkoušet blahodárné účinky této kuchyně také v našich podmínkách. Proč nezačít právě snídaní?

Frittata s rajčaty a cuketou

Fritatta je vlastně typ trochu vyšší vaječné omelety, kterou není nutno obracet a její příprava je snadná. Do misky rozbijte vejce a ochuťte je trochou soli, mletého černého pepře a sladké papriky. Cuketu, ideálně mladou, podle potřeby oloupejte a nakrájejte na plátky. Ve vyšší pánvi rozehřejte menší množství olivového oleje a na dno rozložte plátky cukety. Přibližně po dvou minutách je otočte a orestujte i na druhé straně. Poté k nim přidejte na poloviny nakrájená cherry rajčátka a vlijte připravená vejce. Na ně rozložte na půlky nakrájené kuličky mozzarelly. Doba pečení je přibližně 5 minut.

Foto: Pixabay

Před podáváním rozkrájejte hotovou frittatu na porce a podávejte ji teplou. Můžete ji pokapat trochou extra panenského olivového oleje a ozdobit lístky čerstvé bazalky.

Snídaňové muffiny s vejcem a šunkou

Vezměte si formu na muffiny a jednotlivé otvory vymažte máslem. Každý otvor vystelte plátkem kvalitní šunky s vysokým obsahem masa tak, aby přečníval i kousek nad okraj. Do každého otvoru potom nasypejte strouhaný sýr, například parmazán, mozzarellu nebo i kombinaci více druhů sýra. Potom do každé porce rozklepněte vajíčko, lehce posolte a popepřete. Abyste pokrmu dodali tu správnou italskou chuť, přidejte také lžičku zeleného pesta a nakonec, jako poslední vrstvu, napůl rozkrájená cherry rajčátka. Troubu si předehřejte na 180 °C a muffiny pečte přibližně 20 minut. Poté je vyndejte z trouby a před podáváním je nechejte ještě přibližně 5 minut odstát.

 

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/alexandros-merkuris-stredomorska-strava-dokument-dokonale-jidlo_2312121217_elev, https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edomo%C5%99sk%C3%A1_kuchyn%C4%9B

Náhledové foto: Pixabay

The post Posnídejte jako ve Středomoří: Tyhle tipy vás zaručeně dostanou first appeared on Svět cestovatele.

2024-07-02T04:06:29Z dg43tfdfdgfd