KE KOLAPSU Z HORKA MůžE DOJíT I O HODINY POZDěJI. EXPERTI RADí, JAK PřI POMOCI POSTUPOVAT

Vlna veder, která bude v následujících dnech sužovat Česko, si s velkou pravděpodobností vybere daň v podobě kolapsů z horka. Jak zdůrazňují záchranáři a lékaři, lidé by měli vědět, jak v takové chvíli postupovat a postiženému pomoci, nikoliv situaci, byť v dobré víře, zhoršit. Přinášejí proto základní rady, kterými by se měli řídit. Na pozoru by se měli mít lidé i hodiny poté, co strávili čas na slunci. Ke kolapsu může dojít i se „zpožděním“.

Jak uvedl zdravotnický záchranář Lukáš Kocanda ze statutárního orgánu RESCUE HELP pro CNN Prima NEWS, v prevenci kolapsů z horka je nejdůležitější zdržovat se mimo žár slunce, být v chladu a doplňovat dostatek tekutin.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

„Pokud kolapsy přetrvávají, je nejdůležitější volat zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155,“ připomněl. V horkých letních dnech, které aktuálně Českou republiku čekají, lidé nejčastěji volají na dispečink s tím, že jim je slabo a motá se jim hlava.

Ledové nápoje vynechejte

„První pomoc v takových případech je, že osobu dostanu do chladného prostředí. Nedávat jí ani tolik tekutin, spíše namočit kus hadru a osvěžovat jí čelo a rty, aby měla pocit svěžesti. Pokud zdravotní potíže nepřejdou, ihned volám záchrannou službu,“ doplnil Kocanda.

Praktický lékař Cyril Mucha pro CNN Prima NEWS dříve také připomněl, že člověka po přesunu do stínu je vhodné posadit, případně položit. „Můžeme ho lehce chladit, dát například nohy do lavoru se studenou vodou a na čelo studený obklad. Nedávejme mu však ledové nápoje, ale jen chlazené,“ zdůraznil s tím, že je vhodné člověka dále sledovat a dodržovat jeho pitný režim.

Jak již dříve redakci připomněla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová, právě pitný režim je tím, co lidé v horkých dnech nejvíce podceňují. „Ideálně by měli pít po celý den tak, aby nedostali žízeň. To, že máme pocit žízně, je signál od těla, že je něco špatně. Dodržování pitného režimu je absolutní základ,“ vzkázala.

Pokus se člověk ve vedrech cítí unavený, může to být důsledek právě nedostatku tekutin. Podle odborníků tak není vhodné sahat po energetických nápojích nebo kávě, které člověka probudí jen na určitý moment. Ideální je pít vodu, minerálku či neslazený čaj. Pomoci mohou i pokrmy s vysokým obsahem tekutin (polévky, smoothie bowls) či okurková nebo kokosová voda.

Pozor na nejohroženější skupiny

Mezi nejčastější zdravotní komplikace v létě se řadí úpal a úžeh. „Při úpalu jde o přehřátí celkového organismu – selhání termoregulačních pochodů v organismu – kdy se tělo přehřeje. Nemusí se jednat pouze o důsledek pobytu na slunci. Úpal může vzniknout i v přehřáté místnosti. Teoreticky tak může člověk dostat úpal i v zimě,“ vysvětlil Mucha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní počasí. Evropa je pod vodou, jinde ve světě dochází a lidé vzhlíží k cisternám

Na druhé straně úžeh je typicky ze slunce. „Tedy, člověk stráví příliš mnoho času na slunci, přehřeje se mu hlava, mozek a může dojít k tomu, že zkolabuje, zvrací a podobně. Zde je důležité si uvědomit, že se úžeh může projevit až s odstupem času, například po pár hodinách večer. Proto je vhodné člověka vždy sledovat,“ doplnil praktický lékař.

Nejvíce ohroženy jsou v horkých dnech starší osoby a úplně malé děti. „Tyto dvě skupiny by měly dávat v extrémních teplotách největší pozor,“ zdůraznila mluvčí.

V době od 11:00 do 15:00, kdy je slunce zpravidla nejsilnější, by se senioři a děti měli ideálně naprosto vyhýbat přímému slunci. „Pokud je to nezbytně nutné, tak by se měli chránit – mít pokrývku hlavy, ochranné krémy s vysokým SPF, případně lehký vzdušný oděv, který zakrývá celou kůži, aby nedošlo k jejímu popálení,“ poradila Poštová.

V létě nepředstavují slunce a vysoké teploty jedinou hrozbu, které jsou ti nejmenší vystaveni. Rodiče by měli myslet vedle pitného režimu a ochrany před paprsky také na to, že nechat dítě v rozpáleném autě – byť jen na chvíli – může skončit fatálně. Nanejvýš obezřetní by rodiče měli být také u vodních ploch nebo při štípnutí od hmyzu, kvůli případným alergickým reakcím.

2024-06-29T03:44:27Z dg43tfdfdgfd