KAM NA VýLET S NAší KRáSNOU ZAHRADOU: NAVšTIVTE KUKS, BAROKNí KLENOT S VOňAVOU BYLINKOVOU ZAHRADOU

Redaktorky internetového magazínu Naše krásná zahrada se rozjely na výlety, aby vám nabídly tipy na krásná místa, která stojí za to navštívit. Tentokrát se nechte okouzlit krásou barokního Kuksu s voňavou bylinkovou zahradou.

V Královéhradeckém kraji, v okrese Trutnov, najdete rozsáhlý komplex barokních budov, Kuks, který je proslulý hlavně monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, a také sochařskou výzdobou od slavného Matyáše Bernarda Brauna. V Kuksu najdete řadu soch z jeho dílny, především soubor soch, představujících lidské ctnosti i neřesti. Tak trochu ve stínu těchto mistrovských děl pak stojí zdejší bylinková zahrada, která však také rozhodně stojí za návštěvu a místní lékárna U granátového jablka. Najdete tu i ovocné sady se starými odrůdami jabloní, hrušní a třešní. 

Národní kulturní památka Kuks není zámek

Národní kulturní památka, Kuks, bývá občas nesprávně označována jako zámek, ale jedná se o barokní areál, soubor několika barokních objektů. Na druhou stranu i zámek býval kdysi součástí areálu, ale objekt zámku byl zbořen v roce 1901. Stával na levém břehu Labe a jednalo se o dvoupatrovou budovu obdélníkového půdorysu.

Kdo nechal postavit barokní areál v Kuksu

Barokní areál v Kuksu byl založen na počátku 18. století hrabětem Františkem Antonínem Šporkem. Na vzhledu areálu se podíleli především architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun.

Dnes je nejznámější součástí největšího barokního areálu v Česku tzv. hospitál. Jednalo se vlastně o vyhlášené lázně, kde o vojáky pečoval řád milosrdných bratří. V hlavní hospitální chodbě najdete nově restaurovaný cyklus nástěnných maleb, nazvaný Tanec smrti. Monumentální budovu zdobí i sochy Ctností a Neřestí z dílny Matyáše Bernarda Brauna, umístěné na terase před hospitálem.

Další budovou je kostel Nejsvětější trojice a součástí areálu je i barokní lékárna U granátového jablka, která se dochovala v původní podobě. Hned u vstupu vás uvítá roh jednorožce a dozvíte se tu například k čemu je dobrá dračí krev, račí oči nebo prášek z lebky oběšence.

Známý je také Betlém, unikátní sochařská rezervace plná děl barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna v kukském údolí.

Bylinková zahrada v Kuksu

Volně přístupnou bylinkovou zahradu najdete za budovou hospitálu. Vznikla na počátku 18. století, kdy se zde pěstovaly léčivky pro potřeby lékárny U granátového jablka, ale také zelenina pro potřeby kuchyně v hospitálu. Po druhé světové válce význam zahrady upadal a zahrada přestávala sloužit svému původnímu účelu. V letech 2013-2015 však prošla rozsáhlou rekonstrukcí, spolu s celým areálem Kuksu.

Do zahrady vejdete průchodem z nádvoří, nad kterým je umístěna socha Polyféma. Tato socha v sobě dříve mívala strojek, skrze který protékala voda a strojek hrál melodii. Dnes už si můžete všimnout jen otvoru v zádech sochy, který po strojku zbyl.

Dominantu zahrady tvoří socha Křesťanského bojovníka z dílny Matyáše Bernarda Brauna z roku 1732, která původně stála v Braunově Betlému. Středovou cestu zahrady lemuje třináct soch svobodných umění, živlů a ročních dob od Bartoloměje Zwengse.

Krásu bylinkové zahrady umocňují i fontány s vodotrysky a zahradní domek, který slouží k sušení zde pěstovaných bylin. Ty rostou ve čtvercových záhonech, do kterých je zahrada rozdělena. Najdete tu nejrůznější byliny a léčivky. Dohromady se tu zahradníci starají o 144 záhonů. Součástí zahrady je i skleník, ve kterém se pěstují exotické rostliny, především citrusy a také ovocné sady.

Důležité informace na cestu

  • Záchytné parkoviště leží asi 15 minut volné chůze od barokního areálu a vybírá se zde parkovné, 60 Kč za auto a 150 Kč za autobus.
  • Interiéry i exteriéry areálu jsou bezbariérové, s výjimkou Šporkovské hrobky.
  • Vstup se psy na vodítku je do areálu povolen, do interiérů hospirálu však ne.
  • Občerstvení zajišťuje Hospoda Na Sýpce v těsném sousedství památky nebo Lavander Kuks, hned za bylinkovou zahradou. Nedaleko záchytného parkoviště najdete Lori Gafé a cestou k Betlému se můžete občerstvit ve Šporkově mlýně.

Zdroj: Autorský článek s využitím vikendotevrenychzahrad.cz; zkuskuks.cz

 

Související články

2024-07-01T05:32:24Z dg43tfdfdgfd