JAKé JíDLO SI VZíT DO LETADLA? ZJISTěTE SI TO PřEDEM, VYHNETE SE NEPříJEMNOSTEM

Letadlo je prostor, ve kterém máme šanci získat svačinu (i pití) pouze koupí od letušek nebo si ji musíme připravit s sebou ještě před cestou. Je důležité si zjistit předem podmínky pro přepravu vlastního jídla.

Některé letecké společnosti ve snaze ušetřit omezují možnost bezplatného občerstvení do celkových šesti hodin letu. Jídlo a nápoje si sice můžeme v letadle koupit, ale musíme počítat s vysokou cenou. Řešením je vzít si s sebou vlastní jídlo.

Svačiny na cesty letadlem: Co si můžete vzít na palubu a jak si zajistíte dost tekutin na celý let

Jaké nápoje si vzít s sebou do letadla

Tekuté, polotekuté a gelové potraviny si smíme vzít v lahvičkách o objemu 100 ml. Do příručního zavazadla si můžeme zabalit až 10 lahviček (1 litr) do jednoho sáčku se zipem bez ohledu na to, jestli jde o pitnou vodu nebo sprchový šampón. Dětská strava - mléko, čaj, šťávy, výživy a přesnídávky - se může převážet bez omezení, pokud na to upozorníme personál při odbavení.

Domácí svačiny na cesty letadlem: Co můžeme bez problémů vzít na palubu a jak si zajistit dostatek tekutin na celý let

Jaké jídlo si můžeme připravit doma

Kromě proteinových nebo müsli tyčinek jsou vhodné různé sladké chlebíčky, sušenky nebo krekry. Proti plněnému sendviči z toustového chleba nebo obyčejným houskám se salámem asi nikdo protestovat nebude. Zelenina a ovoce, po očištění a pokrájení na kousky, se vejdou do dózy s víčkem. Kdo má kladné zkušenosti s krabičkovou stravou, nebude mít problém se na dlouhou cestu připravit. Každou jednotlivou potravinu zabalte zvlášť do zipového sáčku.

Malé občerstvení na cesty: Slané muffiny upečete raz dva. Jak je správně péct a co s čím kombinovat?

Jaké jídlo rozhodně nepatří do letadla

Aromatické potraviny jako tvarůžky nebo romadur, vařená vejce, karbanátky s česnekem nebo tlačenka s cibulí rozhodně do letadla nepatří už jen proto, že svým zápachem obtěžují okolí. Drobné krekry, bonbóny nebo pražené oříšky se mohou při zhoupnutí letadla rozsypat. Potraviny, které podléhají zkáze, necháme radši doma (saláty, zákusky). Nejenže mohou zapáchat, ale také nám přivodit zdravotní problémy.

Před odletem na dovolenou se vyhněte kávě, smaženému jídlu, česneku i jablkům, radí odborníci

Na co si dát pozor 

Vždy si předem zjistíme, jaké jsou předpisy v zemi, kam letíme:

  • Některé společnosti vyžadují potraviny v původním obalu od výrobce s uvedeným datem spotřeby.
  • V některých letadlech je striktně zakázáno jíst a pít (kromě malých dětí). Většinou se jedná o lety na kratší vzdálenosti.
  • Do zemí mimo EU se nesmí dovážet čerstvé potraviny jako maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, sýry, vejce, ovoce a zelenina.

Letuška varuje: Na kávu v letadle zapomeňte a vyhněte se i alkoholu a těstovinám. Co ještě nekonzumovat na palubě?

Nejčastěji připravovaným jídlem do letadla jsou svačiny z krajíců chleba, veky, housek nebo toustového chleba. Jdou naplnit vším, co nám chutná a zasytí nás na dlouhou dobu. Podle našeho videa si můžete připravit výborný sendvič do obědové krabičky. Sendvič je bohatě obložený a velice sytý:

 

Přečtěte si také:

2024-06-27T07:11:52Z dg43tfdfdgfd