JAK SPRáVNě SUšIT čESNEK? ČESNEK SKLíZEJTE ZA SUššíHO POčASí, ZAVěSTE VE SVAZKU NA TMAVé A DOBřE VěTRANé MíSTO, PALIčKOVý SE SKLíZí JINAK

Česnek je jednou ze základních surovin naší kuchyně. Máte ho na zahrádce a potřeboval by už vytáhnout? Zjistěte, jak správně sušit česnek, aby vydržel co nejdéle v dobrém stavu.

Jak poznat, kdy sklízet česnek

Česnek najdeme ve většině tuzemských slaných jídel. Jeho množství, které spotřebujeme, je tedy poměrně veliké. Pokud si ho také pěstujete doma, je dost možná už ta správná doba na jeho sklizeň. Jak to poznat? Česnek je třeba sklízet v ten pravý okamžik a záleží to na tom, jestli máme paličkový či nepaličkový česnek

V případě paličkového je třeba odstranit květ, aby nebral sílu, necháme ale minimálně dvě rostlinky s květem. Když se stočený květ natáhne, můžeme zahájit sklizeň. U nepaličkového česneku sledujeme, jestli nať žloutne a sesychá. Sklízíme, když je v tomto stavu více než polovina rostlin.

Sklízíme za suššího počasí, aby nebyl česnek příliš mokrý (vedlo by to k tvorbě plísní). Na pomoc si můžeme vzít vidle nebo rýč. Dáváme pozor, abychom rostliny nepoškodili. Pokud se to stane, nedáváme je na sušení a uskladnění, ale co nejdříve česnek využijeme

Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

 

Jak sušit česnek

Rostliny i s natí sušíme ve svazcích po 10-20 kusech. Svážeme je a ideálně pověsíme na vzdušné, suché a stinné místo, aby hezky prosychaly. Když by na česnek svítilo slunce, poničilo by to jeho typickou chuť. Pokud nemáme možnost česnek pověsit, rozložíme jednotlivé paličky vedle sebe na rošty, případně dřevěné bedýnky. Když je česnek na hezky vzdušném místě, schne asi měsíc.

Zelenina

Jak uskladnit usušený česnek

Po vyschnutí česnek můžeme splést do copů, což je tradiční způsob sušení a vypadá velmi dekorativně. Paličky jemně očistíme od zbytků hlíny a kořínky zastřihneme. Tři rostliny mezi sebou překřížíme a zauzlujeme je nebo svážeme lněným provázkem. Dál postupujeme jako při pletení copu.

Pokud si na cop netroufáme, další variantou je zkrácení natě pomocí nůžek zhruba na 3 cm a skladování třeba v dřevěné bedně. Možností je také využít staré silonky a jednotlivé paličky dávat do nohavice a za paličkou vždy udělat uzel. Při odebírání stačí ustřihnout silonku s česnekem před uzlem. 

Důležité je opět správné umístění. Paličky dáme tam, kde je sucho a pravidelně se větrá. Vlhkost může být zdrojem plísní. A co česnek nesnáší, je mráz. Důležitá je také tma, aby česnek nezačal klíčit. Česnek rozhodně neskladujeme v chladničce, hodí se třeba suchá půda.

Během skladování je třeba česnek zkontrolovat, ať už uskladněný jakýmkoliv způsobem. Když zjistíme, že stroužky začínají sesychat, event. rašit, je na místě zvolit okamžité využití. Vhodné je třeba naložení stroužků do vína nebo oleje. Oblíbenou variantou je také nakládání česneku do soli nebo do tuku.

Zdroje informací:

bovram.cz: Sušení česneku po sklizni

magazin.specialnizahradnictvi.cz: Jak sklízet a skladovat česnek, aby nezplesnivěl a neztratil svou chuť
 

Náš tip: Česnek pak můžete využít třeba do česnekového dresinku, který se hodí i ke grilovanému masu. Připravte si ho podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-07-02T07:01:29Z dg43tfdfdgfd