JAK SPRáVNě HNOJIT JAHODY A KDY JIM ZASTřIHáVAT šLAHOUNY: S TěMITO RADAMI JE VELKá úRODA ZARUčENA

Péče o jahody není složitá, ale vyžaduje pravidelnou údržbu a pozornost. Správné hnojení a zastřihávání šlahounů jsou klíčové kroky k dosažení bohaté úrody a zdravých rostlin. Když budete tyto zásady dodržovat, vaše jahody vám přinesou radost a chutné plody po mnoho let.

Zajištění bohaté úrody

Pěstování jahod je oblíbenou zahradnickou činností. Převážně proto, že sladké ovoce se dá perfektně používat do svěžích letních dezertů, ale také chutná jen tak samo o sobě. 

Aby však byly jahody zdravé a plodné, je důležité věnovat pozornost jejich hnojení a správnému zastřihávání šlahounů. Pojďme se proto podívat na tajemství úspěšného pěstování a na to, jak zajistit, aby rostliny prospívaly.

Skvělý nepečený jahodový dort podle Pavla Berkyho: Tvarohový krém na sušenkovém korpusu chutná fantasticky

Kdy jahodám pomoci

Hnojení jahod je často označováno jako klíč k bohaté úrodě. Proto je důležité si pohlídat správný moment, kdy je nutné poprvé zasáhnout. Přestože nejsou jahody náročné na živiny a v dobré půdě mohou plodit i několik let po sobě bez zásahu člověka, někdy je jim třeba pomoci.

Primárně je to na jaře, kdy začínají růst nové listy. Nová sezóna zkrátka potřebuje odstartovat se vší silou, tedy i s možným přihnojením. Podruhé se vyplatí jahodám pomoci po sklizni plodů. Toto hnojení pomůže rostlinám obnovit síly a připravit se na další sezónu.

Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér

Vyberte správné hnojivo

Organická hnojiva, jako je kompost, dobře uleželý hnůj nebo organický substrát, jsou pro jahody ideální. Tyto materiály nejen dodávají potřebné živiny, ale také zlepšují strukturu půdy. Minerální hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, například speciální hnojiva pro jahody nebo ovocné keře, se hodí také.

Skvěle funguje i slepičí trus, který obsahuje důležité látky pro růst kořenového systému jahod. Hodí se i během sezóny, až jahody odkvetou. Některé odrůdy tak můžou opakovaně vykvést a nasadit nové plody. Jahody mají také rády zákvas z čerstvých kopřiv (dva až tři týdny odstáté kopřivy smíchané z dešťovkou). Obsahuje spoustu dusíku, fosforu, zinku, draslíku nebo železa.

Vyhýbejte se však hnojivům s vysokým obsahem dusíku, protože ta vedou k bujnému růstu listů a slabší tvorbě plodů, což určitě nechceme. Nikdy nepoužívejte čerstvý hnůj, který může poškodit kořeny rostlin a způsobit růst chorob. 

Jak vyrobit ten nejlepší domácí džem a jak připravovat džemy s nízkým obsahem kalorií

Kdy musí šlahouny pryč

Ideální čas pro zastřihávání šlahounů je po odkvětu během léta, kdy se tvoří plody. To pomůže rostlině soustředit energii na tvorbu jahod, místo na růst nových výhonků. Další vhodné období je po sklizni. Odstranění starých a poškozených šlahounů pomůže rostlinám lépe přezimovat a připravit se na další sezónu.

Pokud však chcete jahody množit, nechte některé šlahouny zakořenit. To vám umožní získat nové rostliny bez nutnosti nákupu sazenic.

Náš tip: Připravte si z čerstvých jahod skvělý dort podle našeho video receptu: 

Zdroje informací:

ireceptar.cz - Čím pohnojit jahody právě teď, aby plodily jako o život: Nejlepší jsou kopřivy

magazindoma.cz - Hnojení jahod: Kdy a čím hnojit pro získání sladkých plodů a zdravých rostlin

nasdum.eu - Šlahouny jahodníků: Odstranit nebo ponechat?

Přečtěte si také:

2024-06-25T13:18:37Z dg43tfdfdgfd