A REGRA “60-30-10” čINí ZAřIZOVáNí DOMOVA MNOHEM SNAZší

Jedním z nejčastějších překážek při zařizování domova je volba barev. Máte se odvážit k něčemu výraznému, nebo zůstat v bezpečí neutrálních tónů?

I když si vyberete hlavní barvu pro zařízení prostoru, čeká vás rozhodnutí o doplňkových barvách – od barev nábytku po látky a dekorativní prvky.

5 chyb dekorace, které dělají váš obývací pokoj neuspořádaný

Bez zkušeností s designem se můžete cítit nejistí, jak správně kombinovat barvy a vytvořit harmonickou barevnou paletu pro váš domov. Naštěstí existuje jednoduchý trik, schválený designéry, který vám udělá výběr barev pro váš domov mnohem jednodušší a méně zastrašující: nazývá se pravidlo 60-30-10.

Níže se dozvíte více o tomto “pravidle” – spíše užitečném průvodci – a jak ho můžete využít při zařizování vašeho domova.

Co je pravidlo 60-30-10?

Nenechte se zmást čísly – pravidlo 60-30-10 je jednoduchý způsob, jak přemýšlet o barvách vašeho domova. “Vaše barevná paleta může být rozdělena do tří částí podle pravidla 60-30-10: 60 % prostoru tvoří hlavní barva, 30 % vedlejší a doplňková barva a 10 % akcentní barva,” říká Amber Guyton, jedna z našich designérek REAL SIMPLE HOME 2024. V praxi to může vypadat například tak, že obývací pokoj má jako hlavní barvu stěny, velkou pohovku nebo koberec, vedlejší barvu v záclonách a vedlejším nábytku a akcentní barvu v menších dekorativních předmětech a polštářích.

“S těmito směrnicemi a použitím barev podobných odstínů budete pravděpodobně úspěšní při kombinaci různých barev do jednoho uměleckého díla,” říká Guyton.

Guyton se sice označuje za “holku s odvážnými barvami”, která se nebojí hrát s barvami ve svých prostorech, ale rozumí, že proces výběru a přidávání barev do vašeho domova může být intimidační. “Je to ale všechno o rovnováze,” říká. Pravidlo 60-30-10 pro vás již tuto rovnováhu nastavilo, takže můžete jednoduše doplňovat mezery.

Jak používat pravidlo 60-30-10 ve vašem domě

Rozdělení pravidla 60-30-10 se může trochu lišit podle místnosti, kterou zařizujete – ale můžete ho použít po celém domě. Například, jak bylo zmíněno výše, prvky tvořící 60 % vašeho obývacího pokoje mohou zahrnovat stěny, velkou pohovku a koberce. V kuchyni by se však těchto 60 % mohlo vztahovat k vašim skříním, zatímco 30 % by mohlo zahrnovat obklady a 10 % by mohlo zahrnovat kování a dokonce i vaše spotřebiče.

Začněte tedy plnit kbelíky 60-30-10 na základě prvků v místnosti, kterou zařizujete. Tím získáte lepší představu o tom, jak dobře váš prostor již pravidlo dodržuje, a které prvky byste možná chtěli upravit nebo vyměnit. A nezapomeňte zvážit již existující materiály a přírodní tóny ve vašem prostoru. Například, pokud jsou v celé místnosti dřevěné povrchy, mohou spadat do rozmezí 30 % nebo 10 % barev, a můžete tento odstín dřeva použít k rozhodnutí o vedlejší nebo akcentní barvě podobného odstínu.

Při výběru barev pro každý kbelík – hlavní, vedlejší a akcentní – se podívejte na barevné kolo. Pro maximální kontrast a výraznost můžete začít s vaší hlavní barvou (60 %), pak vybrat doplňkovou barvu z protilehlé strany barevného kola jako vedlejší (30 %), a nakonec vybrat akcentní barvu (10 %), která je blízko pozici hlavní barvy. Pokud preferujete subtilnější vzhled, můžete vybrat tři barvy, které jsou si navzájem velmi blízké na barevném kole.

“Nakonec si pamatujte, že je to o zábavě a nemyslete příliš dopředu,” povzbuzuje Guyton. “Cílem je udělat prostor příjemným a přinést do vašeho domova radost. Ať už to bude smaragdová šachovnicová pohovka a magentová tapeta s kobaltovým lustr, buďte odvážní.”

Zdroj: RealSimple

Buďte v obraze s našimi novinkami na naší Facebook stránce.

Tento obsah byl přeložen pomocí AI.

O post A regra “60-30-10” činí zařizování domova mnohem snazší apareceu primeiro em DecorStyle.

2024-06-28T20:12:46Z dg43tfdfdgfd