ŠéFKUCHAř HOTELU PUPP NáM PROZRADIL RECEPT NA LEGENDáRNí DORT: VONí MERUňKAMI A čOKOLáDOU A JE KRáSNě VLáčNý

Vídeň má Sacher, Budapešť Gerbeaud a Karlovy Vary dort Pupp. V západočeském lázeňském městě se peče již několik staletí a v kavárně slavného hotelu ho můžete ochutnat i během filmového festivalu. A nebo si jej připravte doma podle originálního receptu, který jsme pro Toprecepty.cz získali od šéfkuchaře Puppu Ondřeje Korába. 

Dort z Grandhotelu Pupp

Dort Pupp je pojmenován po svém autorovi, kterým byl cukrář Johan Georg Pupp. Právě tento muž stál i u zrodu slavného karlovarského hotelu, jenž je v době Mezinárodního filmového festivalu centrem festivalového dění a ubytovávají se tu ty největší hvězdy.

Když v druhé polovině 18. století přišel tehdy ještě Jan Jiří Pop do Varů, byly tu ovšem jen dva sály určené k pořádání plesů – Saský a Český.

J. J. Pop se nechal zaměstnat u místního cukráře Mitterbachera, později se oženil s jeho dcerou, převzal i rodinný podnik, přejmenoval se na Johanna Georga Puppa a rodina Puppů pak zakoupila Český sál, který byl jedním z center lázeňské zábavy. O více než sto let později tu pak rodina Puppů vystavěla Parkhotel – tedy první část současného Puppu

Sladká cesta Evropou: Těchto 15 slavných dezertů překonalo hranice. Dokonalý Sacher dort nebo svěží tiramisu zvládne každý

Tradiční receptura přetrvala staletí

I když J. G. Pupp nepostavil samotný hotel Pupp, dort, který se v místní kavárně Café Pupp servíruje dodnes, prý opravdu vymyslel a dodnes se v Puppu připravuje podle původní receptury z 18. století. Samozřejmě receptura byla několikrát mírně upravována a každý z cukrářů Grandhotelu Pupp si ji nějak vylepšil.

Také já, když jsem nastoupil, jsem recepturu trochu pozměnil, aby byl dort vláčnější. Do korpusu dnes používáme jemnější kokos a přidal jsem víc marmelády,“ říká současný šéfkuchař Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb a dodává, že i přes mírné změny je recept stále autentický.

Ostatně i Becherovka, další ze symbolů Karlových Varů, která je dnes důležitou součástí dortu, v době vzniku původní receptury ještě ani neexistovala, první receptura na slavný bylinný likér vznikla až necelých 40 let poté. Becherovka se pak do dortu začala přidávat mnohem později, v dortu se ale ujala. 

Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tento legendární vajíčkový salát do našeho hotelu chodí i Jiří Bartoška

Pupp dort podle originální receptury

Dort Pupp je výjimečný kombinací speciální piškotu s kokosem a mandlovou moukou, náplně v podobě meruňkového džemu s Becherovkou a hořké čokolády, jíž je dort přelitý.

Piškotu navíc dodává vláčnost cukrový rozvar rovněž s Becherovkou. Jednou z předností dortu tak je i to, že je trvanlivý, takže si jej mohou třeba zahraniční hosté bez problémů odvézt domů třeba i na druhý konec světa.

Receptura na dort Pupp na rozdíl od jiných proslulých dortů není tajná, takže si jej nyní může upéct doma každý. I když ochutnat jej přímo v kavárně hotelu Pupp má samozřejmě nesporné kouzlo. Pokud se tam ale zrovna nechytáte, můžete se pustit do pečení podle receptury, kterou nám poskytl přímo šéfkuchař hotelu Ondřej Koráb. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 8 vajec, 110 g cukru moučka, 220 g cukru krystal, 125 g másla, 90 g pomerančové kůry, 90 g strouhaného kokosu, 125 g hladké mouky, 4 g prášku do pečiva a 90 g mandlové mouky. Na meruňkový džem si připravte: 400 g mražených meruněk, 210 g cukru krystal, 80 g pomerančové kůry, 6 g citrusového pektinu a 15 ml bylinného likéru Becherovka. Cukrový rozvar: 50 g cukru krystal, 50 ml vody a 100 ml bylinného likéru Becherovka. Na polevu: 400 g hořké čokolády 

  1. Z bílků a cukru krystal ušlehejte nejprve tuhý sníh. Máslo vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr, vyšlehejte a postupně zašlehejte do směsi žloutky. Vmíchejte kokos, pomerančovou kůru, sníh z bílků, hladkou a mandlovou mouku a kypřicí prášek. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte cca 25 minut. 
  2. Z meruněk, pomerančové kůry a cukru smíchaného s citrusovým pektinem uvařte džem, rozmixujte jej a ochuťte becherovkou. Cukr a vodu svařte na rozvar, nechte prochladnout a přidejte likér. Korpus rozkrojte podélně na 3 části. První potřete meruňkovým džemem, druhou a třetí prolijte vždy částí rozvaru a potřete meruňkovým džemem.
  3. Pak části korpusů naskládejte na sebe. Celý dort potřete meruňkovým džemem a polije hořkou čokoládou. Ozdobte podle fantazie.

Něco navíc: Máte-li rádi dorty s čokoládou, můžete vyzkoušet třeba tento podle našeho video receptu

Zdroje informací: 

Pupp.cz: Historie hotelu

Wikipedia.org: Grandhotel Pupp

 

Přečtěte si také:

2024-06-28T05:15:07Z dg43tfdfdgfd