ÚčINNá HNOJIVA ZE ZAHRADNíHO ODPADU: JAK JE POUžíVAT, RADí ZKUšENá PěSTITELKA

Ekologické zahradničení je mezi lidmi stále oblíbenější. Zahradníci tak častěji hledají náhradu k průmyslovým hnojivům a znovuobjevují sílu těch přírodních. Přední místo mezi přírodními hnojivy pak zaujímají takzvané jíchy. Zkušená pěstitelka Alena Zelenková je využívá během celého roku a ve všech fázích růstu rostlin.

V ČLÁNKU NAJDETE:

    • Příprava a aplikace jíchy
    • Kopřiva pro stavbu zelené hmoty
    • Kostival podporuje kvetení
    • Přeslička nabudí obranyschopnost
    • Příprava a aplikace jíchy
    • Hnojivo z čehokoliv

Používání přirodních hnojiv je nejen ekologické, ale také praktické a účinné. „Příroda nám nabízí vše, co potřebujeme. Stačí jen vědět, jak to využít,“ vysvětluje Alena Zelenková, která své znalosti a zkušenosti předává jako lektorka na Západočeské univerzitě v Plzni, kde vede obor Zahradnictví na univerzitě třetího věku.

Pěstitelka z Janovic nad Úhlavou velmi ráda používá takzvané jíchy, což jsou domácí přírodní hnojiva z různých druhů rostlin. „Všechny jíchy poskytují sazenicím důležité živiny a podporují jejich zdravý růst,“ nemůže si je vynachválit.

Příprava a aplikace jíchy

Výroba jíchy je jednoduchá. „Používám obyčejné plastové kýble, do kterých dám vybrané rostliny. Následně nádoby naplním vodou,“ popisuje Alena Zelenková přípravu zákvasu.

„Proces kvašení začíná velmi rychle. Poznáte to podle bublání a zápachu. Všechny jíchy mají výrazný odér, takže je umístěte dál od obytných zón,“ přidává radu pěstitelka. Pro urychlení kvašení je podle ní dobré zelenou hmotu předem nasekat.

Kvašení trvá od dvou do pěti týdnů, záleží na okolní teplotě. „Když se přestanou objevovat bublinky, je jícha hotová. Na hnojení se ředí s vodou v poměru 1:10, na postřik proti škůdcům až 1:20. Na postřik je potřeba jíchu dobře přecedit, aby neucpala trysky postřikovače,“ upozorňuje Alena Zelenková.

Při manipulaci s jíchou je důležité nosit gumové rukavice. Zápach totiž proniká do kůže a není jednoduché se ho zbavit ani při použití mýdla.

Kopřiva pro stavbu zelené hmoty

Jednou z nejpoužívanějších rostlin na přípravu jíchy je hojně rozšířená kopřiva. „Kopřivy začínají růst mezi prvními, což nám umožňuje, abychom je brzy sklízeli a připravili z nich jíchu,“ vysvětluje Alena Zelenková jeden z důvodů, proč je kopřivová jícha tak oblíbená.

„Kopřiva je bohatá na dusík, který je nezbytný pro stavbu zelené hmoty rostlin. To znamená, že kopřivová jícha poslouží jako ideální hnojivo na podporu růstu,“ dodává pěstitelka.

Základ na kopřivovou jíchu:

Kostival podporuje kvetení

V létě je podle Aleny Zelenkové čas na kostivalovou jíchu. Kostival je známou léčivou rostlinou v tradiční bylinné medicíně. Využít však lze také k výrobě výživné jíchy.

„Z kostivalu můžeme vytvořit hnojivo, které rostliny podporuje v kvetení a nasazování plodů. Příprava kostivalové jíchy je stejná jako u té kopřivové. Páchne ale o poznání více,“ varuje pěstitelka.

Kostival je nejen léčivou, ale také krásnou rostlinou:

Přeslička nabudí obranyschopnost

Přeslička rolní, stejně jako další druhy přesliček, je známá pro vysoký obsah křemíku. Tento prvek podporuje látkovou výměnu a slouží tak jako prevence proti různým chorobám rostlin.

„Přeslička roste po celý rok. Je to velice urputný plevel. Kdo ji jednou najde na zahradě, ten ji tam má v podstatě navždy. Samozřejmě pokud nepoužije extrémní chemické postupy, které já na svoji zahradu vůbec nepouštím,“ říká Alena Zelenková.

„Doporučuji v takové situaci udělat mentální kličku. Přesličku zkrátka neplejeme, ale sklízíme jako surovinu na výrobu jíchy,“ usmívá se.

Hnojivo z čehokoliv

Jícha se podle Aleny Zelenková dá připravit z celé řady různých rostlin. „Kvašení z nich uvolňuje živiny rychleji než kompostování, takže je to efektivní způsob, jak získat maximum živin za minimum času,“ vysvětluje pěstitelka.

„Pokud nemáte přístup ke kopřivám, kostivalu nebo přesličce, můžete nechat vykvasit klidně i odštípané rajčatové lístky, kterých je v sezóně hojně. Nakonec lze vlastně použít i jakýkoliv plevel. Celé kouzlo spočívá v kvašení, jímž se rychle uvolní látky, které jsou v rostlinách obsažené. Buď je dáte na kompost, kde se budou pomalu rozkládat, nebo je necháte vykvasit,“ uzavírá Alena Zelenková.

Další skvělé rady a tipy pro vaši zahrádku najdete v nabídce článků níže:

2024-07-02T17:26:55Z dg43tfdfdgfd