ZáCLONY JSOU OUT? DESIGNéřI SDíLEJí SVé NáZORY NA NADčASOVý DESIGN OKENNíCH úPRAV

Dekorační trendy se neustále vyvíjejí, odrážející změny vkusů, životního stylu a technologií. Otázka, která často vzniká mezi majiteli domů a designovými nadšenci, je, zda mají záclony, jeden z tradičních okenních úprav, stále místo v moderních domácnostech.

Požádali jsme několik interiérových designérů, aby sdíleli své názory na tuto věčnou otázku a zjistili, zda jsou záclony skutečně out, nebo zůstávají nadčasovým prvkem v interiérovém designu.

Před a po: Malá rekonstrukce proměňuje tmavou a nevstřícnou kuchyni

Všestrannost záclon

Podle interiérové designérky Pauly Moreiry ze São Paula záclony nikdy nevyjdou z módy, protože jsou extrémně všestranné. “Mohou být přizpůsobeny téměř jakémukoli dekorativnímu stylu, od klasického po moderní,” vysvětluje Paula. “Výběr látky, barev, vzoru a způsobu instalace může zcela změnit vzhled prostoru.”

Záclony nabízejí širokou škálu možností personalizace, které jednoduše nejsou dostupné u jiných typů okenních úprav. Těžké a neprůhledné látky mohou poskytnout pocit luxusu a soukromí, zatímco lehké a průsvitné látky umožňují pronikání přirozeného světla, vytvářející vzdušnou a příjemnou atmosféru.

Funkčnost zůstává relevantní

Další bod, který odborníci zdůrazňují, je funkčnost záclon. Mariana Silva, interiérová designérka z Rio de Janeira, poukazuje na schopnost záclon kontrolovat světlo a teplotu v místnosti. “Kvalitní záclony mohou pomoci izolovat prostor od tepla nebo chladu a blokovat nežádoucí světlo, což je zásadní v ložnicích a obývacích pokojích,” říká Mariana.

Jsou také snadné na ovládání a údržbu, což je významná výhoda ve srovnání s některými moderními možnostmi, jako jsou automatické žaluzie, které mohou vyžadovat technickou údržbu.

Vyvstávající a doplňkové trendy

Ačkoliv klasické zůstávají populární, někteří designéři zaznamenávají nárůst popularity hybridních řešení. Fernanda Costa, interiérová designérka z Porto Alegre, komentuje rostoucí trend kombinace záclon s jinými formami okenních úprav, jako jsou žaluzie a panely. “Často vidíme záclony používané společně s žaluziemi, abychom získali to nejlepší z obou světů – přesné světelné řízení, které žaluzie nabízejí, a jemnost a eleganci, které poskytují záclony.”

Tento doplňující přístup umožňuje majitelům ještě více personalizovat své prostory, přizpůsobit se konkrétním potřebám každé místnosti a životnímu stylu obyvatel.

Důraz na udržitelnost

V současném kontextu, kde udržitelnost se stala klíčovým zvažováním při designu interiérů, mají záclony také svou roli. Mnoho výrobců nyní nabízí ekologické možnosti, používající látky vyrobené z recyklovaných nebo udržitelných materiálů. “Volba záclon vyrobených z přírodních nebo recyklovaných materiálů může snížit uhlíkovou stopu domácnosti,” poznamenává Julia Rocha, interiérová designérka z Belo Horizonte. “Navíc mohou být záclony trvanlivou volbou, která s řádnou péčí vydrží mnoho let.”

Ačkoliv se designové trendy mohou měnit, záclony zůstávají nadčasovou volbou pro úpravy oken, nabízející jedinečnou kombinaci všestrannosti, funkčnosti a estetiky. S možností nekonečné personalizace a schopností doplňovat další formy úprav oken zůstávají záclony relevantní jak v klasických, tak moderních domovech. Takže místo aby byly považovány za relikt minulosti, zvažte, jak mohou být inovativně a udržitelně integrovány do vašeho designu interiérů, přinášející trvalou eleganci a funkčnost do vašeho domova.

Zůstaňte informováni o novinkách prostřednictvím naší stránky na Facebooku.

Tento obsah byl přeložen pomocí AI.

O post Záclony jsou out? Designéři sdílejí své názory na nadčasový design okenních úprav apareceu primeiro em DecorStyle.

2024-06-27T19:53:38Z dg43tfdfdgfd